APOEL Barcelona?

Sok jó hír nincs mostanában a BL-címvédő Barcelona számára, így a katalánoknak azt is meg kell becsülniük, hogy Leverkusenben napközben mínusz egy fok van. Lehetne mínusz tíz is, ami a Real Madriddal szembeni hátrányra emlékeztetné a vörös-kékeket...

Az már sosem derül ki: vajon a „Barca” szerény bajnoki szereplése vagy a hidegtől való félelem okozta, hogy a klub mind össze hetvenkét drukkere szurkolt le fejenként háromszáz eurót a leverkuseni utazásért, miközben az APOEL Nicosia hívei tizenegy külön géppel mennek – három és fél ezren – Lyonba. A labdarúgó BL „tavaszi” nyitánya előtt Pep Guardiola, mint rendesen (bizony, bizony), realista. „A bajnokságban az elsőségre már aligha van esélyünk, viszont az európai klubtornán bebizonyíthatjuk, hogy még mindig a miénk a kontinens legjobb csapata – említette. – A menet a Bay-Arenában kezdődik, és remélem, májusig, Münchenig tart.”

A negyeddöntő mindenesetre elérhető, ha Rudi Völler leverkuseni sportigazgató szavaira alapozunk. A korábbi 90-szeres német válogatott – és a Marseille-jel 1993-ban BL-győztes – csatár azt mondta: „Nem vagyunk álmodozók és fantaszták sem.” Ezzel együtt a Bayer vezetése mindent elkövet, hogy bravúrra ösztönözze a ma esti házigazdákat: amennyiben a Leverkusen továbbjutna, úgy futballistái összesen ötszázezer euró (145 millió forintnak megfelelő) prémiumot kasszírozhatnának. Ám a pénzügyi gazdagabbnak tetszik a játékoskeretnél... Igaz, Németországban nem mulasztják el megemlíteni, hogy olyan csapat alighanem a Bayer is van, amilyen a Barcelonát a múlt szombaton 3-2-re legyőző Osasuna. Ám a legutóbb 2002-ben negyeddöntős (majd döntős) Leverkusennek még a 3-2 sem jelentene biztosítékot a visszavágóra, és – miként mondani szokás – hol az az 1-0? (Ami a kupákban egyébként jobb, mint a 3-2.)

Európa amúgy változatlanul a Barcelona körül forog. Bakary Koné, a Lyon Burkina Fasó-i labdarúgója, aki az Afrika Kupáról érkezett vissza Franciaországba, azt fejtegette az APOEL Nicosia fellépését megelőzően: „Úgy kell a pályára mennünk, mintha a Barca lenne az ellenfél.” Ez óriási dicséret a ciprusi kiscsapat számára, de az eddigiek során kétségkívül a szigetországi együttes dobta a legnagyobbakat. Egyetlen vereségét akkor szenvedte el a mostani BL-kiírásban, amikor már biztos volt, hogy – az első számú európai kupasorozat történetében először – bekerül a legjobb tizenhat közé. A középpályás Haralambidisz érthető büszkeséggel jelentette ki: „Cipruson most már nemcsak a mi szurkolótáborunk, hanem az egész ország értünk szorít. S bár a Lyon nyilvánvalóan tekintélyesebb klub a miénknél, nagyobb büdzsével és jobb játékosokkal, a csoportmérkőzéseken már újra meg újra igazoltuk, hogy nekünk a többszörös hátrány sem leküzdhetetlen.”

Mondanám, hogy érdemes volna sokszorosítani és a magyar öltözők falára kifüggeszteni e nyilatkozatot, de attól tartok, ügyet sem vetnének rá, mindenki elmenne mellette anélkül, hogy elolvasná...

Maradjunk tehát az APOEL-nél, melynek brazil légiósainak egyike, Ailton Almeida így beszélt: „Gyönyörű álmokat éltünk meg idáig is, és most már valamennyien tudjuk, hogy minden megtörténhet.” Cipruson.

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Kedd

Lyon–APOEL Nicosia (tv: Digi Sport, 20.35)

Leverkusen–Barcelona (Pro4, 20.30)

EURÓPA LIGA

A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Kedd

Rubin Kazany–Olimpiakosz (11.55, Digi Sport Plus)

Braga–Besiktas (Digi Sport, 18.15)

Leverkusen, mínusz egy fok: Messi melegít
Leverkusen, mínusz egy fok: Messi melegít
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.