Új találmány: Dinamo

Dzsudzsák Balázs neve már a Dinamo Moszkva hivatalos keretében szerepel, s a 41-szeres válogatott labdarúgó is azt közölte tegnap: „Lényegében megegyeztünk a Dinamo vezetőivel.” Igaz, hozzátette: „A magyar szurkolóktól még kérek némi türelmet; addig nem szeretnék beszélni új szerződésemről, amíg nem írom azt alá.”

Készpénznek még a Dinamónál sem tekintik az átigazolást. „Valóban tárgyalások folynak Dzsudzsák átigazolásáról – tudatták munkatársunkkal a klub sajtóosztályán. – A tranzakció befejezéséig azonban semmilyen formában nem kommentáljuk az ügyet.”

A hírek szerint a huszonöt éves középpályás Moszkvában orvosi vizsgálaton van, azaz nem utazott el kedden eddigi csapatával, az Anzsi Mahacskalával az Egyesült Arab Emirátusokba. A Szport Ekszpressz című orosz napilap szerint a magyar futballistáért nem kevesebb mint 19 millió eurót utal át a Dinamo az Anzsinak, amely az orosz bajnokság hetedik helyén áll. Ezzel Dzsudzsák a jelenleg bronzérmes pozíció ban lévő moszkvai együttes legdrágább játékosa (egyben napjaink legdrágább magyar labdarúgója) lesz. A dagesztáni csapattal, amely lényegében csak a hazai mérkőzésekre utazik Moszkvából a Kaszpi-tenger-partiMahacskalába, a középpályás tavaly nyáron írt alá négyéves szerződést. Az Anzsiban az elmúlt fél évben nyolcszor lépett pályára az ősszel kulcscsonttörésen átesett já tékos.

Úgy tetszik, az Anzsi nem látott fantáziát abban, hogy két klasszist futtasson ugyanazon a poszton. Az orosz Jurij Zsirkov tavaly augusztusban igazolt át 15 millió euróért a milliárdos Roman Abramovics Chel seajéből a milliárdos Szulejman Kerimov csapatába.

A nyáron Gadzsi Gadzsiev edző még úgy vélte, mindkettőjüknek helye van az együttesben, ám a tréner távozása után – a szakvezető posztját egy ideig a brazil Roberto Carlos játékos-edzőként töltötte be, hogy aztán decembertől Jurij Krasznozsan legyen a mester – változott a koncepció. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Dzsudzsák nyári megvételével az Anzsi melléfogott volna: az Eindhoventől 14-15 millió euróért szerződtette, így távozása anyagilag hasznot hoz.

Belügyi múlt, banki jelen

A Dinamo Moszkva a legrégebbi orosz klub: még akkor – 1923-ban – alakult, amikor Feliksz Dzerzsinszkij volt a rettegett titkosrendőrség vezetője. (A Dinamo a szovjet időkben mindig is összefonódott a belügyminisztériummal.) Az egyesület örök emblémája az 1963-ban aranylabdás kapus, a 78-szoros válogatott Lev Jasin, aki 326 bajnoki meccset játszott a Dinamóban; eggyel kevesebbet, mint a klubrekorder Alekszandr Novikov. További neves (Magyarországon is jól ismert) Dinamo-játékosok:

Beszkov, Szalnyikov, Csiszlenko, Jevrjuzsihin, Bajdacsnij, Dolmatov, Kirjakov, Kolivanov, Kerzsakov vagy a kapus Homics, aki Jasin mentora volt. Az együttes 11-szer nyert szovjet bajnoki címet, de az utóbbi tíz évben háromszor a nyolcadik, kétszer a hatodik, míg egyszer-egyszer a harmadik, a hetedik, a kilencedik, a tizenharmadik, illetve a tizennegyedik helyen zárta az orosz bajnokságot. A jelenlegi keretben jó néhány nemzetközi hírű labdarúgó található: az 56-szoros, illetve 27-szeres orosz válogatott Szemsov és Karjaka; a német nemzeti együttesben 52-szer szereplő Kevin Kuranyi; a Bundesligában öt klubot is megjárt és Liverpoolban is futballozó, 70-szeres ukrán válogatott Voronyin; a müncheni születésű, 64-szeres bosnyák válogatott Misimovics; a River Plate-től szerződtetett argentin Leandro Fernandez. A klub 75 százalékos többségi tulajdonosa az orosz VTB Bank, az eddigi legnagyobb Dinamotranzakció pedig Danny eladása volt: a portugál csatárért 30 millió eurót fizetett a szentpétervári Zenit.

Dzsudzsák elköszön
Dzsudzsák elköszön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.