Despres: Ide süss, Comám!

Az amerikai Robby Gordon volt a leggyorsabb a Dakar-rali utolsó mért szakaszán, ám az összetettben az etapot csak tizedikként abszolváló Stephane Peterhansel szerezte meg az első helyet.

A negyvenöt éves francia versenyzőt már eddig is gyakorta nevezték Mr. Dakarnak, s ez után nyilván még többen hívják majd így, hiszen pályafutása tizedik sikerét aratta a vasárnap véget ért – eredendően afrikai, ám 2009 óta Dél-Amerikában zajló – sivatagi versenyen.

Peterhansel – a Dakar történetében egyedülálló módon – hatszor nyert motorkerékpárral, míg ezúttal a negyedik autós diadalát könyvelhette el. Sikerével karrierje apró szépséghibáinak egyikét is eltüntette: most először tudott Dél-Amerikában győzni. S nem mellékes az sem, hogy a Dakaron újoncnak számító Minivel szerezte meg újabb elsőségét.

Peterhansel mögött – a lapzártakor még nem hivatalos végeredmény szerint – a szintén Minit hajtó, egyszeres Dakar-győztes spanyol Joan Nani Roma futott be másodikként. Hátránya összesen negyven perc volt, ami elenyésző annak tükrében, hogy a verseny részvevői tizennégy nap alatt több mint 8300 kilométer tettek meg Argentína, Chile és Peru úttalan útjain. A kategória harmadik helyét a dél-afrikai Giniel de Villiers szerezte meg. A tavalyi győztes, a katari Naszszer al-Attijah az idén „betlizett”: kocsija meghibásodása miatt a táv kétharmadánál feladta a versenyt.

Jól szerepelt viszont az Opel Antarával rajthoz álló Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős, amely – a még nem hivatalos összesítés szerint – a huszonegyedik helyet szerezte meg, noha a párost gyakorta kerülte a szerencse. Az utolsó előtti szakaszon például majdnem egy órán át kellett homokot lapátolnia a kettősnek az utat elálló rivális miatt... A tizenegyedik Dakarját teljesítő Szalay és navigátora teljesítményéről mindennél többet elárul az, hogy összesen 171 autó állt rajthoz. A másik magyar egység, az első alkalommal csupán a célba érést kitűző Sebestyén Sándor és Bognár József számára a vártnál hamarabb véget ért a viadal, miután – ellenőrző pontok kihagyása miatt –a párost kizárták.

Miként az autósoknál, a motorosok mezőnyében is francia győzelem született: a KTM-et hajtó Cyril Despres pályafutása negyedik Dakar-győzelmét érte el. Mögötte MarcComa és Rodrigues futott be a második, illetve a harmadik helyen. A quadok mezőnyében az argentin Alejandro Patronelli megvédte címét, míg a kamionok versenyét a holland Gerard de Rooy nyerte, folytatva a családi hagyományt: huszonöt évvel ezelőtt ugyanis édesapja, Jan de Rooy szintén „teherautóval” lett Dakar-nyertes.

Vive la France! Cyril Despres (balra) és Stephane Peterhansel
Vive la France! Cyril Despres (balra) és Stephane Peterhansel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.