Puskás mellé Puskás

Változtak a Puskás Ferenc stadion rekonstrukcióját érintő tervek. Bánki Erik, az Országgyűlés sportbizottságának elnöke a Digi Sport Reggeli start című műsorában kedden beszélt először arról, hogy az MLSZ kérésére – a felső karéj lebontásával, 40 ezres befogadóképességgel – megmarad, és a futball-vb-selejtezőknek otthont ad a Puskás aréna.

Mindeközben a tavasszal már alighanem kiírják a nemzetközi tervpályázatot az új, a jelenlegi mellé épülő 45 ezres, s 60 ezresre bővíthető létesítményre, amely 30-35 milliárdból készülhet el. A stadiont 2015-ben adhatják át, de a régi – atlétikai centrumként – akár az után is tovább működhet.

– A döntésnek köszönhetően az építkezés idejére sem marad komoly stadion nélkül Budapest – mondta lapunknak Bánki. A politikus hozzátette: a felső karéjt a biztonsági kockázatok miatt kell mihamarabb lebontani. A régi aréna sorsáról elmondta: ha fölépül a stadion, akkor megvizsgálják a hasznosítás lehetőségeit, mivel az atléti kának is szüksége van egy sportági központra, de további hatásvizsgálatokat készítenek majd arról, hogy ilyen és ekkora stadion felel-e meg leginkább a sportág igényeinek.

A határozattal biztossá vált: az új arénában nem kap helyet atlétikai pálya, azaz a stadion főként a futballt szolgálja majd. De nem kizárólag.

– Korszerű, európai elvárásoknak megfelelő, multifunkcionális létesítményt szeretnénk építeni, amelyben kulturális rendezvényeket is tarthatnak – mondta Bánki.

A kormány már korábban világossá tette: nagy tervei vannak a 36 hektáros területtel, amelyet nem csak nevében tenne olimpiai sportközponttá. A reménybeli atlétikai centrum mellett még egy kerékpárpálya építéséről sem mondtak le.

A projekt kulcseleme persze a finanszírozás. Az idei költségvetést nem érinti ugyan érdemben a Puskás-rekonstrukció, de a jövő évi büdzsének jelentős terhet jelenthet. Bánki szerint a kormány eltökélt a stadionépítést illetően. Arra a felvetésre, hogy a megaberuházás érinti-e a másik két komoly arénafejlesztés (Debrecen, FTC) pénzügyi hátterét, a politikus határozott nemmel felelt.

Mindenesetre a 2013-as büdzsét alaposan megterhelheti a három beruházás. A zöld-fehérek új stadionjára szánt összeg meghatározó részének is abban a költségvetésben kell megjelennie. Annak a projektnek a költsége hozzávetőleg tizenkétmilliárd forint lesz. Az idén ennek nyoma sincs a pénzügyi tervezetben, sőt az erre az évre e célra előirányzott hét milliárdot egy módosító javaslattal egymilliárd forintra csökkentették. Ez az összeg az idén esedékes munkákra – a bontásra, az előkészületekre – alighanem elegendő. Fürjes Balázs kormánybiztos ko rábban azt monda lapunknak: a kormány februárban dönt a végleges ütemtervről.

A stadionból atlétikai központ lehet
A stadionból atlétikai központ lehet FOTÓ: SOPRONYI GYULA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.