Szentpétervár a zeniten?

Luciano Spalletti, az olasz edző szerint „a Zenit történetének eddigi legfontosabb mérkőzése” előtt áll a szentpétervári futballcsapat. A tréner nem mondott nagyot, hiszen az együttes soha nem jutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Most 3-2-es előnnyel és húsz játékossal érkezett Lisszabonba; a húszak között van Huszti Szabolcs is, ám őt ugyanúgy „jegelni” szokta az itáliai mester, mint honfitársát, Alessandro Rosinát.

Legutóbb, a CSZKA elleni bajnoki rangadón (2-2) Fajzulin, Szemak, Gyenyiszov, Sirokov és Arsavin kezdett a középpályán – majd beállt Zirjanov –, a győzelem pedig főként azért maradt el Moszkvában, mert a Benfica ellen duplázó Sirokov két kihagyhatatlannak tetsző helyzetet is elrontott (1-0-ás Zenit-vezetésnél például az üres kapu helyett a jobb oldali lécre fejelt).

Spalletti azt mondja: nagy problémája, hogy miként építse a csapatba Arsavint, de aligha ez gyötri leginkább a portugáliai fellépés előtt, hiszen a szentpéterváriak „londoni embere” az orosz válogatottban régóta együtt játszik a többiekkel. A mindössze egygólos fór komolyabb dilemmának tetszik, pláne, hogy a Benfica kettőt szerzett a Petrovszkij stadionban. A lisszaboniak egyébként a Portóval vívott csúcstalálkozón szintén 3-2-re kaptak ki (ezzel a bajnokságban hárompontos hátrányba kerültek a listavezetővel szemben), ám a rangadón két gólt elérő paraguayi Cardozo úgy véli, a megegyező eredmények között hatalmas a különbség. „A szentpétervári 2-3 nem kis esélyt ad nekünk” – említette a csatár, akit Luizao, a Benfica brazil csapatkapitánya is megtámogatott: „Oroszországban mínusz tizennégy fok volt, amikor elkezdtük a mérkőzést, és mínusz tizenhetet mutatott a hőmérő, amikor befejeztük. Most efféle körülményekkel nem kell dacolnunk.”

Fokozza a házigazdák reményeit, hogy legutóbbi, hazai pályán játszott tizenkilenc európai kupatalálkozójuk közül tizenötöt megnyertek (háromszor döntetlent értek el, és csak egyszer vesztettek). Igaz, a legjobb nyolc között 2006 óta nem voltak a BL-ben – akkor a Liverpool elleni 1-0-lal és 2-0-lal jutottak a negyeddöntőbe –, ezúttal azonban nagyon bíznak „dél-amerikai” gárdájukban, még akkor is, ha a Garay, Aimar argentin kettős sérüléssel küzd. Így is nyolc tengerentúli lesz a várható kezdő tizenegyben, s még az is előfordulhat, hogy abban ugyanannyi portugál kap szerepet, mint a Zenit csapatában: egyetlenegy...

Mivel a szentpétervári együttes taktikus, technikás és veszedelmesen kontrázó csapat, a kimenetel kétséges; nem úgy, mint Londonban. A nagy formában lévő Milan a San Siróban– Robinho duplájával, valamint Boateng és Ibrahimovic góljával – valósággal kivégezte az Arsenalt (4-0), s ilyen hátrányból eddig csak három alkalommal fordított az első mérkőzés vesztese az európai kupák történetében. Legutóbb ez a Real Madridnak sikerült: az UEFA Kupában 5-1-re kapott ki Mönchengladbachban, majd – Santillana és Valdano két-két góljával – 4-0-ra nyert a Bernabeu stadionban. (De az 1-5 is „jobb” vereség idegenben, mint a 0-4...) S hogy mikor történt meg ez? 1985-ben.

Mivel a magyar válogatott mindmáig utoljára abban az évben jutott túl sikeresen bármiféle selejtezősorozaton, mi csak tudjuk, mily hosszú idő telt el azóta...

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

KEDD

Arsenal–Milan 0-4 (tv: Pro4, 20.30)

Benfica–Zenit Szentpétervár 2-3 (Digi Sport, 20.15)

SZERDA

Barcelona–Leverkusen 3-1 (Digi Sport, 20.15)

APOEL Nicosia–Lyon 0-1 (Digi Sport Plus, 20.40)

Garay (balról) és Bisztrov a szentpétervári meccsen. A lisszaboni argentin most sérült
Garay (balról) és Bisztrov a szentpétervári meccsen. A lisszaboni argentin most sérült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.