Német Clasico

Ami biztos: 80 720 szurkoló lesz ma este (20, tv: Eurosport2) a dortmundi stadionban, amelyben az átlagnézőszám is 79 ezer fölött van. Amúgy az igények ötödét sem tudták kielégíteni, mivel 450 ezer jegyre lett volna vevő. Na ja, a labdarúgó Bundesliga első két helyezettje találkozik; ahogyan a Münchner Merkur című lap írta: „A német Clasico következik.”

Miközben a Dortmundnak nem csupán a Bayern Münchenre, a Bayernnek pedig nem csak a Dortmundra kell gondolnia. A csúcsrangadó után a címvédő és listavezető Borussia elmegy Gelsenkirchenbe, a Schalkéhoz, és fogadja a Mönchengladbach együttesét, míg a Bayern számára egyenesen szuperprogramot nyújt a közeljövőben Bajnokok Ligája elődöntője a Real Madrid ellen.

Most azonban egymással törődnek a felek. Habár... Karl-Heinz Rummenigge, a bajor klub ügyvezetője azt hangoztatja: „Kizárólag magunkkal kell foglalkoznunk. Pontosabban a saját játékunkkal és eltökéltségünkkel, mert mi szeretjük az ilyen, nagy tétért zajló meccseket.”

Erre mondják Dortmundban: szerda este meglátjuk, mennyire szereti majd a Bayern ezt a rangadót... A házigazdák teljes derűlátással tekintenek a találkozó elé, mivel a Borussia a hatodik fordulóban kapott ki legutóbb, s azóta tizennyolc győzelmet, valamint öt döntetlent jegyzett. A Bayern viszont amilyen nagyszerű otthon, olyan sebezhető vendégként: hazai mérlege (13 győzelem, 2 vereség, 47-6-os gólkülönbség) a legjobb a Bundesligában, de idegenben csupán hét győzelemre telt, három döntetlen és négy vereség mellett.

A vendéglátók (eddig rendre ellensúlyozott) hátránya, hogy valószínűleg ezúttal sem játszik Götze, akinek – a Kicker német sportmagazin osztályzatai alapján – a legkiválóbb az átlaga a Bundesliga valamennyi labdarúgója közül, viszont a legkiválóbb tizenötből ott lesz Hummels, Kehl, Blaszczykowski, Bender, Weidenfeller és Kagava. A tizenötök társaságában a müncheni alakulatból csak Ribery és Schweinsteiger kap helyet – igaz, előbbi másodikként, utóbbi hatodikként –, de nem lehet megfeledkezni Gomezről sem, aki 25 góljával a mesterlövészlista élén áll. (A dortmundi Lewandowski – 19 góllal – a harmadik.)

Figyelni kell Jürgen Kloppra, a Borussia edzőjére is. A szakvezetőt a Ruhr Nachrichten című újság megkérdezte: „Ha a Dortmund legyőzi a Bayern Münchent, és csapata mostani, hárompontos előnye megduplázódik, akkor már a bajnoki cím újbóli megszerzésének tudatában készül az utolsó négy fordulóra?” Mire a tréner így válaszolt: „Arra mindenképpen úgy készülök, hogy tizenkét pontot kell szereznünk.”

Fölösleges hozzátenni: többet még véletlenül sem lehet.

Nincs pihenő

Hétközi fordulót rendeznek a spanyol és az olasz bajnokságban. A Barcelona–Getafe, a Primera Division tegnapi meccse lapzártánk után ért véget. Az Atletico Madrid–Real Madrid mérkőzést ma rendezik (tv: Sport 1, 21.45). A Chievo–Milan mérkőzés is lapzártánk után ért véget. A Juventus ma fogadja a Lazio együttesét (Digi Sport, 20.30).

Ez a programjuk

Dortmund: Bayern München (otthon), Schalke (idegenben), Mönchengladbach (o), Kaiserslautern (i), Freiburg (o). Bayern München: Dortmund (i), Mainz (o), Werder Bremen (i), Stuttgart (o), Köln (i).

Dortmund: tűt sem lehet leejteni
Dortmund: tűt sem lehet leejteni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.