Magas C

„A halálcsoport”. Amióta elkészítették a Szerbiában holnap kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokság első szakaszának menetrendjét, szakértő és drukker egyaránt így minősíti a C jelű négyest, amelyben a magyar válogatott is helyet kapott.

Elnézve a riválisokat, semmi kétség, a beosztás egyetlen előnye, hogy Mocsai Lajos csapata a vajdasági Újvidéken játszhatja mérkőzéseit, így – a várható többezres szurkolói invázió nyomán – kvázi hazai pályán léphet fel. Amint azt a mellékelt ábra is mutatja, a kvartett toronymagas favoritja a francia együttes, amely a pekingi olimpia óta valamennyi világversenyről hazavitte az aranyérmet. A másik két vetélytárs közül „papíron” a spanyolok az erősebbek (hogy mást ne mondjunk, a tavalyi svédországi vb-n a dobogó harmadik fokára állhattak), ám alighanem alaposan melléfog az, aki az utóbbi időben emlékezeteset nemigen alakító oroszokról úgy tartja: ellenük nem lehet baj.

A csapatkapitányi karszalagot ezúttal először viselő Ilyés és társai – az Eb vasárnapi rajtja után – hétfőn éppen Oroszország ellen kezdenek, s a nyitómeccset akár sorsdöntőnek is nevezhetjük: a siker nagy lépést jelentene a csoport továbbjutást érő első három helyének megszerzése felé vezető úton, a kudarc pedig hallatlanul megnehezítené a cél elérését. A terv amúgy – amint az a szövetség hétközi sajtótájékoztatóján elhangzott – az első nyolc közé kerülés, ám ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, előbb a kétszer hat garnitúrát felvonultató középdöntőbe kellene eljutni. A második felvonásban aztán a horvát, norvég, izlandi, szlovén négyes továbblépő triója következne.

A magyarok egyébként abban a tekintetben nyugodtan várhatják a kontinenstornát, hogy az áprilisi olimpiai selejtezőre már korábban kiizzadták a részvételt, s mielőtt bárki legyintene erre az eredményre, hadd hívjuk fel a figyelmet: az oroszok például most, az Eb-n szerezhetik meg a kvalifikáció jogát.

Úgyhogy: alsóneműt fölkötni, szép kis menet elé nézünk...

Ők tizennyolcan. Kapusok: Fazekas Nándor, Mikler Roland, Tatai Péter. Jobbszélsők: Harsányi Gergely, Iváncsik Tamás. Jobbátlövők: Ancsin Gábor, Milorad Krivokapics, Laluska Balázs,Mocsai Tamás. Irányítók: Császár Gábor, Nagy Kornél. Beállósok: Schuch Timuzsin, Szöllősi Szabolcs, Zubai Szabolcs. Balátlövők: Ilyés Ferenc, Putics Barna. Balszélsők: Iváncsik Gergő, Vadkerti Attila.

Így játszanak

A csoport (Belgrád): Lengyelország, Dánia, Szerbia, Szlovákia.

B csoport (Nis): Németország, Svédország, Csehország, Macedónia.

C csoport (Újvidék). A magyar válogatott mérkőzései: Oroszország (január 16., 20.15), Spanyolország (január 18., 20.15), Franciaország (január 20., 20.15).

D csoport (Versec): Horvátország, Norvégia, Izland, Szlovénia.

A középdöntőben az A és a B, illetve a C és a D csoport három-három továbbjutója alkot egy-egy hatost. A második szakasz találkozóit január 21. és 25. között rendezik. Az elődöntőt január 27-én, a döntőt január 29-én játsszák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.