Van vagy nincs az a pénz?

Tavaly nyáron a messiást látta benne a sportág, ma mégis zúgolódik a pingpongcsalád. Új időszámítást és sok-sok pénzt ígért Pákh Imre, a New York és Budapest között ingázó műgyűjtő, amikor elvállalta a szövetség elnöki tisztét, ehhez képest a múlt hét végi utánpótlásversenyen arról beszélt edző és játékos, hogy kétséges a válogatott részvétele a vasárnap kezdődő dortmundi csapat-világbajnokságon. Az üzletember az elnökség mai ülése előtt nyilatkozott lapunknak.

- Ott lesznek a magyar játékosok a vb-n?

- Már a fölvetés is abszurd és nevetséges: természetesen ott lesznek. Aki az ellenkezőjével riogat, az rémhírt terjeszt.

- Azt beszélik, a megrendelt repülőjegyek árával hetek óta adós a szövetség.

- A jegyeket kifizetjük. Erre szavamat adom.

- Miből? A szövetség bankszámláján állítólag negyvenmilliós inkasszó van...

- Ez nem igaz. A bankszámlán nincs semmiféle inkasszó.

- Nem is volt?

- Jelenleg nincs.

- Vagyis stabil az anyagi helyzet?

- A legkevésbé sem. Rendkívül komoly gondokkal küzdünk, de egyfolytában azon vagyok, hogy orvosoljuk a pénzügyi problémákat.

- Innen is, onnan is azt hallani: az elnök eddig egy vasat sem szerzett...

- Ez az értesülés is valótlan: jó néhány nemzetközi verseny részvételi költségét magam teremtettem elő.

- Augusztusi bemutatkozó sajtótájékoztatóján egyebek mellett ezt mondta: „Tárgyalok az állami szféra képviselőin kívül azokkal is, akik kötődnek az asztaliteniszhez, és sokra vitték az üzleti életben. Részükre amolyan menedzserklubot szeretnék létrehozni, az ő személyük jelentheti majd a mecenatúra bázisát.” Hogy áll a szervezés?

- A sportági baráti kör létrejött. Egymillió forinttal lehet tagságit váltani.

- Mennyi gyűlt össze eddig?

- Hétmillió forint.

- Mit kapnak a pénzükért a klubba belépők?

- Vendéglátást a versenyeken, esetleg részvételt a világeseményeken. Továbbá, ha igénylik, rendszeresen ütögethetnek Jónyer Istvánnal.

- Azt is mondta, hogy „a versenysportot illetően az utánpótlás-nevelésre helyezzük a hangsúlyt”. Ez ügyben milyen lépések történtek?

- Amíg nincs biztos anyagi háttér, addig semmilyen program nem indítható el. A tervek készek, a megvalósításuk késik. A néhány hónapja létrehozott elnöki tanácsadói testületről kiderült, hogy működésképtelen, ezért más koncepcióval újjászerveztük. A nyolc legjobb fiú- és hat leányutánpótlás-nevelő műhely egy-egy delegáltja lesz a tagja, az ily módon szubjektivitással már semmiképpen sem vádolható grémium vezetésére pedig a szövetségi alelnök, négyszeres világbajnok Jónyert kértem fel.

- A sportág szereplői – finoman szólva – megosztottak, klikkekre tagozódnak. Az elnöknek van ötlete arra, hogy miképpen lehetne egységet teremteni?

- Megválasztásom óta minden számottevő szakemberrel személyesen beszéltem. Mindenkit meghallgattam, és senki mellett nem tettem le a garast. Azt viszont valamennyi érintett megígérte, hogy a remélt sikerek érdekében partner lesz a közös munkában.

- Honnan és mikorra lesz pénz?

- Az üzleti élet prominenseivel folyamatos a kapcsolatom, és bízom abban, hogy ők bíznak bennem. Ennél is fontosabb azonban: Orbán Viktor ígéretét bírom arra vonatkozóan, hogy az asztalitenisz hamarosan komoly állami támogatást kap. A miniszterelnök úr nemrégiben azt találta mondani, hogy a magyar futballintelligens nép. Egyetértettem vele, és azt mondtam neki: a magyar pingpongintelligens nép is. És ő szintén egyetértett velem. Az asztalitenisz a két legeredményesebb magyar sportág egyike, és a tradícióinkat, értékeinket nem hagyhatjuk veszendőbe menni.

- Mekkora összegre lenne szükség hirtelenjében ahhoz, hogy legalább remény legyen visszakerülni a közvetlen nemzetközi élmezőnybe?

- Nagyjából háromszázmillió forintra.

Pákh Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.