Szórakozott professzor

Lomha, ingatag, kapura teljesen veszélytelen – ilyen híre volt Mike Hankénak, amikor a korábbi német válogatott csatár tavaly Hannoverből Mönchengladbachba igazolt. Hanke tudta: ez az utolsó esélye, mielőtt végleg leírják a futballüzletben.

A „csikóknak” is hívott csapatnál aztán olyasmi történt vele, ami több mint tízéves pályafutása alatt még soha. Lucien Favre edző hosszasan elbeszélgetett vele, majd számára új posztra tette: a csatárok és a támadó középpályások közé, amolyan „kilenc és felesnek”. A váltás nyomán a huszonnyolc éves Hanke valósággal megtáltosodott, s ma már a Bundesligában lenyűgözően menetelő Gladbach kulcsfiguráinak egyike.

Nem ő az egyedüli labdarúgó, akiből Favre korábban nem csillogtatott képességeket tudott előcsalogatni. Varázslónak is hívják az ötvennégy éves svájci trénert, aki egy év leforgása alatt a kieséstől fenyegetett „pofozógépből” olyan együttest faragott, amely Németország legjobb védelmeinek egyikét vonultatja fel, egyúttal látványos támadójátékot produkál. A szakvezető a múlt év februárjában érkezett a Betzenbergre. Azóta a fekete-zöld-fehérek harminchárom tétmeccsen hatvanhárom pontot szereztek, és huszonegy forduló után, 34-12-es gólkülönbséggel a tabella harmadik helyén állnak.

E teljesítmény nyomán Favre-t sok szurkoló már egyenesen Hennes Weisweilerhez, a néhai legendás trénerhez hasonlítja, akinek irányításával a Gladbach az 1970-es években négy bajnoki címet és UEFA Kupát nyert. Weisweiler és a klub fénykorában olyan klasszisok futballoztak a Mönchengladbach csapatában, mint Vogts, Bonhof, Wimmer, Netzer, Stielike, Heynckes vagy az aranylabdás Simonsen. – Hűha, mi lenne, ha mást gondolnának rólam a drukkerek? – idézte a Frankfurter Rundschau a fanyar (ön)iróniájáról ismert svájcit.

A német futball prominenseinek is nagyon jó a véleményük az alpesi ország korábbi szövetségi kapitányáról, az FC Zürichet kétszer egymás után bajnoki elsőségig vezető edzőről. – Olyan nagy a tekintélye, hogy még Ribery is tudja, kivel van dolga – nyilatkozta a Sport Bildnek Franz Beckenbauer, a Bayern München élő legendája és tiszteletbeli elnöke, aki a bajor klub kispadján is el tudná képzelni a németül pikáns francia akcentussal beszélő Favre-t.

– Ahol edzősködött, ott sikeres volt. Csak hagyni kell dolgozni – mondta a svájciról Joachim Löw német szövetségi kapitány is.

A Bundesligában a természetrajongó Favre egyszer már bizonyított, de aztán csúfosan bukott is. A 2008/2009-es évadban a Herthát a negyedik helyig vezette. A klub vezetői nem tudtak ellenállni a csábításnak: jó pénzért eladták a sikerben döntő szerepet betöltő kulcsjátékosokat, ám az új igazolások csődöt mondtak. Fél tucat vesztes mérkőzés után a korábbi sikerembernek Berlinben kiadták az útját.

A német sajtó most azt találgatja, hasonló sors vár-e a támadófutball odaadó hívére. Reus, a gladbachiak csatárüdvöskéje a nyáron a Dortmundhoz, Neustädter pedig a Schalkéhoz szerződik. A legapróbb részletekre is odafigyelő, hol egy szórakozott professzort, hol egy robbanás előtti dinamitgyárat idéző mester megint nehéz helyzetbe kerül, de bízhat abban, hogy közepes kvalitású labdarúgókból is képes a lehető legtöbbet kihozni. – Nincs semmiféle titok. Intelligens emberek vesznek körül, akik tudják, mit várok el tőlük – válaszolta a Die Weltnek a mágiáját firtató kérdésre.

Favre szerződése 2013-ig szól, éppúgy, mint a Bayernt irányító Jupp Heynckesé. Az egybeesés több szakíró fantáziáját is beindította, de valamennyien arra jutottak: a „varázserő” is kevés lenne ahhoz, hogy a svájci edző kezelni tudja az FC Hollywoodnál uralkodó viszonyokat, noha jó a kapcsolata a bajor klub vezérigazgatójával, Karl-Heinz Rummeniggével, akivel valaha együtt játszott a genfi Servette-ben. A varázsló az üveggömbben nem látja a saját sorsát, csak a soros projektet.

Hogy csapata miként nyeri meg a következő mérkőzést.

Légi felvétel
Légi felvétel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.