Negyed tíz, forró víz

Talán még a sportkedvelők számára is fogós kérdés lenne: mikor nyert legutóbb Európa-bajnoki címet a magyar férfi pólóválogatott?

Nem kell előkeresni a krónikáskönyveket, segítünk: 1999-ben. Igaz, mintha ma lett volna: Kemény Dénes csapata briliáns játékkal győzte le a döntőben a horvátokat 15:12-re, úgy, hogy a gólok harmadát egy akkor huszonhárom esztendős fiatalember, bizonyos Biros Péter lőtte.

Birosnak a mostani, eindhoveni kontinenstorna előtt akadt baja elég. A székesfehérvári négyes torna első, kanadaiak elleni mérkőzésének első percében megsérült jobb kezének mutatóujja, így aztán sem a hátralévő két meccsen, sem a múlt heti, a horvátok ellen idegenben két góllal elveszített előkészületi találkozón nem lehetett ott a vízben. De – a hírek szerint – most már minden rendben: az együttesnek az Eb ma késő esti (21.15) „olasz” nyitómeccsén a háromszoros olimpiai bajnokot már nem kell nélkülöznie.

A sorsra amúgy nem lehet panasz, hiszen a csoportbeosztás készítői – magyar szemszögből – „sebészkézzel” nyúltak a gömbökhöz: az itáliaiakon kívül jószerével nincs is számottevő alakulat az A jelű hatosban. Miközben a Peking után a válogatottba most visszatérő Kásás Tamás és társai a folytatásban a hollandokkal, a macedónokkal, a görögökkel és a törökökkel mérkőznek, addig a másik ágon a szerbek, a horvátok, a montenegróiak, a spanyolok, a németek és a románok alighanem szétszedik egymást...

Ugyanakkor a beosztást árnyaltabban vizsgálók nem győzik hangsúlyozni: csak óvatosan! Amennyiben ugyanis a Kemény-csapat felülmúlja a klasszis kapusa, a tavaly a világ legjobbjának választott, ám hosszú ideje sérüléssel küszködő Stefano Tempesti nélkül felálló olasz csapatot, akkor legközelebb – „papíron” legalábbis – a másfél héttel később rendezendő elődöntőben randevúzik komoly vetélytárssal. Márpedig a kapitány előszeretettel ismételgette korábban: nagy torna megnyerésére rendszerint annak a válogatottnak van jó esélye, amely legalább három-négy erős riválison verekszi át magát a döntőig.

Hasonlóképpen a szurkolók „fejébe verte” a szakvezetés, hogy az Eb csupán egy állomás – persze nyilván a legfontosabb megálló – az olimpiát megelőzően, s kéretik is így tekinteni az előttünk álló napokra. Figyelembe véve, hogy a mögöttünk hagyott immár tucatnyi évben a magyarok a csúcsok csúcsának felülmúlhatatlan specialistáivá nőtték ki magukat, könnyű szívvel ígérhetjük meg: rendben, „ötkarikás szemmel” nézzük az Eb-t.

Ahogyan a nők csak szerdán kezdődő sorozatát is. Ám azt egészen más okból, kvázi kényszerűen: Merész András együttesének az első öt hely valamelyikét kell megszereznie ahhoz, hogy egyáltalán részt vehessen a játékok áprilisi selejtező viadalán.

Menetrend

Férfiak. A csoport. A magyarok mérkőzései: Olaszország (január 16., 21.15), Hollandia (január 17., 19), Macedónia (január 19., 13), Görögország (január 21., 19), Törökország (január 23., 14.30). B csoport: Szerbia, Horvátország, Montenegró, Spanyolország, Németország, Románia.

Nők. A csoport. A magyarok mérkőzései: Nagy-Britannia (január 18., 16), Hollandia (január 20., 16), Oroszország (január 22., 16.30). B csoport: Görögország, Spanyolország, Németország, Olaszország. A csoportok első helyezettjei mindkét tornán automatikusan elődöntősök, a második és a harmadik helyezettek pedig keresztbe játszás után döntik el a további két hely sorsát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.