Bukarest, Bukarest, te csodás?

Restellkedve, de abban a reményben készülnek csütörtöki Európa Ligatalálkozóikra a manchesteri csapatok, hogy – ha a müncheni Fussball Arenában sorra kerülő Bajnokok Ligája-döntőtől el is estek – tíz nappal korábban, május 9-én ott lehetnek a kevésbé vonzó bukaresti döntőben.

Előbb azonban legalább az EL legjobb tizenhatja közé kellene bejutniuk...

A világ legdrágább gárdáinak egyike, a Manchester City a címvédő Porto ellen lép fel. A tavalyi portugál bajnok nehezen talál magára André Villas-Boas távozása óta – miközben a portugál edző a Chelsea sikertelensége miatt szenved –, és a bajnokságban öt pont a hátránya a Benficával szemben. Roberto Mancini idei legfőbb ambíciója a Premier Liga-elsőség, de nem bánná, ha európai trófeával is bővíthetné az Etihad stadion még meglehetősen üresen kongó vitrinjeit. Ennek érdekében erős kerettel érkezett Portóba, noha a garnitúrából látványosan hiányzik Carlos Tevez, akinek azóta sem sikerült bocsánatot kérnie Mancinitől, hogy múlt év szeptemberében a Bayern ellen Münchenben nem volt hajlandó elindulni bemelegíteni a kispadról. Sőt a napokban adott interjújában azt állította: az olasz mesteredző „úgy bánt vele, mint egy kutyával”. A csatár az utóbbi tizenkét hetet durcásan Argentínában töltötte, közben 1,2 millió fontos büntetést halmozott fel, és elesett heti 198 ezer fontos alapfizetésétől. A nehéz természetű argentin labdarúgó már csak azért sem szerepelhet a Porto ellen, mert a klub elmulasztotta benevezni az Európa Ligára. A City egyébként – először és utoljára – 1970-ben diadalmaskodott Európában: akkor a KEK-et hódította el. A statisztika most a Portónak kedvez, hiszen a portugál együttes a legutóbbi hét hazai európai mérkőzését megnyerte, míg a City a vendégként lejátszott hét egymást követő találkozója közül mindössze egyet nyert meg.

SirAlexFergusonújabbnagymondással gazdagította a nevéhez fűződő szállóigék tárát. Mielőtt a „vörös ördögök” elutaztak Amszterdamba, az Ajax elleni meccsre, a skót tréner annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „ha a csoportmérkőzésekből továbbjutottunk volna, akkor meg sem állunk a BL döntőjéig”. Hozzátette: „A szerencse elpártolt tőlünk, de az az érzésem, a csapat a Barcelona és a Real Madrid kategóriájába tartozónak érzi magát, s ettől nincs is távol.” Ryan Giggs, a veterán középpályás – az egyetlen futballista a Premier Liga történetében, aki minden évadban gólt szerzett – kifejezetten vágyik a kollekciójából még hiányzó EL-trófeára. Miután az MU – a Cityhez hasonlóan – nem volt érdekelt az FA Kupa múlt hét végi ötödik fordulójában (sem), Sir Alex a legjobb összeállításban akarja pályára küldeni együttesét a kontinensen a hetvenes és a kilencvenes években is domináló Ajaxszal szemben, amely azonban már Hollandiában sem főszereplő.

EURÓPA LIGA

A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Rubin Kazany–Olimpiakosz 0-1

Braga–Besiktas 0-2

Ma Lokomotiv Moszkva–Bilbao

Ajax–Manchester United (tv: Story4, 18.55)

Lazio–Atletico Madrid (Digi Sport, 18.45)

Alkmaar–Anderlecht (Digi Sport Plus, 18.55)

Porto–Manchester City (Digi Sport, 21)

Stoke City–Valencia (Digi Sport Plus, 21)

Legia Varsó–Sporting

Lisszabon Salzburg–Metaliszt Harkov

Viktoria Plzen–Schalke

Hannover–FC Bruges

Steaua–Twente

Trabzonspor–Eindhoven

Udinese–PAOK Szaloniki

Wisla Krakkó–Standard Liege

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.