Repülő labda, szállóige

Január 1-je, Denver, Mile High (1 mérföld, 1609 méter magasan fekvő) stadion. A 2005 óta először a rájátszásra esélyes Denver Broncos utolsó alapszakaszmeccse. A Denver 8 győzelemmel, 7 vereséggel áll. Ha megveri a gyengélkedő Kansast, megvan a rájátszás.

A Denver fő fegyvere a huszonnégy éves Tim Tebow. Vézna gyerek volt, de mára jó 190 centis, több mint 100 kilós, balkezes irányító, nagy futásaival hónapok óta hozza lázba az amerikaifutball rajongóit. Szülei egyetemi futballmeccsen randevúznak először, 1985-ben Manilába költöznek, misszio náriusi szolgálatot vállalnak. Tim ott születik 1987-ben, és mélyen vallásos nevelést kap. Már a középiskolában sztár irányító, majd két országos egyetemi bajnokságot nyer a Floridával. Megkapja a legjobb egyetemi futballista díját, a Heisman-trófeát, a diploma után pedig a Denverhez szerződik. Győzelmi sorozatra vezeti csapatát, de Amerika hitetlenkedik. Labdás futásait elismerik, ám a hozzáértők azt is mondják, nem való az NFL-be: nem tud passzolni.

A szezon végén egymás utáni két vereség, és jön a Kansas. A Denver kikap 7:3-ra, Tebow nagy csalódás. Amérkőzés után a közönségmarad a lelátókon, a Mile High dugig, a szurkolók azért drukkolnak, hogy Oaklandben, a csoport másik találkozóján a hazai együttes kikapjon a San Diegótól, csak így juthat tovább a Denver. A Chargers nyer, Tebow-ék továbblépnek.

Egy héttel később, január 8-a,Denver, Mile High. A rájátszás első mérkőzése. Amelyik együttes győz, az a főcsoport legjobb négy csapata közé jut. A meccs előtt, a szünetben, s amikor nincs a pályán, Tebow imádkozik, kiabálva, összpontosítva, föl-alá járkálva biztatja társait és saját magát.

A Denver hat éve nyert legutóbb rájátszásmeccset, ellenfele a nehézsúlyú, hatszoros NFL-bajnok Pittsburgh Steelers. Északi csapat, hozzászokott a jeges szelekhez és a denveri közönség mennydörgéséhez. Az amerikaifutball amindenható statisztikák világa: a vendégek rettegett védelme az összes fontos mutató szerint a legjobb a 32 csapatos NFL-ben. S persze készültek: elemezték a Denvert. A vendéggyőzelem receptje: Tebow nem nagyon futhat. Meg kell állítani. Passzolni úgysem fog, mert azt nem tud, tessék megnézni, mit produkált múlt héten a Kansas ellen, és hol van a Kansas védelme a Steelersétől…

Igaz, a Pittsburgh irányítója, Ben Roethlisberger sérült, bal bokája erősen megdagadt, alig tudja mozgatni, két lábán kétféle méretű cipő, de azért ma is ő „Big Ben”, majd két méter, jóval 100 kiló fölött, a Time magazin címlapján is volt már, nem túl mozgékony, de néha hárman csimpaszkodnak rá, mégis pontosan tud passzolni.

A Steelers-taktika félig működik: önmagához képest Tebow tényleg nem fut sokat, 10 kísérlet, 50 yard, ebből egy hatpontos touchdown. Az amerikai közönség rajong a futni tudó, tehát a veszélyes és kemény aprómunkát is vállaló irányítókért: Tebow-t is ezért szeretik. De a Steelers taktikája csak félig működik. Tebow, akinek nevétől zeng a stadion, akinek nevéből a rugalmas amerikai angol nyelv már igét képzett („to tebow”, „te bowing”), aki nem tud passzolni, aki talán nehezen, talán furcsán, nagy karmozdulatokkal dob, fölöttébb meggondolt: összesen 21 passzra vállalkozik, ebből 10 jó, ami önmagában még nem akkora durranás, de ez a 10 jó átadás összesen 316 yarddal viszi előre a Denvert. Ez a 10/316 elképesztő, 31,6 yardos passzátlag.

Az első negyed végén két hárompontos mezőnygóllal a Steelers vezet 6:0-ra. Négy perccel a vége előtt 23:16 a hazai Broncosnak. Big Ben nyugodt: sok meccset nyert már hátrányból a negyedik negyedben, csakhogy az újonc Tebow is erről híres már. Touchdown, Pittsburgh, 23:23... Az egyenlítés után 1:45 van hátra, a labda a Steelersnél, jöhet Big Ben meccsnyerő sorozatának újabb darabja. De nem jön.

Hosszabbítás. Ki támadhat először? Pénzfeldobás, Denver, Tebow. A hosszabbítás első kísérlete. Az irányító váratlanul elenged egy hosszú passzt. A labda a légtér egy pontján összetalálkozik a 100 kilós, szélvészgyors elkapóval, Demaryius Thomasszal, aki lerázza magáról a védőket és fut, fut... Touchdown. Tizenegy másodpercig tartott a hosszabbítás. Nyolcvanyardos passz. Döbbent pittsburghi arcok.

Ezzel befejeződött a Denver hazai pályafutása a rájátszásban, mostantól utaznia kell. A következő állomás: szombat este, vendégként a 2000-es évek egyik sztárcsapata, a háromszoros NFL-bajnok, dörzsölten taktikus New England Patriots otthona. Néhány hete, december 18-án a Broncos otthon simán, 41:23-ra kikapott a Patriotstól.

Személyes tippem: a Patriots-irányító, a rezzenéstelen arcú, hűvös, nagy Tom Brady és Amerika új kedvence, Tim Tebow csatáját Brady nyeri. A Tebow-csoda őszig, az új szezonig szünetelhet.

Ha tévedek, jövő héten ugyanitt fogok vezekelni.

Tebow vézna gyerek volt...
Tebow vézna gyerek volt...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.