Mindenre felkészülnek Londonban

A világ legösszetettebb egészségügyi óvintézkedési rendszerét állítja munkába London az olimpia idejére, hogy távol tartson a játékoktól minden fertőzést. A specialisták ellenőriznek minden alapanyagot, amelyből étel készülhet; minden szobát, csarnokot és stadiont, ahová ember beteszi a lábát; sőt mindenféle vizet is, amelybe sportoló (vagy hajója) merül.

Az egészségügyi rendszer valamennyi igényt kielégíti majd, amely a július 27-én kezdődő olimpia kapcsán felvetődik – közölte nemrégiben a brit Egészségügyi Minisztérium. Ilyen igény pedig több van, mint gondolnánk. A teendőket hosszan soroló lista végén a vitorlásversenyeknek otthont adó Weymouth kishajó-tulajdonosai állnak, akiknek máris megtiltották, hogy járműveikkel szennyezzék a vizet. A munka dandárját azonban az egészségügyi szakembereknek kell már az előkészületek során is vállalniuk.

Elsőként megerősítették az ellátás minden pontját, a telefonos tanácsadó szolgálatoktól kezdve a kórházak intenzív osztályainak szintjéig. Létrehozták azokat az egységeket, amelyek képesek lesznek mielőbb informálni a játékokra érkező külföldieket arról, mit kell tenniük betegség gyanúja esetén. Már tesztelik azt a rendszert, amelynek segítségével gyorsan kiszűrhetik a telefonon segítséget kérők, orvosi rendelőt felkeresők vagy épp kórházba szállítottak közül azokat, akiknél szokatlan tünetek léptek fel vagy nem reagálnak a bevált gyógyszerekre. Intézkedtek a kellő mennyiségű gyorsteszt hozzáférhetőségéről; ezzel a kórokozókat próbálják majd azonosítani, nemcsak az emberek, hanem a felhasználásra váró ételalapanyagok esetében is. A kávézók, hamburgeres bódék és egyéb büfék rendszeres higiénés ellenőrzését London-szerte megerősítették, és ugyancsak elkészült a terv a játékokon használatba kerülő valamennyi csarnok és stadion légkondicionálóinak ellenőrzésére, hogy megelőzzék az úgynevezett légiós betegséget. (Ennek kórokozója az új építésű csarnokok légszűrő rendszereiben különösen hajlamos elszaporodni.)

Rendszeresen kontrollálják az úszómedencék vizét, hogy azonnal észleljék, ha gyomor- vagy bélrendszeri tüneteket kiváltó kórokozók kerülnek bele. Azokon a nyílt vizeken is szigorú ellenőrzést tartanak, amelyekben a hosszútávúszók, a triatlon- és az evezősversenyek részvevői vetélkednek. Az ilyen vizeket főként az algásodás szempontjából vizsgálják.

Brian McCloskey, a játékok egészségügyi felügyeletével megbízott szervezet vezetője egyetért a játékok szervezőbizottságával, hogy a legnagyobb közegészségügyi veszélyt az olimpiai faluban kitörő járvány jelentené. Abban ugyanis 200 ország 17 000 sportolója, valamint azok megannyi kísérője él majd viszonylag szoros közösségben. „Tisztában vagyunk vele, mekkora politikai és sajtónyomást jelentene akár még egy kisebb járvány is” – nyilatkozta McCloskey. Hozzátette: hasmenéses fertőzések biztosan előfordulnak, hiszen nyár lesz és tömeg. A programok tekintetében a legzsúfoltabb napon – augusztus 4-én – például 700 000 jegytulajdonos járja majd be az Olimpiai Parkot, hogy ne maradjon le az aznap tizenegy helyszínen zajló versenyekről.

Mostanáig a szezonális influenzajárványokat, akárcsak a potenciális világjárvány-fenyegetéseket (amilyen például a madárinfluenza) a családorvosok bejelentései nyomán tették közzé a szigetországban. A rendszert az olimpia kapcsán kiszélesítették: mostantól a kórházi orvosoknak is jelenteniük kell, ha szokatlan tünetet észlelnek valakinél. „Az olimpiának köszönhető előrelépések egyikeként a világ legösszetettebb járványfelügyeleti rendszere születik meg Nagy-Britanniában” – állítja McCloskey.

Az egészségügyi szervezők természetesen nem feledkeznek meg a hagyományos veszélyekről sem, így marad elég szakember arra is, hogy elhárítsák az ország egyéb részeiben, az olimpiától függetlenül bekövetkező esetleges egészségügyi, vegyi vagy természeti katasztrófákat. Az év elején azt is közölték, hogy a veszélyelhárítási munkákba 13 és fél ezer katonát vonnak be, ezen kívül két hadihajó, több helikopter, Typhoon vadászgép és föld-levegő rakéta áll készenlétben a terrorcselekmények elhárításához.

Fő az elővigyázatosság: Vigyázat, mélyvíz!
Fő az elővigyázatosság: Vigyázat, mélyvíz!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.