Kifulladásig

Tizenöt hónapon belül tizedszer találkozik egymással a Barcelona és a Real Madrid, a hangulat pedig a szokásosnál is izgatottabb a spanyol fővárosban.

Először történt meg, hogy többszektornyi közönség is José Mourinho ellen fordult, és az edző csalódottan jegyezte meg: „Ilyesmi Portóban, Londonban vagy Milánóban nem esett meg velem.” A tréner önbizalma azonban változatlan, hiszen a Király Kupa-negyeddöntő ma esti visszavágója (tv: Digi Sport, 21.45) előtt kijelentette: „Van esélyünk a továbbjutásra. Tudjuk, miként játsszunk ellenük, és azt is, milyen eredményre van szükségünk.”

De Mourinho mindig ezt hangoztatja, s eddig csupán egyetlen győzelmet mutatott fel a „Barca” ellen. A „királyi gárda” ezúttal is hátrányban van, mivel a katalán együttes Madridban 2-1-re győzött, és érdemes figyelni arra, amit Zinedine Zidane, a hajdani fehér balett utolsó táncművészeinek egyike, a klub jelenlegi igazgatója – amúgy Mourinhót védve – mondott: „Aki a szakvezetőt és a csapatot kritizálja, az a Real Madridot támadja. Egyébként pedig mutassanak nekem egy edzőt, aki megtalálja a sikerhez vezető taktikát a Barcelonával szemben.”

Az utóbbi mondat annak a beismerése, hogy a virtuóz vörös-kékek annak ellenére is a fehérek fölé magasodnak, hogy a bajnokságban a Real Madrid ötpontos fórral vezet örök riválisa előtt. S a múlt héten, a „királyiak” újabb veresége után néhány játékos is már azt az „ultradefenzív” szisztémát bírálta, amelyet Mourinho alkalmaz, ha a Barcelona az ellenfél. A francia L’Equipe ennek nyomán azt jelentette: „Madrid az idegi összeomlás határán.” A kedélyeket éppenséggel az sem nyugtatta meg, hogy arra a – sajtótájékoztatón elhangzott – kérdésre, mely szerint „a madridi labdarúgók miért képtelenek a legjobb formájukat nyújtani a Barcelonával szemben?”, Mourinho hűvösen azt válaszolta: „Erről a futballistákat kérdezzék meg.”

Ezzel együtt Sergio Ramos keddre már felülemelkedett a gondokon, mert arról beszélt: „Akárki akármit állít, nincs törés közöttünk. Nagy a csapat és nagy az egység.” Hogy aztán a Nou Campban milyen összetételű együttes lép pályára, az legföljebb csak sejthető: noha Mourinho a Bilbao elleni bajnoki találkozón (4-1) offenzív középpályássort szerepeltetett – benne Kakával, Özillel, Cristiano Ronaldóval –, a nemzetközi sajtó úgy véli: ma Xabi Alonso mellett Lassana Diarra és esetleg Fabio Coentrao is helyet kap ebben a csapatrészben (sőt nemcsak Kaká, hanem Özil is a kispadra kerülhet ezúttal). A Barcelona tizenegye körül nincs ilyen dilemma, Pep Guardiola mester pedig még változatlanul azzal foglalkozott, hogy „a Malagában elért 4-1-gyel nagy terhet vettünk le a vállunkról”.

Azért a mai meccsnek komolyabb súlya van...

Bő egy év mérlege

2010. november 29.: Barcelona– Real Madrid 5-0 (bajnoki).

2011. április 16.: Real Madrid–Barcelona 1-1 (bajnoki).

2011. április 20.: Real Madrid–Barcelona 1-0 (Király Kupa-döntő).

2011. április 27.: Real Madrid–Barcelona 0-2 (BL-elődöntő).

2011. május 3.: Barcelona–Real Madrid 1-1 (BL-elődöntő).

2011. augusztus 14.: Real Madrid–Barcelona 2-2 (spanyol Szuper Kupa).

2011. augusztus 17.: Barcelona–Real Madrid 3-2 (spanyol Szuper Kupa).

2011. december 10.: Real Madrid–Barcelona 1-3 (bajnoki).

2012. január 18.: Real Madrid–Barcelona 1-2 (Király Kupa-negyeddöntő).

Az összesítésben (a Barcelona szempontjából): 5 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.