Egy híján húsz

Noha a magyar férfi vízilabda-válogatott álomba illően rajtolt az eindhoveni Európa-bajnokságon, Kemény Dénes kapitány úgy nyilatkozott az olaszok ellen 12:8-ra megnyert mérkőzés után, hogy „következő ellenfelünket, a hollandokat sem becsülhetjük le”. Persze az óvatos mértéktartást akár kötelezőnek is tekinthetjük egy világverseny elején, ám azt azért nyugodt szívvel rögzíthetjük: a világbajnoki címvédő minden várakozást felülmúlóan magabiztos elsüllyesztése, a fegyelmezett védekezés és az emberelőnyök dicséretes kihasználása igazán reménykeltő volt a folytatást illetően.

A kedd estére rendelt riválist, a házigazda holland együttest hosszú ideje a sportági középmezőny oszlopos tagjaként jegyzik, de ennél semmivel sem előrébb, így aztán mi másra is számíthattunk a Pieter van den Hoogenband uszodában, mint újabb magyar örömpólóra. Ehhez képest az első negyedben – bár Kásás és Hosnyánszky is hálólyuggató góllal igyekezett igazolni a papírformát – még akadozott kissé a magyar pólómasina, így a második labdára úszás előtt 2:2 állt a táblán.

A nagyszünetre aztán kialakulni látszott a világ rendje. Hárai centerből kétszer, míg a jelentős nemzetközi eseményen a pekingi olimpia után magát most reaktiváló, s fölöttébb agilisnak tetsző Kásás egészen kiszorított pozícióból talált be az ajkát mind inkább biggyesztő holland kapus hálójába. Miközben elkönyveltük, hogy a habkönnyű csoportban – a 6:3 dacára – ez sem lesz az évszázad meccse, s éppen hátradőltünk a fotelben, kicsit „szolidarítottunk” a szerbekkel, a horvátokkal, a montenegróiakkal, a németekkel, a spanyolokkal meg a románokkal, akik a másik ágon egymást szedik szét napról napra...

A folytatás részleteitől eltekinthetünk, mivel a harmadik és a negyedik szakaszban a kettőből egy válogatott maradt csupán a medencében, és az „apa gyermekével” játék nyomán percről percre süllyedt mind mélyebbre a vízben a vendéglátók harmatos garnitúrája. A befejező periódus előtt már 11:5-re vezetett a magyar csapat, a vége pedig – te, jó ég! – 19:6 lett.

Ma a britek ellen a női együttes is megkezdi Eb-szereplését, a fiúk pedig csütörtökön lépnek fel legközelebb: a vetélytárs Macedónia lesz.

Andaxin? Ráérünk még vele.

Eredmények. A csoport: Magyarország–Hollandia 19:6, Görögország–Macedónia 10:6. B csoport: Szerbia–Németország 13:12, Spanyolország–Románia 12:10, Horvátország–Montenegró 10:8.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.