Valóban magyar csoport

„Jó kis gálát rendeztünk a Vasasnak” – így kommentálta csapata sima, négygólos vereségét (13:9) Gerendás György, az Eger trénere szombat este a Komjádi uszodában rendezett Bajnokok Ligája-mérkőzés után, miközben hozzátette: „A felelősség a három magyar együttest azonos csoportba soroló európai szövetség illetékeseit terheli azért, hogy az utolsó fordulóra lehetetlen helyzet alakult ki.”

A már biztos kieső hevesiek edzője ezzel félreérthetetlen utalást tett arra: a továbbjutásáért küzdő Vasas elleni meccsen az övéire két – egyformán járhatatlan – út várt: vagy beleadnak apait- anyait a fair play jegyében, de kvázi hazaárulókká válnak, vagy sportszerűtlenül „lefürdik” a találkozót, ám megdicsőülnek a nemzet oltárán. Nos, Gerendás úgy döntött: három meghatározó játékosát, Szécsit, Birost és Hosnyánszkyt is pihenteti...

A Vasas sikere után egy nappal minden szempár Szegedre, a belgrádi Partizan vendégjátékára szegeződött, mert igazán különleges egy óra előtt állt a Tisza-parti sátortetős „kacsaúsztató” néhány száz fős közönsége. (Költői a kérdés: Európában vajon melyik sportág melyik csapata játszsza még hasonló körülmények között sorsdöntő BL-mérkőzését?) A helyzet amilyen kuszának tetszett, annyira egyszerű is volt: ha a Szeged nyer, csoportelső, és a Vasas a másik továbblépő; ha döntetlen születik, a Vasas végez az élen a Szeged előtt; ha a szerbek győznek, szintén a Vasasé a pálma, s mellette a Partizan készülhet a negyeddöntőre.

Hogy a házigazdák mekkora elszántsággal készülődtek a találkozóra, annak igazolásául annyit: VinczeBalázs szakvezető edzői pályafutása legfontosabb állomásának nevezte a mérkőzést, míg Molnár Tamás, a garnitúra centerlegendája nemes egyszerűséggel úgy vélte: a nyolc közé jutás történelmi siker lenne Szegeden. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a vendégek is „melegítettek” szépen a szűkös uszodában: az egybeterelt, s egymás lábán taposó szurkolóik a kezdés előtt néhány perccel már meg is vívták az előmeccset a helyzetük miatt kevéssé irigyelt rendezőbrigáddal.

A nézők többsége persze nem erre a szereposztásra volt kíváncsi, főleg, hogy a vízben lévők már az első negyedben maximálisan kielégítették a sport iránt érdeklődők igényeit. Noha a szerbek nagyágyúja, Vujaszinovics kétszer is sikeresen célozta meg Baksa kapuját – ráadásul egy remek csiki-csuki után Vukicsevics is betalált –, az első nyolc perc végén a hazaiak előnyét mutatta a villanyújság. (Mármint annak, aki látta azt a tábla előtt feszítő belgrádi tábortól...) A szegediek horvát légiósa, Kunac nyitotta a sort, majd Somogyi ötméteresből, Turzai akcióból ért el gólt, s amikor egy látványos „löbbel” Kayes is feliratkozott, a rivális szimpatizánsai egy pillanatra elhallgattak, mert az új-zélandi az öklét hosszasan rázva üvöltött bele az arcukba (4:3).

Meg kell jegyezni, a nyitószakaszban a kapulécet illetően szemernyi kétségünk sem lehetett afelől, hogy azt hazai fából faragták: három Partizan-akciónál is „barátian” hárított. De a folytatásban inkább az érdekelt bennünket: milyen fából faragták a magyar bajnoki listavezetőt? Hamarosan kiderült ez is. A BL-címvédő újbóli felülmúlása volt a cél – Begrádban már megesett a csoda –, ám az elkövetkező két periódusban nem került közelebb tervemegvalósításához a Szeged. Igaz, nem is távolodott el attól. A második nyolc percben egy-egy gól született mindkét oldalon (5:4), a harmadikban kétszer annyi itt is, ott is (7:6), s a magyarok alakításai közül feltétlenül ki kell emelni a Radovics közeli lövésénél briliáns mozdulattal védő Baksát, valamint félmedencés, góllal záruló szólójáért az ausztrál Youngert.

De mi volt mindez ahhoz képest, hogy az utolsó labdára úszást követően előbb Kiss Csaba „dugója” rázta le a vizet Soro hálójáról (8:6), majd a kapuja előtt ekkor már transzközeli állapotban taposó Baksa megfogta Mitrovics büntetőjét! Aztán már csak három és fél perc volt hátra, amikor a hátam mögött azt kiabálta a szerb kollégáknak egy magyar szurkoló: „Indul a busz!”. A figyelmeztetés az után fogalmazódott meg, hogy Kiss megint „bevarrta”, és ezzel el is dőlt minden (bár Radovics és Csucskovicsmég szépített, 9:8). A Szeged a négyes győzteseként, a Vasas a kvartett második helyezettjeként jutott a legjobb nyolc közé.

Vincze talán az európai illetékeseknek is hintette a csókokat a dudaszó felhangzása után: a „magyar” csoportból végül tényleg magyar csoport lett...

Bajnokok Ligája. C csoport, záróforduló: Vasas–Eger 13:9, Szeged–Partizan Belgrád 9:8. A végeredmény:

1. Szeged 13 pont, 2. Vasas 11, 3. Partizan 7, 4. Eger 3.

Európa Kupa. Elődöntő, első mérkőzés: Sabadell (spanyol)–Szolnok 9:8.

Mit tehetek? Soro, a Partizan kapusa
Mit tehetek? Soro, a Partizan kapusa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.