Süllyesztő mélyvíz

Hogy lesz-e magyar csapat a vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében, azt egyelőre nem tudni, ellenben biztos: Gyarmati Dezső Aranykor című, vaskos sportágtörténeti munkájának esetleges második kiadásában nem kap külön fejezetet 2012. március 14. S a pólóbírók kézikönyvébe sem kerül tananyagként a Szeged zágrábi meg a Vasas dubrovniki mérkőzése...

A horvát–magyar negyeddöntős párharcok közül a csongrádiakén született kedvezőbb végeredmény, ám minden viszonylagos. Hiszen a pozitív jelzővel óvatosan kell bánni egy olyan meccs felidézésekor, amelynek második „félidejében” a sorozat csoportszakaszában remeklő együttes játékosai egyetlen alkalommal találnak be az ellenfél hálójába. Márpedig Vincze Balázs edző társulatával ez történt, és a szolid teljesítményre az sem elégséges magyarázat, hogy a hajrában már a találkozó ellenőre is szólt a Teixido, Bianchi spanyol, olasz játékvezetői párosnak: „Fiúk, ennyire azért nem kéne!”

A sportág szabályváltoztatásaiért évek óta hiába könyörgők Zágrábban újabb igazolást kaptak érveikre, tekintve, hogy talán háromszázan lézengtek a Mladost uszodájában. A családi kör egyébként a Szeged 5:4-es vezetését konstatálhatta a nagyszünetben, annak ellenére, hogy a kiállítási arány már 8:4 volt szintén „ide”... Az ötperces pihenő aztán – fájdalom – jót tett a horvátoknak, akiket Kobescak edző fennhangon próbált meggyőzni arról: ez így nem mehet tovább. Nem is ment: a rivális jóval hatékonyabban bekkelt a folytatásban, mint az első két negyedben, Kayes és szegedi társai pedig önbizalmukat vesztették a sikertelen próbálkozások nyomán. A házigazda már 8:5-re is vezetett, s csupán Kis Csaba volt képes megtörni a zavaró szegedi gólcsendet – ötméteresből (8:6).

Bizakodó gondolatot még nehezebb megfogalmazni a Vasassal kapcsolatban, mert Földi László garnitúrája alapos verést kapott Dubrovnikban. A tréner a meccs után keserűen jegyezte meg, hogy a bírók elbizonytalanították pólósait, s bizony most már nagy bravúrra van szükség a továbbjutáshoz.

Pedig eleinte minden rendben volt, 2:2-ig jól tartották magukat az angyalföldiek. Ez után azonban csak megközelíteni sikerült a Jugot, utolérni már egyszer sem. A nagyvonalúan szellős védekezés „eredményeként” a rivális – a négy gólig jutó Jokovic vezérletével – rendre kihasználta lehetőségeit, na meg a játékvezetők feltűnő jóindulatát. A finisben Kiss Gergely kipontozódott, míg Steinmetz Ádámot reklamálás miatt zárták ki, s amikor 12:7-es állást mutatott a nagytábla, a Vasas végképp elsüllyedni látszott a tengerparti uszodában. Csupán viszonylagos jó hír, hogy a végén Katonás kozmetikázni tudta a szerény bizonyítványt (12:8), mivel a négygólos differencia keservesen kemény lecke elé állítja Földi alakulatát.

A szerdai magyar pólós bánat a Szolnok döntetlenjével teljesedett ki: az Eurokupa elődöntőjének viszszavágóján a Sabadell csapata ellen elért 10:10 kevés volt a továbblépéshez, mert Spanyolországban a vetélytárs egy góllal győzött.

Innen kellene fölállni..., első mérkőzések: Mladost Zagreb–Szeged 8:6, Jug Dubrovnik–Vasas 12:8. Eurokupa-elődöntő, visszavágó: Szolnok–Sabadell 10:10 (továbbjutott a spanyol csapat, 19:18-as összesítéssel)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.