Végy jó fedezetet!

Húszezer valenciai középiskolás fagyoskodik telente és sül meg nyaranta, mert barakkokban folyik a tanítás. A munkanélküliség az idén akár a 25 százalékot is elérheti. A gazdaság nemhogy stagnál, hanem recesszióba süllyedt.

Ezek a spanyolországi hírek nem a szerkesztők figyelmetlensége miatt jelennek meg a sportoldalon, hanem azért, mert segítenek a futball-liga helyzetének értelmezésében.

Az Egyesült Baloldal elnevezésű párt képviselőinek egyike írásbeli kérdést intézett a kormányhoz. Azt tudakolta, mennyi a profi csapatok adótartozása. A válasz az abszurd tartományba sorolható adatot említett: a klubok összesen 752 millió euróval tartoznak az államnak. Az első osztályban szereplő együttesek 490 millióval veszik ki a részüket a csomagból. Az már csak hab a tortán: a summa még növekedhet, mert a társadalombiztosítási hátralékok nem nyilvánosak...

Mindeközben a Barcelona és a Real Madrid a világ minden táján élénk érdeklődéssel kísért párbajt vív a bajnoki címért, s a két társulat a Bajnokok Ligája legfőbb esélyesei közé tartozik. A Valencia, az Atletico Madrid és a Bilbao az Európa Liga negyeddöntőjére készül, a vb- és Eb-aranyérmes válogatott pedig az újabb Európa-bajnokság favoritja. A játékot illetően története legszebb napjait éli a spanyol labdarúgás, ám gazdasági értelemben talán sohasem volt még ennyire közel az összeomláshoz. Úgy tetszik, a klubok példátlan sikereinek pénzügyi alapját sokkal inkább hitelekből, mint bevételekből fedezték.

A helyzet megértését segíti például Lionel Messi esete: a csatárzseni tavaly tíz és fél millió eurós fizetést kapott, s másfél milliós prémiumot könyvelhetett el. A Deloitte jelentése szerint a katalán csapat összesen 110 milló euró bevételre tett szert a meccsnapokon (együttvéve) a jegyek és az ajándéktárgyak értékesítéséből. Argentin talizmánja ennek több mint tíz százalékát „elviszi”. A klub összesen 450 milliót „kaszált” a múlt évben: Messié a bevételek majdnem három százaléka! S hol van még a stadion fönntartása, a korosztályos csapatok működtetése, az utánpótlásedzők bére, Xavi, Iniesta és Guardiola szakvezető fizetése...

Azért mínuszos a költségvetés, mert nincs elég bevétel a kiadásokhoz. A csőd elkerülését eddig egyetlen ok késleltette: a futball mint aranyfedezet. Ám a „tiki-taka” játék, amellyel a Bilbao is elszórakozott a Manchester Uniteddel, túlságosan sokba kerül.

Lehet, hogy most véget ér az aranyélet, mert a spanyol gazdaság olyan helyzetbe került, hogy nem finanszírozhatja tovább az álomprojektet. Miközben újabb és újabb megszorítócsomagokat jelentenek be, lehetetlen megtartani a futball kiváltságait. A ragyogó labdarúgással elkápráztatott társadalom türelmes volt, ám a baloldali képviselő beadványa nyomán nem feltétlenül biztos, hogy a futball tabu marad.

Ami tény: az illetékeseknek sürgősen be kell avatkozniuk, mert több klub is a csőd szélén táncol. A Real Madrid és a Barcelona nyilván nincs a közvetlenül veszélyeztetettek közt, de Osasuna, Zaragoza is kell a bajnoksághoz.

Két csapattal – El Clasico ide vagy oda – unalmas lenne a bajnokság.

A Levante szinte teljes kerete nem ér annyit mint Cristiano Ronaldo egymaga
A Levante Cristiano Ronaldót és a Real Madridot is megállította
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.