Luxembourg: zene a fülnek

A rohammunka a hajrájához közelít: másfél hónap múlva megkezdődik Debrecenben az úszó-Európa-bajnokság, noha február elején még szó sem volt arról, hogy a Hajdúságba költözik a kontinens.

A rendezéstől visszalépő Antwerpen helyett a házigazda szerepét jószerével órák alatt elvállaló településen ezekben a napokban szinte minden az előkészületekről szól, s hogy a dolgok rendben haladnak, arról a múlt héten az európai szövetség igazgatójának, Szakadáti Lászlónak a vezetésével Debrecenben járt szemlebizottság is meggyőződhetett: a magyar sportvezető prognózisa szerint „remek Eb-t” tartanak majd május 21-e és 27-e között.

– A nívóra garancia a nagy tapasztalatú szervezőbizottság, amely rövid idő leforgása alatt már a negyedik úszóvilágversenyen dolgozik együtt, s az is, hogy az európai léptékkel kicsinek mondható településen a szívüket-lelküket kiteszik a sikerért – mondja a LEN-direktor. – Két sarkalatos gond azonban kétségkívül akad: az egyik a szálláshelyzet, a másik az uszoda befogadóképessége.

A vendégek elhelyezése azért ütközik akadályokba, mert az uszoda szomszédságában található egyetemi campust nem használhatják a versenyzők. Az ok: az Eb idején vizsgaidőszakuk van a hallgatóknak, így – érthetően – nincs szándékukban kiköltözni a kollégiumból. Mivel a városban véges a megfelelő színvonalú szállodai férőhely, nem kínálkozott más megoldás: csaknem háromszáz sportoló Hajdúszoboszlón lakik majd.

– Azért ez nem akkora tragédia, hiszen nem egészen fél óra alatt kényelmesen elérhető az uszoda. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a londoni olimpián akár hetven-nyolcvan percet is bumliznak majd a versenyzők és a vezetők, akkor szót sem érdemel a mostani kihelyezés – említi Szakadáti.

Az uszodába 2200-an férnek be, s ez ugyan töredéke a Margit-szigeti öt-hatezres nézőszámnak, a fedett létesítmények között nem nevezhető kirívóan szűkösnek a debreceni.

– Az biztos, hogy családias, ugyanakkor forró hangulatú versenyek elé nézünk: hogy mást ne mondjak, a tribün első sora talán ha másfél méterre van a medenceparttól. Amit tehát jelenleg hátrányként értékelünk, akár erényként is jelentkezhet majd – összegez az igazgató.

Hasonlóképpen bizakodó Gyárfás Tamás, a hazai szövetség elnöke, a LEN alelnöke. Úgy véli, a debreceniek hozzáállása példaértékű, s ha az egyik fő gondot az jelenti, hogy kell-e újabb különbuszt indítani az újságírók és a versenyzők szétválasztása miatt, akkor olyan nagy baj nem lehet. Jelen állás szerint az Eb financiális ügyeivel sincs probléma: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sport-szakállamtitkárságától érkezett kilencvenmillió forintnak hozzávetőleg a felét kellett jogdíjként leszurkolni (a LEN értékelte a „beugrást”, ezért elenyésző az összeg a korábbi eseményeken megkövetelt pénzekhez képest), a másik felét pedig a vendéglátó város kapja kiadásainak fedezésére.

A szállodai szobaárak egyébként jóval borsosabbak lesznek, mint a 2007-ben Debrecenben tartott rövid pályás Eb idején. A legdrágább hotelben 240, a legolcsóbban 120 euróért lehet ágyhoz és teljes ellátáshoz jutni.

– Amennyiben sikerülne nullszaldóval zárnunk az Eb-t, már elégedettek lennénk – jegyzi meg Gyárfás, és hozzáteszi: jelenleg az uszodában a magyar fél részére felkínált négy reklámfelület értékesítésén fáradoznak. –Számunkra az igazi nyereség az lesz, ha Hosszú Katinka vagy Gyurta Dani győz, na meg az, hogy egy héten át Magyarországról szólnak a híradások.

Ami a hírünket illeti, már most sem lehet ok panaszra. Gyárfástól megtudjuk ugyanis, hogy húsvéti üzenetet kapott Nory Kruchtentől, aki a jókívánságok mellett azt írta neki: „Biztos vagyok benne, hogy minden idők legjobb Európa-bajnokságát rendezitek májusban.”

A feladó nem jövendőmondó: a LEN luxemburgi elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.