Kína, majd Bahrein

Noha e hét végén a Kínai Nagydíj esedékes, az utóbbi napokban háttérbe szorult az aktuális futam: szinte minden a szezon negyedik versenyéről, a jövő vasárnapra kiírt Bahreini Nagydíjról szólt.

A szigetállamban ugyanis a lakosság síita többsége bő egy éve tiltakozó megmozdulásokat kezdett a szunnita király és rendszere ellen. Az azóta több tucat halálos áldozatot követelő konfliktusok pedig ma is mindennaposak, ezért egyre inkább úgy tetszett: ahogyan tavaly, úgy az idén is törlik a Bahreini Nagydíjat.

Mindezek tükrében nem meglepő módon a Forma–1 legérintettebbjei megosztottá váltak abban, kell-e „erőltetni” a futam megrendezését. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a bahreini kormányzat és persze Bernie Ecclestone a verseny megtartása mellett kardoskodott. A csapatvezetők és a pilóták azonban elbizonytalanodtak, közülük sokan inkább távolmaradtak volna. Ebben támogatták őket a jogvédő szervezetek, mondván, a futam megrendezése tévesen azt a képet sugallná, hogy minden rendben van Bahreinben. Az FIA végül péntek délelőtt hozta meg a végsőnek tűnő döntést:mivel elöljárói szerint nincs ok a halasztásra, törlésre, megtartják a nagydíjat.

A csapatok tudomásul vették a határozatot, így minden figyelmüket a hétvégi Kínai Nagydíjra összpontosíthatták. A szabadedzések alapján a McLarenek és a Mercedesek látszanak erősnek: az első gyakorlást Lewis Hamilton, a másodikat Michael Schumacher nyerte. A veterán német bizakodó a vasárnapi rajt előtt. Nem úgy Hamilton, akinek esélyeit nagyban rontja, hogy váltót kellett cserélni autójában, ezért öt hellyel hátrább sorolják majd a rajtrácson. S bár a szabadedzésekből botorság messzemenő következtetéseket levonni, azért rögzítsük: noha Fernando Alonso vezeti a pontversenyt, a Ferrari pilótái továbbra is küszködnek, viszont a Red Bull és címvédő versenyzője, Sebastian Vettel mintha kezdene magára találni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.