Valami Magyarország

Dallas sportiparának meghatározó üzletemberei megijedtek.

Mással aligha lehet magyarázni, hogy a szervezők lefújták az általában fantáziagazdag, sziporkázó futballal előrukkoló Vasas és FTC részvételével tervezett tornát. Pedig a két magyar csapaton kívül még az aktuálisan az argentin NB II-ben szereplő River Plate tartalékegyüttese és a mexikói Pumas póttársulata is pályára lépett volna a minivetélkedőn.

A helyiek meg berezeltek. A Tony Romo-féle Cowboys be sem jutott az NFL-rájátszásba, a Dirk Nowitzkivel fölálló Mavericks is csak címvédő az NBA-ben, a Stars NHL-garnitúrájában meg olyan boldogtalan kutyaütők kergetik a pakkot, mint az olimpiai és világbajnok Brenden Morrow. A lokális sportkínálat szegényes, a gazdaság ropog, a republikánusok amúgy is az elnökjelölti hacacáréval vannak elfoglalva, kinek kell egy olyan rivális a piacra, mint a legutóbbi föllépésén a Grúz, Klein, Balog, Junior védelemmel kiálló zöld-fehér együttes, hogy a szórakoztatóipar olyan angyalföldi csillagait, mint Mehmedagic vagy Görgényi meg se említsük. Már az előző, detroiti torna is megmutatta, hogy a magyar klubok jelenlegi társulatai miként forgatják fel a helyi sportéletet, hiszen a nyolcvanezres arénában vagy ezerháromszáz egzotikum iránt érdeklődő rajongó össze is jött az argentin és mexikói junioroktól elszenvedett vereségeket követő bronzmeccsre.

Dallas városa már nem kockáztatott, a nagy sporttőkések megakadályozták a ragyogó magyarok föllépését. Kivételes szerencse, hogy még nincs minden lefutva, mert a négy együttes elöljárói közös tiltakozást tettek közzé. A petíciót Kovács Ágnes Vasas-ügyvezető mellett Kubatov Gábor FTC-elnök, Fidesz-pártigazgató is szignálta. Az eset jelentőségét jelzi, hogy a politikus még a feszes tempójú egri frakcióülés idején is szakított időt arra, hogy latba vesse (Amerikában azért nem korlátlan) befolyását az ügy megoldása érdekében. Az illetékesek jelezték: a FIFA fegyelmi bizottságához fordulnak, mert a törölt program miatt „csorbul a klubok hírneve”.

A nemzetközi szövetség testülete nyilván körültekintően vizsgálja majd, hogy az árt-e többet a csapatok presztízsének, ha pályára lépnek, vagy az, ha nem.

Ám a dallasiak felmentése sem lenne meglepő ítélet: tán a szervezők tették ugyanis a legtöbbet azért, hogy a valaha – a tengerentúlon is – híres klubok tekintélyét ne rongálhassák tovább az Egyesült Államokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.