Mese az óriásokról

Most éppen nem sikerült. Wes Welker, a New England Patriots játékosa az amerikaifutball-liga döntőjének utolsó negyedében nem tudott megszelídíteni egy olyan átadást, amilyet szinte soha nem vét el. A meghökkentő hibára csupán a méretes közhely kínálkozik magyarázatként: ez a Super Bowl. Az NFL csúcstalálkozója, amelyet a New York Giants nyert 21:17-re.

A Patriots számára nem kezdődött jól a meccs: a kétszeres Grammy-díjas Kelly Clarkson még talán föl sem ért a csordultig telt indianapolisi stadion páholyába az amerikai himnusz eléneklése után, amikor Tom Brady, a New England klasszis irányítója már újra az oldalvonal mellett üldögélt. Az Eli Manning dirigálta New York vezette az első támadást, de a hazafiak védelme hamar megállította az óriásokat. Pályára kocogott Brady, ám a saját célterületéről üres területre dobott, így két pontot szerzett a Giants, továbbá a labdát is visszakapta. A garnitúra kihasználta a váratlan lehetőséget: Victor Cruz húzta le Manning átadását, minek nyomán a New York 9:0-ra elhúzott.

A következő támadásból szépített a New England, ám a touchdown elmaradt. Gostkowski 9:3-ra alakította az eredményt. Persze a félidő nem ért véget hatpontos Brady-akció nélkül: az irányító imponáló magabiztossággal vezette végig az együttest a pályán saját egyyardos vonaláról. Az akció végén Danny Woodhead szerzett touchdownt, így a csapatok 10:9-es Patriots-vezetéssel mentek pihenőre. A félidei show Madonna főszereplésével zajlott, de föltűnt a pódiumon Cee Lo Green és az LMFAO is. A fordulás után Brady rekorddöntéssel kezdett: előtte soha senki nem adott egymás után tizenhat jó passzt a Super Bowlon. A csúcshoz pontok is társultak: Hernandez kapta el az irányító passzát. Ekkor úgy tetszett, összeállt a New England félelmetes támadójátéka, s a csapat akár el is döntheti a meccset. A New York azonban Tynes két mezőnygóljával 17:15-re felzárkózott. Mi több, az utolsó negyedben már a vezetésért támadott.

A Pats jól védekezett, de nem tudott mit kezdeni a visszaszerzett labdával. A többi közt azért sem, mert legbiztosabb kezű játékosai közül Welker és Branch is megremegett. Ekkor már Brady sem tudott lendületet adni a társaságnak, egyszer a labdát is eladta, ellenben Manning precíz passzokkal találta meg kollégáit. Az irányító prímán dirigált, hamar a célterülethez vezette együttesét.

Az idő fogyott, és az biztosnak látszott, hogy a Giants pontokat szerez. A New England – zseniális tréneri húzással – a célterületre engedte ellenfelét, hogy maradjon ideje az ellencsapásra.

Ám hiába volt az ötlet, mert Bradyék nem tudtak élni az utolsó lehetőséggel. A Giants 21:17-re megnyerte a Super Bowlt, 2008 után újra legyőzte a döntőben a Patst.

A New York meseszerű győzelmét ünnepli, a New England pedig cipeli magával a kísérteties utolsó negyed emlékét. A háromszoros győztes Brady második Super Bowlját vesztette el, a príma Welker tovább várhat első győzelmére. A harmincnégy esztendős Chad Ochocinco, aki egy évtizedet húzott le a Cincinnatiben, s megannyi klubrekordot állított fel, pályafutása alkonyán a bajnoki címért érkezett Bradyékhez, de az utolsó akadályban elbukott.

Nem úgy a remekül játszó Eli Manning, aki végképp kilépett fivére, Peyton árnyékából. Sőt aktuálisan inkább ő árnyékol...

Eli Manning és Justin Tuck: Megvan!
Eli Manning és Justin Tuck: Megvan!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.