Szerencsésebb lapjárás?

Az International Football Association Board, a labdarúgás szabályalkotó testülete közzétette idei első összejövetelének programját.

Az angol, a walesi, a skót és az ír szövetség, valamint a FIFA küldötteiből álló grémium az angliai Surrey-ben ülésezik március 3-án. A napirenden nyolc szabályváltozás megvitatása szerepel, melyek közül kettő lényegi módosítást jelentene. A javaslatok egyike a negyedik csere bevezetését indítványozza a hoszszabbításos meccseken: részint a játék nívójánakmegőrzése, részint a futballisták egészségének védelme érdekében.

A legkülönösebb változás a büntetőterületen belüli szabálytalanságok utáni fegyelmezést érintheti. Az illetékesek úgy vélik, a piros lap, tizenegyes, eltiltás hármas túlságosan szigorú büntetés a tizenhatoson belül, nyilvánvaló gólhelyzetben szabálytalankodó labdarúgónak. Ezért azt indítványozzák, hogy a büntetőrúgás mellé csupán sárga lap járjon, azaz a játékos a pályán maradhasson. Ugyanakkor a „mezőnyben” elkövetett szabálytalanság megítélése nem változna: ha például a védő a kaputól húsz méterre gáncsolja a ziccerben kilépő támadót, akkor a játékvezetőnek ki kell állítania a vétkest.

Nem csupán a konkrét szövegmódosítások elbírálása szerepel a menüben, hanem – egyebek mellett – az alapvonalon helyezkedő játékvezetők működésének értékelése, továbbá a különféle segédeszközök vizsgálata is. A bizottság ezúttal az úgynevezett gólvonal-technológiákat, vagyis az olyan rendszereket teszteli, amelyek automatikusan jelzik, ha a labda teljes terjedelmével áthaladt a kapuvonalon.

Ám nagy tétben csak a legbátrabbak fogadjanak arra, hogy a testület igent mond valamelyik modern „kütyü” alkalmazására. A híresen konzervatív társaság megannyi modellt elemzettmár, s rendre nemetmondott a technikai forradalomra. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.