Kendőzetlen javaslat

Biztosan nem magyar találmánnyal válik „technikás” játékká a futball: az International Board, a labdarúgás szabályalkotó testülete nem támogatta Maruzsi László szerkezetének további tesztelését, azaz másik rendszer kaphat szerepet „gólbíróként” a meccseken. A grémium két terméket választott a bemutatott nyolc közül: a teniszből ismert sólyomszemet, valamint a GoalRef elnevezésű szisztémát.

Az előbbi működése ismert: a vitatott esetben megállna a játék, s az illetékesek „visszanéznék”, hogy a kamerarendszerrel rögzített kép szerint a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon. A másik koncepció egyidejű értékelést végezne: a vonal környékén mágneses mezőt alakítanának ki, s a gépezet azonnal jelezné az eredményt a játékvezetőnek.

A következő szakasz további egy évig tart; a pályázók ennyi időt kaptak, hogy meggyőzzék a döntéshozókat arról: a futballban is helye van a technikai segédletnek.

A legfontosabb szabályváltozás ügyében nem hozott határozatot a testület, azaz az úgynevezett tripla büntetés (tizenegyes, kiállítás, eltiltás) egyelőre érvényben marad. A javaslattevők azt szerették volna elérni, hogy a saját büntetőterületén belül, nyilvánvaló gólhelyzetben szabálytalankodó játékos csupán sárga lapot kapjon. Az indoklás rögzíti: egy kisebb faultért aránytalanul komoly szankció a piros lap, tizenegyes és a biztos eltiltás hármasa. A Board nem változtatott, de vizsgálja a kérdést.

Éppen úgy, mint a fejkendő használatát...

Unikum, ám a bizottság ezúttal vallási jellegű előadást is végighallgatott: Ali Bin Al Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja arról győzködte a hallgatóságot, hogy engedélyezze a kiegészítő használatát mintegy a felszerelés részeként. Érvelése szerint az arab régióban robbanásszerűen fejlődne a női futball, ha a javaslat zöld utat kapna. Egyelőre csupán egyetértő fejbólintásokkal kellett beérnie, határozott igeneket nem kapott. Azt viszont elérte: a kérdés napirenden marad.

Még mondja valaki, hogy az ultrakonzervatív testület nem hallja az idők szavát...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.