Jégkorong egyéni

Az előzetes esélylatolgatások szerint akár érmet is nyerhetnek a magyar jégkorongozók a pénteken kezdődő ifjúsági téli olimpián, noha mindkét nemet csupán öt válogatott képviseli az ötkarikás vetélkedőn, s a kvintettekben biztos helye van a rendező Ausztriának.

A hazai csapatoknak nem is volt esélyük bekerülni az elit mezőnybe, ám – a nemzetközi szövetség kezdeményezése nyomán – egyéni versenyt is rendeznek Innsbruckban, a legtechnikásabb játékosok ügyességi viadalon vesznek részt. A finnországi kvalifikációs tornán Gasparics Fanni és Kovács Attila szerepelt, s mindkét hokis kvótát szerzett.

– A nemzetközi szövetség régóta szeretné elérni, hogy mind több ország képviselője vehessen részt a legnagyobb versenyeken. A legkülönösebb elképzelés az volt, hogy ne nemzeti csapatok játszanak egymással, hanem, mondjuk, a pirosak a kékekkel. Azaz lehetségessé vált volna, hogy kanadai és orosz, mongol és brazil hokis együtt nyerjen érmet a tornán, így növelve a sportág iránti érdeklődést. A tervet nem sikerült elfogadtatni, de legalább az ügyességi verseny műsorra került, így magyar, mi több, új-zélandi részvevője is lesz az egyéni jégkorongviadalnak – mondta érdeklődésünkre Kovács Zoltán, a hazai szövetség főtitkára. A sportvezető hozzátette: a hoki 2008-as világbajnokságán már tesztelték a versenyt.

– Az olimpiára utazó Kovács Attila édesapja, Kovács Csaba több mint kétszázszor szerepelt a válogatottban, ám szemernyi esélye sem volt arra, hogy részt vegyen az ötkarikás versenyeken. A fiának – szólóban – sikerül. Ha csupán annyi a verseny haszna, hogy olyan jégkorongozók is eljutnak a játékokra, akiknek a csapatukkal erre kilátásuk sincs, akkor már megérte. Persze jó bemutatkozás esetén nem zárom ki, hogy a műfaj mind jobban elterjed majd –mondta a főtitkár.

Új-Zéland például hozzánk hasonlóan örülne a projekt sikerének...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.