Nagy szíves vendéglátás

Kásás Tamás balról bombagólt ragasztott a hosszú sarokba vasárnap délben a székesfehérvári négyes torna németek elleni „döntőjében”, így – mivel ez volt a meccs utolsó említésre érdemes jelenete, melynek nyomán 9:8-ra módosult az állás – a magyar válogatott itthon tartotta a kupát. Az, hogy végül is a pekingi játékok után visszatérő, háromszoros olimpiai bajnok klasszis harcolta ki a győzelmet, akár jelkép erejűnek is tekinthető: Kemény Dénes együttese elindult az úton, amelynek végállomásaként negyedszer is az ötkarikás dobogó tetejét jelölte meg.

De hol van még London...

Az Eindhovenben mához egy hétre kezdődő Eb például sokkal közelebb van, az meg külön pikantériát ad a kontinensbajnokságnak, hogy annak nyitómeccsét az olimpiai címvédő (Magyarország) a regnáló világbajnok (Olaszország) ellen vívja. Azzal az itáliai csapattal, amelyet honfitársaink szombaton szépen „elsüllyesztettek” a telt házas fehérvári uszoda medencéjében.

Meg kell jegyezni, a rivális sztárkapusa, a tavaly az év vízilabdázójának választott Stefano Tempesti ezúttal hiányzott a keretből, ám ugyanígy igaz: a pénteki, Kanada elleni találkozó elején ujjsérülést szenvedő Biros Péter szintén a partról figyelte az előadást. Egyéb tekintetben kevés hasonlóság mutatkozott a felek között: az első napon a németektől (meglepetésre) vereséget szenvedő olaszok csupán a harmadik negyedben emlékeztettek múlt évi, sanghaji önmagukra, s bár a házigazda sem csillogott végig, azért egyetlen percig sem volt kérdéses, hogy melyik lehet boldogabb a végén (11:8).

Vasárnap annál inkább kérdéses volt...

Kemény mindenesetre a szív diadalának nevezte a németekkel szemben kikínlódott újabb sikert, és alighanem igaza volt: a játékot illetően még van hová fejlődni. A második nyolc percben 3:1-re, a harmadik felvonásban pedig már 8:5-re is vezetett a vetélytárs, ám az után négy magyar gól született sorozatban (9:8). Mi mást lehetne mondani: a hajrában nyújtott fegyelmezett produkció, az akarás feltétlenül reményt keltő, miképpen az is, hogy a tavalyi súlyos műtétjéből a jelek szerint tökéletesen felépült Steinmetz Ádám pazar alakítással rukkolt ki. Szintén megbecsülendő: a magyarok barátságot kötöttek a kapufával. E ténynek tudniillik nem kis szerepe volt abban, hogy nem a németeknek kellett hazacipelniük a serleget, s a „jó csapat” meg a „szerencse” tudvalevőleg kéz a kézben jár egymással... Az amúgy főként remek védmunkájával kiragyogó Kásásról pedig már volt szó.

A jövő héttől lehet szorítani megint a karfákat, kezdődik a nyár végéig tartó nagymenet.

A torna végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Németország 6, 3. Olaszország 3, 4. Kanada 0.

Kásás visszatért
Kásás visszatért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.