Serena Williams: Nemakarova

Martina Navratilova véleményére oda kell figyelni. Márpedig minden idők talán legkiválóbb hölgyjátékosa, a 18 egyéni Grand Slam-trófeát begyűjtő, prágai születésű korábbi világelső úgy véli: Petra Kvitova jó időre a királynőt megillető trónra kerülhet, azaz meghatározhatja a női teniszsportot.

Legutóbb a 2007-es szezonban történt ilyesmi; akkor a belga Henin 63 győzelmet aratott és csak négy vereséget szenvedett, miközben megszerezte a Roland Garrosés a US Open-elsőséget, valamint a világbajnoki címet. Visszavonulása óta, az elmúlt négy évadban összesen 14 alkalommal volt helycsere az élen, hét játékos került időlegesen a csúcsra. Most például olyan teniszezőnő – a dán Wozniacki – a rangsorelső, aki még soha nem nyert nagy tornát. „Serena Williams már nem képes huzamosan kiemelkedő eredményre. A jelenlegi mezőnyben Petra a legjobb, az ő játékában van erő, ötletesség, ráadásul hosszú távú kitartás jellemzi” – említette Navratilova, egyszerre búcsúztatva az utóbbi évtized nagy sztárját, s jelölve ki a leendő klasszis helyét.

Serena Williams pontosan ugyanazt nyújtotta, amit ereje, egészsége, szellemi és fizikai felkészültsége alapján várhattunk tőle: amíg bírta, kirobbanó formában söpörte le ellenfeleit a pályáról, ám amikor – immár egyre gyakrabban – megbicsaklott a lendület, akkor szinte törvényszerűen bekövetkezett a vereség. Sérülései, betegségei miatt tavaly mindössze 25 meccset játszott, de így is US Open-finalista volt, s a 12. helyre jött fel a világranglistán. Melbourne nagy tornáján három meccsen ellenállhatatlan volt (Arn Gréta úgy fogalmazott, hogy a felnőttek világába csöppenő kisiskolásnak érezte magát a Serena elleni mérkőzésen...), aztán hétfőn a harmincegy éves amerikai ideál mindössze 82 perc alatt kikapott a WTA-rangsor 56. helyén álló, semmi különöset nem mutató orosz Makarovától (6:2, 6:3).

A többi sztár – ígyKvitova is – teljesítette a kötelező penzumot. A wimbledoni győztes és világbajnok cseh teniszező márciusban lesz huszonkét esztendős, ám könnyen lehet, hogy nem kell a nőnapon esedékes születésnapjáig várnia az ünnepléssel: miután hétfőn a volt világelső szerb Ivanovicsot búcsúztatta, a szorgos olasz Erranival vélhetően nem lesz gondja a következő fordulóban. Aztán a Makarova–Sarapova „párosból” kaphat ellenfelet az elődöntőben, s nem tetszik megoldhatatlan feladatnak egyik orosz vetélytárs legyőzése sem. A háromszoros Grand Slam-bajnok Sarapova remekül játszik ugyan, de koncentrálóképessége továbbra is labilis: a német Lisicki (14.) ellen képes volt zsinórban hat játékot veszíteni, s úgy elbukni az első szettet (3:6, 6:2, 6:3). A felső ágon az ifjak csatájában a fehérorosz Azarenkának van nagyobb esélye a lengyel Radwanska ellen, s ha tippelni kellene a világelsők keddi párharcára, akkor a múltra (Clijsters) szavaznánk a jelen (Wozniacki) ellenében.

Az uraknál – egy meccs kivételével – folytatódott a papírforma-bajnokság. A fl oridai Bollettieri akadémián pallérozódott japán Kei Nisikori (a 24. kiemelt) ugyan izgalmas mecscsen 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3-ra verte a hatodikként kiemelt francia Tsongát, ám a szerb Djokovics, a brit Murray és a spanyol Ferrer átmozgató edzést tartott az egy szettet azért megnyerő ausztrál Hewitt, illetve a francia Gasquet és a harmadik játszmában viszszalépő kazah Kukuskin asszisztálásával. Kedden Federer–Del Potro, Nadal–Berdych, szerdánMurray–Nisikori, Djokovics–Ferrer negyeddöntővel folytatódik a játék, s ekkor már a nagy négyesnek is lehetnek nehéz percei.

Meglepő, de Serena Williams számára egyáltalán nem mulatságos: Jekatyerina Makarova simán nyert
Meglepő, de Serena Williams számára egyáltalán nem mulatságos: Jekatyerina Makarova simán nyert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.