Pozitív folyamat

„A Sportdöntőbíróság anélkül ítélte el Contadort, hogy tudta volna, mi történt. Minden jogi szakértő, aki elolvassa a döntést, arra a következtetésre jut, hogy a versenyző büntetése téboly” – így kommentálta az El Mundo című lap a svájci székhelyű szervezet döntését. Amint az köztudomású, a testület két évre eltiltotta a 2010-es Tour de France-on pozitív doppingtesztet produkáló Alberto Contadort, a francia körverseny háromszoros győztesét.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azért fordult a grémiumhoz, mert megítélése szerint is bűnös a bringás, ám a spanyol szövetség vétlennek találta. A La Gazzetta dello Sport akkor azt írta a határozatról: „Botrány!

Contadort jogtalanul mentették fel.

A doppingellenes harc így hitelét veszíti.” Nem csupán az olasz újság, de a sportági szervezet is dühösen értékelte a spanyol döntést. Olyannyira, hogy Pat McQuaid elnök mindenféle kötelező udvariasságot félretéve még Luis Rodriguez Zapatero akkori miniszterelnököt is kritizálta, miután a politikus alaptalannak nevezte a Contador elleni vádakat. A vita nem csupán azért volt szokatlanul heves, mert a sportág emblémáinak egyike érintett az ügyben, hanem mert szokatlanul kevés tiltott szert találtak Contador szervezetében.
Az ellenőrök klenbuterol nyomaira bukkantak, a spanyol arra hivatkozott: egy szelet marhahús volt a ludas.
(Arról kár lenne megfeledkezni, hogy a klasszis neve korábban fölbukkant a híres doppingdoktor, Fuentes listáján is, ám akkor nem bizonyították, hogy tiltott szereket szedett.)

Az indulatos értékelések jelzik: rendkívüli ellentétek feszülnek a sportágban, ami kevéssé meglepő a profi kerékpározás aktuális reputációját tekintve. A nemzetközi sajtóban sorra jelennek meg a szakág halálát jósoló dolgozatok, s mind több korábbi kiváló versenyző és sportvezető sürgeti a teljes megtisztulást. Ugyanakkor úgy tetszik, a nézőket nem zavarja az állandó balhé: továbbra is több százezren gyülekeznek az út mellett a Tour hegyi szakaszain, s biztatják a kapaszkodó bringásokat. Még az sem okoz látványos népszerűségvesztést, hogy sorra buknak le az ideálok.

Mintha a drukkerek úgy gondolnák: van másik... Például Lance Armstrong: a hétszeres Tour-győztes, rákból felépült amerikai legenda állandó doppinggyanú árnyékában tekert, ám sohasem bizonyították, hogy tiltott szerrel élt volna. Pedig olyan neves versenyzők is vallottak ellene, mint Floyd Landis, a 2006-os Tour-győzelemtől pozitív doppingteszt miatt megfosztott korábbi csapattárs. Armstrong esküdt ellenségei abban reménykedtek, hogy legalább az éveken át nyomozó amerikai hatóságok elkapják, de az illetékes főügyész néhány napja bejelentette: ejti a vádat. Armstrong – papíron mindenképpen – tiszta marad. Annak ellenére is, hogy 1999-es mintái egyikének újraelemzésekor EPO nyomaira bukkantak. Az amerikai iránti bizalmat nem erősíti az sem, hogy még aktív versenyzőként, de úgymond magánemberként százezer dollárral támogatta a sportág nemzetközi szövetségét.

Azt a szervezetet, amelyet a Contador-döntés után gengszterek gyülekezetének nevezett Oscar Pereiro Sio, aki a 2006-os Tour győztese lett, miután Landist elkapták a doppingellenőrök. Mintha mindez még nem lenne elég, a Sportdöntőbíróság csütörtökön a már visszavonult Jan Ullrichot, Armstrong legnagyobb ellenfeleinek egyikét is megbüntette. A testület bizonyítottnak találta, hogy a német doppingolt, s 80 ezer eurót átadott Fuentesnek, a hírhedt doktornak. Sőt azóta a bringás is bevallotta, hogy ismeri az orvost.

A francia rendőrség pedig Jeannie Longo lakását kutatta át: a hatóság EPO-t keresett, mert a gyanú szerint a versenyző edzője és férje évek óta rendel tiltott szereket az interneten. A női szakág legendája, a tizennégy olimpiai és világbajnoki címet szerző feleség tagad.

Csupán néhány nevet említettünk azon klasszisok közül, akik lebuktak az utóbbi években. A lista tetszés szerint kiegészíthető. És aki esetleg úgy véli, hogy az eltiltás és a botrány elrettentő erővel hat, annak kedvéért felidézzük Riccardo Ricco esetét. A bringás a 2008-as Touron fennakadt egy teszten, így húsz hónapos eltiltást kapott. A büntetés letelte után visszatért, ám egy edzés után váratlanul rosszul lett, és életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Élettársa bevallotta: a kerekes vértranszfúziót végzett magán. Az átömlesztett vért már legalább 25 napja a hűtőszekrényében tartotta... A manőver tüdőembóliát és veseelégtelenséget okozott. Túlélte.

Hiába a szponzorok távozása, a klasszisok elvesztése, amíg a nézők érdeklődése nem csökken a sportág iránt, addig a kerékpár is minden balhét túlél.

Ilyen áron.

Baljós árnyak a biciklisportban a sorozatos doppingbotrányok után
Baljós árnyak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.