Nem gyerekjáték

Dagad a magyar – mondta a Nem gyerekjáték! című konferencia nyitó előadásában Pavlik Gábor, a vízilabda-válogatott korábbi orvosa, s már ez a tény is éppen elég okot adott volna a TF aulájában több mint kétszáz résztvevővel megtartott esemény megszervezéséhez.

A magyar sportstruktúrának azonban a fiatalok visszafogott aktivitásán kívül is megannyi problémája van: az Utanpotlassport.hu című portál kiadójának rendezvényén a legfelkészültebb szakemberek igyekeztek választ adni a vonatkozó felvetésekre. A kizárólag az utánpótlásra fókuszáló összejövetelen Pavlik doktor a fiatalok felkészítésének az élettani, Budavári Ágota sportpszichológus a lélektani hátterét mutatta be. Tiszeker Ágnes a doppingról tartott előadásában megdöbbentő példákkal illusztrálta, miként kerülhet – akár véletlenül is – tiltott szer a gyerek szervezetébe. A délelőtti programot kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen – a szokatlanul aktív közönségnek köszönhetően – olyan praktikus kérdések is terítékre kerültek, mint az: helyes gyakorlat-e, hogy a fiatal versenyzők energiaitallal „tuningolják” magukat a vetélkedőkön? (A helyes válasz: nem.)

A délutáni szekció első föllépője Sárközy Tamás professzor volt, aki az amatőr és a profi státusz közötti különbségekről, a fiatalok sportszerződéséről beszélt. Dénes Ferenc sportközgazdász arra kereste a választ, miként működtethető hatékonyan egy utánpótlásnevelő klub, Radnai Károly adószakértő az úgynevezett látványsportágak támogatóinak társaságiadó-kedvezményt nyújtó jogszabályról, a rendszer működésének tapasztalatairól értekezett, míg Molnár Zoltán MOB-főtitkár az állam feladatait, az ötkarikás szervezet új szerepkörét ismertette. Az újabb kerekasztal-beszélgetésen élénk vita alakult ki, s csupán az időkorlát vetett véget a disputának.

A fölöttébb kurrens témák földolgozása máris újabb kérdéseket szült: a legérdekesebbek egyike, hogy miként egyeztethető össze a kicsik „örömre nevelése” a válogatási elvek eredménykényszeren alapuló szisztémájával. Erre a felvetésre, miként a további kérdésekre, alighanem a társaság következő konferenciáján kaphat választ az Éles József volt világválogatott kézilabdázót és Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót is felvonultató közönség. A szervezők legalábbis azt ígérték: folytatás következik.

Már csak azért is, mert az utánpótlás tényleg nem gyerekjáték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.