Real Madrid: százszorszép

Kikapott a Bilbao, ám van abban valami szép, hogy a baszk csapat csupán Lahoz játékvezető „kegyelem-tizenegyese” miatt vesztett 2-0-ra. Nem akárhol: a barcelonai Nou Camp stadionban.

Javi Martinez, az Athletic extraklasszisa – aki iránt élénken érdeklődik a „Barca” is – szinte csak ráfújt ellenfelére a tizenhatoson belül, mire a mérkőzés bírája szintén ráfújt, és a büntetőből Messi megszerezte a vörös-kékek második gólját. (Ennél röhejesebb tizenegyest legföljebb az FTC-nek ítélt Andó-Szabó a Vasas elleni – állítólag – NB I-es találkozón. Egyéb párhuzam a két rendezvény között nem vonható.)

A Bilbaónak tehát nincs miért szégyenkeznie – pláne hogy 46 százalékban birtokolta a labdát a katalán katlanban –, sőt kalapot kell emelni a vendégegyüttes előtt, hiszen 48 órával a Gelsenkirchenben aratott 4-2-es Európa Liga-diadal után méltó partnere tudott lenni a Barcelonának (amelynek első gólját – Herrera labdavesztése és Messi átadása után – Iniesta zúdította a hálóba). Bielsa edző a kispadra ültette két veszedelmes csatárát, Llorentét és Muniaint – ahogyan Guardiola mester is pihentette Puyolt és Xavit –, de sem neki, sem a klub elöljáróinak nem fordult meg a fejében, hogy halasztást kérjen a spanyol szövetségtől a sűrű program miatt. Arrafelé az ilyesmi fel sem vetődik, s még akkor sem kuncsorognának a mérkőzés elodázásáért, ha a félelmetes Sturm Graz lenne az ellenfél...

A Milanra váró Barcelona korántsem tartott gálaműsort, ellentétben az APOEL elleni „edzőmeccsre” készülő Real Madriddal, amely nagy számokat produkált Pamplonában: 5-1-re nyert, s közben túljutott századik gólján meg huszonötödik győzelmén ebben a bajnoki évadban, miután csatártriója szétzilálta az Osasunát. Az egyaránt duplázó Cristiano Ronaldo és Higuain 37, illetve 20, az ezúttal egyszer feliratkozó Benzema 17 gólnál jár, azaz a fékezhetetlen hármas nem kevesebbet, mint hetvennégyet szerzett a százból. A mostani ötös legfőbb szenzációja Benzema alakítása volt: a francia légiós a tizenhatos oldalvonala mellől, a levegőből, kapásból zúdította a labdát a jobb felső sarokba. A Marca című lap fel is tette a kérdést: „Van Basten vagy Benzema?”, utalva arra, hogy a legendás Marco hasonló lövést küldött Daszajev kapujába az 1988-as Európa-bajnokság holland–szovjet döntőjén (2-0). Az más kérdés, hogy 3-1-es madridi vezetésnél Muniz Fernandez játékvezető semmiért adott szabadrúgást a „királyi gárda” javára, ráadásul Cristiano Ronaldo labdája irányt változtatott Lekics lábán, s ez lehetetlen helyzetbe hozta a portugál játékos korábbi, kacsázó lövésére már-már „pánikbetegen” reagáló Andres Fernandez kapust.

Amúgy a jelenkor „legspanyolabb” Real Madridja győzött ily fölényesen és javította tovább hazai statisztikájával (13 győzelem, egy-egy döntetlen és vereség, 60-17-es gólkülönbség) vetekedő idegenbeli mérlegét (12, 2, 1, 40-10), hiszen Casillas, Arbeloa, Sergio Ramos, Raul Albiol, Granero és Xabi Alonso is a kezdő tizenegy tagja volt. Igaz, a prímet a portugál, argentin, francia különítmény vitte. De hogyan kaphatott volna főszerepet Casillas vagy bármelyik védő, ha az ellenfél szinte át sem jutott a felezővonalon?

Az élmezőny: 1. Real Madrid 78 pont, 2. Barcelona 72, 3. Valencia 48.

Futballvilág

ANGLIA A Manchester City 3-3-as döntetlent játszott hazai pályán a Sunderland ellen. A Chelsea idegenben verte az Aston Villát 4-2-re, az Arsenal a QPR otthonában kapott ki 2-1-re. Az élmezőny: 1. Manchester United 73 pont/30 mérkőzés, 2. Manchester City 71/31, 3. Arsenal 58/31, 4. Tottenham 58/31.

NÉMETORSZÁG Menesztették Robin Duttot, a Leverkusen trénerét a Freiburg elleni 2-0-ás vereség után; az idény végéig a klub korábbi védője, a finn Sami Hyypiä irányítja az együttest. További eredmények:

Nürnberg–Bayern München 0-1, Hannover–Mönchengladbach 2-1, Hoffenheim–Schalke 1-1. Az élmezőny: 1. Dortmund 63 pont, 2. Bayern München 60, 3. Schalke 54.

OLASZORSZÁG Pontokat veszített a Milan: Robinhóék a Catania otthonában játszottak 1-1-es döntetlent. A Lazio a Parmától kapott ki 3-1-re, az Internazionale 5-4-re múlta felül a Genoa csapatát, a Roma 5-2-re verte a Novarát. Az élmezőny:

1. Milan 64 pont/30 meccs, 2. Juventus 59/29, 3. Lazio 51/30.

Baszkok közt. Messi a Bilbao-játékosok gyűrűjében
Baszkok közt. Messi a Bilbao-játékosok gyűrűjében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.