Ljubljanaaaaa? Az új rendszerben még nagyobb csoda lenne a feljutás

Minden eddiginél erősebb másodosztályból kellene feljutni az A csoportba a jégkorong vb-n.

„A hosszú kényszerszünet után Vas János kiállítása miatt létszámhátrányba került az együttes, ám maradt a meccsben slusszpoén: a büntetőpadon ücsörgő játékos testvére, Márton bevágta a negyediket (4:2), és már nem volt tovább! Aaaaaaa! – üvöltötte egyszerre, de a legkevésbé sem fájdalmában Szapporó és Budapest (meg a fél ország); még szép, hát ki hitte volna?”

Így számolt be lapunk a négy évvel ezelőtti csodáról, arról, hogy a magyar jégkorong-válogatott az ukránok legyőzésével – történetében először – feljutott a világbajnoki A csoportba. Holnap újabb B (vagy ahogyan hivatalosan nevezik: divízió I-es) vb kezdődik, ezúttal Ljubljanában, és az örök optimista hokiszurkoló mi egyébbel biztatná magát: megint sikerül!

A szakma jóval megosztottabb a kérdésben. Nem pusztán az esélyeket illetően, hanem abban a tekintetben is: vajon szabad-e rárakni a vállakra azt a zsákot, amely az elitbe kerülés súlyával van tele, vagy inkább elég csak annyit mondani, hogy tegyetek meg mindent, srácok, aztán lesz, ami lesz...

Mi maradunk szimplán a tényeknél.

Rögzíthetjük például, hogy a világbajnoki rendszer átalakítása nyomán jóval nívósabb mezőnyben kellene kivívni a feljutást, mint korábban. A második vonalban az eddigi két egyenrangú hatos legjobbjait egy csoportba tömörítették, így aztán Szlovéniában kizárólag rangadók várnak a kanadai szakvezető, Kevin Primeau magyar csapatára.

Az ellenfelek között lesz (mindjárt a vasárnapi nyitányon) a tavaly az országot sújtó földrengés miatt a vb-szereplést lemondó Japán, a második kategóriában legutóbb ezüst-, illetve bronzérmes Nagy-Britannia és Ukrajna, továbbá az élvonaltól egyaránt a múlt évben búcsúzó Ausztria, valamint a házigazda válogatottja.

A budapesti B kategóriás tornán az olaszoktól emlékezetesen fájó vereséget szenvedő, így másodikként záró magyarok számára az előjelek nem kifejezetten kedvezők. A két külföldön légióskodó, az utóbbi időben a válogatottban meghatározó szerephez jutó kapus, az ifjú Hetényi Zoltán és a rutinos Szuper Levente közül egyik sem tarthat a vb-re: előbbi azért nem, mert lázas beteg, utóbbi pedig azért nem, mert kazah csapata a bajnokság harmadik helyéért csatázik.

Hiányzik az elmúlt majd két évtizedben soha ki nem maradó klasszis csatár, Palkovics Krisztián is, aki előrehaladott korára (36 évére) hivatkozva mondta le a kerettagságot, s szintén nélkülöznie kell az együttesnek Kóger Dánielt: ő speciel se nem beteg, se nem öreg, viszont „szuperül” van: klubkötelezettsége marasztalja a tengerentúlon.

Ennek megfelelően Primeau öt újoncot avat a vadonatúj, tízezer férőhelyes ljubljanai csarnokban, a Stozice Arenában, ahol a társaságnak az első két hely valamelyikét kellene megszereznie ahhoz, hogy már megint üvölthessünk tele torokból, akár a fogorvosnál: Aaaaaaa!

Hú, de fáj a fogunk rá...

Meccsről meccsre

A magyar válogatott mérkőzései.

Vasárnap: Japán (13 óra). Hétfő: Ukrajna (13). Szerda: Szlovénia (20). Csütörtök: Ausztria (16.30). Szombat: Nagy-Britannia (16.30). A találkozókat a Sport1 és a Sport2 élőben közvetíti.

Ők huszonketten

Kapusok: Bálizs Bence, Budai Krisztián. Hátvédek: Hegyi Ádám, Hetényi Péter, Horváth András, Láda Balázs, Pozsgai Tamás, Sille Tamás, Szélig Viktor, Tokaji Viktor. Csatárok: Bartalis István, Benk András, Galanisz Nikandrosz, Hári János, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Magosi Bálint, Mihály Árpád, Sikorcin Ladislav, Sofron István, Vas János, Vas Márton.

Magyar-szlovén a ljubljanai vb-n két éve. Idén a kapus Hetényi Zoltán nélkül kéne revánsot venni
Slovenia's Ziga Jeglic (R) attempts to score on Hungary's goaltender Zoltan Hetenyi during their ice hockey world championships Division 1, Group B game in Ljubljana, April 23, 2010. REUTERS/Bor Slana (SLOVENIA - Tags: SPORT ICE HOCKEY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.