Fehérvár zwei

Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy az tartja lázban a magyar hokit: U18-as vagy U20-as bajnokságot indít-e az osztrák jégkorongliga? Márpedig most ez a helyzet.

Amint arról már beszámoltunk, a Fehérvár – hazai szinten bivalyerős és a riválisoktól fényévnyi távolságra járó – együttesének vezetői bejelentették: a következő magyar bajnoki kiírásban nem kívánják szerepeltetni társulatukat.

Az ok: az eddig az alapszakaszban részt vevő, jórészt fiatalokból álló, úgynevezett farmcsapat számára – a „nagyokhoz” hasonlóan – új közeget találtak: a nyugati szomszédnál ősszel rajtoló U20-as sorozatot. S ha a „farm” nem szerepelne az OB I felvezető etapjában, akkor – értelemszerűen – a mostanáig a rájátszásba bekapcsolódó „elit” sem lehetne ott a majdani play-offban. Vagyis a hazai széria a minden szinten kiemelkedő fehérváriak nélkül zajlana a 2012–2013-as évadban.

Ocskay Gábor, a klub szakosztály-igazgatója azt mondja, a fiatalok további fejlődése miatt határoztak így, ráadásul annak sem látják sok értelmét, hogy megint olyan bajnoki döntőt vívjanak, amelynek idei legszorosabb meccsét is öt gól különbséggel nyerték a Miskolc ellen.

Mindennek a tetejébe anyagilag is kedvezőbb helyzetet teremtene a vendégjáték: míg a felnőtt tartalékokat is a soraiban tudó farmcsapat hazai bajnoki részvételének költségei az első számú együttes büdzséjét terhelik, addig a junior garnitúra ausztriai versenyeztetését – mivel kizárólag utánpótláskorú hokisokról van szó – a társaságiadó-törvény nyújtotta kedvezmények nyomán befolyt összegből finanszírozhatnák. A direktor hozzáteszi: az ellen semmilyen kifogása nem lenne, ha a hazai bajnokság befejezésével annak győztese és a Fehérvár amolyan Szuper Kupa keretében megmérkőzne, kielégítve a szurkolói és szakmai igényeket.

Kovács Zoltán, a szövetség főtitkára szerint az egész kérdésfelvetés okafogyottá válhat, hiszen információi szerint nem U20-as, hanem U18-as liga rajtol az ősszel Ausztriában.

– Szerda délelőtt beszéltem osztrák kollégámmal, aki közölte: a tizennyolc éven aluliak számára írnak ki bajnokságot, és nincs okom kételkedni abban, hogy értesülései helytállóak. Ha így lesz, maradhat minden a régiben: a fehérvári farm változatlanul a hazai alapszakaszban játszhat, a krém pedig jöhet a rájátszásba.

A szövetségben amúgy – finoman szólva – nem fogadták kitörő örömmel a fehérvári elképzelést, mert attól tartanak: a legjobb csapat teljes kivonulásával tovább devalválódna az OB I értéke, s a folyamat ahhoz vezethetne, hogy a bajnokság előbb-utóbb felszámolódik.

– Ez nem lehet a fehérváriak érdeke sem, hiszen ők is az itthoni piacról élnek, és saját nevelésű játékosaik mellett a riválisoktól igazolt hokisokra is támaszkodnak – folytatja Kovács. – A legfrissebb hírek szerint egyébként Zalaegerszegen például örömmel fogadnák be az egész fehérvári farmcsapatot, amely így a bajnoki szerepléssel járó kiadásoktól is mentesülne.

A főtitkár szavaihoz Ocskay annyit tesz hozzá, hogy aggodalomra semmilyen tekintetben nincs ok: a klub – a versenyszabályzatban foglaltaknak megfelelően – kizárólag azt teszi, amire a szövetség az áldását adja. Ugyanakkor cáfolja azt az értesülést, miszerint nem is lesz U20-as bajnokság Ausztriában. „Lehet, hogy az osztrák szövetségben az U18-asok sorozatát preferálják, csakhogy a költségeket a legnagyobb helyi bankok egyike, a liga főszponzora állja, s a pénzintézet – akárki akármit is mond – a húsz év alattiak számára akar bajnokságot szervezni.”

Az igazgató megjegyzi még, hogy nemcsak Zalaegerszegről, hanem Debrecenből és Szegedről is megkeresték klubjukat a farmcsapat átköltöztetésének szándékával, ám a kérdés jelenleg nem aktuális. „Mi Ausztriában szeretnénk játszatni mindkét együttesünket.”

Folyt. köv. A jég helyett egyelőre az íróasztaloknál.

Csapatokra vár a bíró
A linesman holds a puck in the air to signal a face-off as the Boston Bruins play the Tampa Bay Lightning in Game 5 of their NHL Eastern Conference Finals hockey game in Boston, Massachusetts May 23, 2011. REUTERS/Adam Hunger (UNITED STATES - Tags: SPORT ICE HOCKEY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.