Rémálmok színháza

„Ez nem álom, Athletic!” – írta a Marca című spanyol sportlap, miután a Bilbao 3-2-re legyőzte a házigazda Manchester Unitedet a labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntőjében. Az ugyancsak spanyol ABC szerint „a Bilbao futball-leckét adott az Old Trafford stadionban”, a brit The Sun pedig „az Athletic világraszóló bemutatójáról” cikkezett.

A baszkok kellemetlenül meglepték az MU-t, és kellemesen a manchesteri kocsmárosokat. Bilbaóból ugyanis nyolcezer drukker utazott el a találkozóra, és már a mérkőzés előtt „feltankolt” szépen. Hát még utána! Érthető, hiszen a vendégcsapat nem csupán győzött, hanem feltűnő fantáziagazdagsággal futballozott, azaz egyszerre tetszett romantikusnak, valamint hidegvérű „gyilkosnak”. S noha Sir Alex Ferguson, a United „örökös” menedzsere joggal jegyezte meg, hogy az ellenfél második gólja leshelyzetből esett, a végeredmény – a játék alapján – az utolsó pillanatokban tizenegyesből szépítő manchesteriek számára volt hízelgő.

„Ezt az estét, amíg élek, nem felejtem el” – mondta Oscar de Marcos, a bilbaói hősök egyike, és hasonlóképpen látta a jövőt a másik gólszerző, Fernando Llorente, továbbá a huszonnyolc különgépet megtöltő baszk szurkolócsoport valamennyi tagja. A csaposokat boldogító drukkerek a manchesteri repülőtér személyzetét már nem feltétlenül bódították el, mert az angol város légi közlekedésében legutóbb akkor volt ilyen nagy – sőt ennél is jóval nagyobb – forgalom, amikor (2003-ban) az Old Trafford adott otthont a Bajnokok Ligája olasz döntőjének. (A csúcstalálkozót a Milan és a Juventus vívta, és 43 500 itáliai érkezett Manchesterbe.)

Anglia amúgy sincs jó kedvében, hiszen mindkét manchesteri BL-képviselője az európai „vigaszágra” került, az Arsenal a nyolcaddöntőben esett ki, a Chelsea 1-3-ra áll. A Daily Telegraph keserűen jelentette (miután a City is kikapott Lisszabonban a Sportingtól): „Ibéria–Manchester 2-0.” Más brit lapok szerint „az Old Trafford különös tekintélye a múlté”; „a csütörtök esti vereség rosszabb volt egy hajnali ébresztőhívásnál”; „az álmok színházában újabb rémálmot láttunk”. A Manchester Evening News viszont nem vesztette el optimizmusát: „Még nem estünk ki!”

Ez – mind a Unitedet, mind a City-t illetően – igaz, de a hátrány már valóság, a míves fordítás pedig csak remény...

EURÓPA LIGA

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Metaliszt Harkov–Olimpiakosz 0-1 Sporting Lisszabon–Manchester City 1-0 Atletico Madrid–Besiktas 3-1 Twente–Schalke 1-0 Standard Liege–Hannover 2-2 Valencia–Eindhoven 4-2 Alkmaar–Udinese 2-0 Manchester United–Bilbao 2-3

A baszk hősök egyike, Gorka Iraizoz kapus
A baszk hősök egyike, Gorka Iraizoz kapus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.