Keleti kényelmetlenség

Keleten a helyzet változatlan. Legalábbis ez derül ki a FIFPro nevű játékos-szakszervezet által készített, Fekete könyv címet viselő 180 oldalas jelentésből. A tanulmány 3357 futballista válaszai alapján ad képet Kelet-Európa labdarúgásáról, a sportolók helyzetéről.

A számok túl sok meglepetést nem tartogatnak: a játékosok csaknem fele nem kapja meg időben a fizetését a térségben. (A tanulmány rámutat: a futballisták dolgát nem csupán a pénzügyi gondok nehezítik, hanem jogi kiszolgáltatottságuk is.) Az állandósult elmaradásoknak amúgy prózai oka van: a kluboknak nincs pénzük. Ez a tény az üzleti alapú futball fejlődésének gátja is: a labdarúgók – szerződésben rögzített – járandósága nagyságrendekkel meghaladja azt az összeget, amelyet az érintettek kitermelnek a csapatnak.

A magyar példa jól illusztrálja a furcsa helyzetet: megannyi futballista keres – papíron – több millió forintot csapatánál, miközben a stadionok többsége kvázi üres, az ajándéktárgyak értékesítéséből pedig minimális bevételt könyvelhetnek el az együttesek. Ebben a miliőben fölöttébb öszszetett feladat a működéshez szükséges pénz előteremtése. (Persze kézenfekvő kérdés: miért kötnek a sportvezetők milliós megállapodásokat, ha nem képesek teljesíteni a vállaltakat?) Általában nem is sikerül megoldani, így a klubok forráshiányosak, a fizetések folyton csúsznak, s a kutatások szerint e késések a fogadási csalás elterjedésének fő okai. A manipulátorok meghatározó többsége azok közül kerül ki, akik nem kapják meg időben és egészében a bért és a prémiumot. (Szédítő adat: Montenegróban a játékosok 94 százaléka kénytelen várakozni a pénzére.)

Ugyanakkor a FIFPro szerint nem csupán a bankók miatt vannak nehéz helyzetben a játékosok. A klubok ugyanis – a megfelelő érdekvédelem hiánya miatt – nyomást gyakorolnak a futballistákra. Ennek több oka is lehet: szerződéshosszabbítást akarnak kierőszakolni, úgy akarnak megszabadulni a labdarúgótól, hogy egyetlen petákot se kelljen fizetniük, vagy a fizetését akarják csökkenteni. Ha a játékos ellenáll, akkor feltűnően sok esetben küldik egyéni tréningre. Az ilyen esetek többségében edzői felügyelet nélkül kell dolgoznia, ami csapatváltását is megnehezíti.

A FIFPro úgy véli, a megoldás kulcsa a rigorózus licencszabályzat, amely kizárja, hogy egy csapat a megfelelő biztosítékok nélkül rajtoljon a profi bajnokságban. Azért prioritás a bizonytalan anyagi helyzetű sportvállalkozások kiszűrése, mert amíg a munkavállaló nem jut hozzá a fizetéséhez a rögzített időpontban, addig aligha várható a fogadási csalások felszámolása.

A jelentés kitér Mészáros Norbert és Vukasin Polekszics esetére: a két debreceni játékost azért tiltották el, mert nem jelentették, hogy a Fiorentina elleni BL-meccs előtt felhívták őket a meccs manipulálásának ügyében. Az érdekvédelmi szervezet leszögezi: a futballistákat továbbra is áldozatoknak tekinti, és minden segítséget megad nekik, hogy bizonyítsák igazukat. (Mészárost fölmentette a Sportdöntőbíróság.)

A FIFPro amúgy megannyi példával szemlélteti a térség futballistáinak sanyarú helyzetét. Érdekes történet például a Buducnost Podgoricáé, amely egyoldalúan módosította a kontraktusokat. Hab a tortán: erről a lépéséről még csak nem is értesítette a másik felet. Szlobodan Vukovljak szerb játékos arról mesél, megsérült, ám a klub helyett édesapja fizette kezeléseit. Rodoljub Marjanovics kétéves szerződést kötött a Hajduk Kula együttesével, de hat hónapig nem kapott fizetést, így feljelentette a klubot szerződésszegés miatt, mire a tulajdonos felhívta, s halálosan megfenyegette. Nem csoda, hogy a futballista megijedt, mivel a „pénzügyes” Arkan egységében volt tiszt. Abban a társaságban, amely ártatlan civileket ölt...

Tehát az már biztos: nem Magyarországon a legrosszabb a labdarúgók helyzete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.