Top ’12

Rendhagyó módon ezúttal nem egyszerűen közöljük az év sportnaptárát, hanem megpróbáljuk rangsorolni a tizenkét legfontosabb eseményt. Összeállításunk második részét olvashatják.

6. TOUR DE FRANCE Június 30.–július 22. A francia körverseny a legellentmondásosabbanmegítélt sportágak egyikének emblémája. A hegyi szakaszokon milliók szurkolnak a bringásoknak az út mellett, pedig megannyi kommentár vetítette előre az országúti kerékpározás népszerűségének hanyatlását az egymást követő doppingbotrányok miatt. A szponzorok egy része fejvesztve menekült a csapatoktól, hogy a helyüketmás cégek vegyék át. A szomszédos országok sorban állnak a Tour szervezőinél az etapok rendezéséért.

A vetélkedő történetének kilencvenkilencedik kiadása Belgiumban rajtol, az útvonal érinti Svájcot is, s a verseny – a hagyományoknak megfelelően – a párizsi Champs-Élysées-n ér véget. Az idei viadalon rajthoz áll a címvédő Cadel Evans, a háromszoros győztes, amúgy állandó doppinggyanú árnyékában tekerő Alberto Contador, valamint a két luxemburgi Schleck testvér is.

A klasszisoknak hozzávetőleg 3500 kilométerük és több, legendás hegycsúcsra (Col de la Madeleine, Col de Tourmalet) vezető szakaszuk lesz arra, hogy eldöntsék, ki a legjobb. Lógni nemcsak a „szeren”, az országúton sem lehet...

5. LABDARÚGÓ BL DÖNTŐ Május 19., München Hogy melyik két csapat lesz finalista, azt nem tudni, az viszont bizonyos: München bekerül az első hét közé. A legtöbb eddigi BEK- és BL-döntőnek ugyanis a következő városok adtak otthont: London 6, Párizs 5, Bécs, Brüszszel, Madrid, Róma 4–4. A bajor város szintén negyedszer lesz házigazda – az Allianz Arena viszont debütál, hiszen idáig az Olimpiai stadionban tartották az európai csúcstalálkozókat –, s a korábbi három alkalommal angol, francia és német csapat győzött (1979: Nottingham, 1993: Marseille, 1997: Dortmund).

Az idén spanyol diadal a legvalószínűbb mind a szakértők, mind az angol fogadóirodák szerint. A címvédő Barcelona újabb sikere csupán 1,5–1,625-szörös pénzt ér, a Real Madrid elsősége 2,25–2,5-szörösen, a Bayern Münchené 4,5–5,5-szörösen fizet. A bukmékerek három és félszeres nyereménnyel jegyzik a Barcelona–Real Madrid, hat és félszeressel a Bayern–Barcelona és hétszeressel a Bayern–Real Madrid döntőt.

Ám egyelőre csak a legjobb tizenhatnál tart a mezőny; a Barcelona a Leverkusennel, a Real Madrid a CSZKA Moszkvával, a Bayern az FC Basellel találkozik. A Milan pedig az Arsenallal. Ez a párharc a nyolcaddöntő rangadója, ám a londoniak elsősége hússzoros, a hétszeres győztes vörös-feketéké huszonötszörös summával kecsegtet.

Fel lehet tenni: hátha az utóbbira kell feltenni...

4. FORMA 1 Március 18.–november 25. Korszakos klasszisok rivalizálnak az idén is a Forma–1-ben. Részint, mert folytatja pályafutását a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher; részint, mert továbbra is ott van a mezőnyben az utóbbi két világbajnokságot megnyerő, megannyi rekordotmegdöntő huszonnégy éves Sebastian Vettel. Mi több, a rajtrácson sorakozik majd további négy világbajnok pilóta: Lewis Hamilton, Jenson Button, Fernando Alonso, valamint az alkohollal közeli barátságot ápoló, a raliból visszatérő Kimi Räikkönen.

Szédítő névsor.

A príma pilóták vetélkedése mind népszerűbb: 2012-ben Texasban is rendeznek Grand Prix-t. A Magyar Nagydíj változatlanul szerepel a programban: a mogyoródi futamot július 29-én tartják.

Az évad fő kérdése: a konstruktőrök kitalálnak-e valamit, hogy megállítsák a Red Bull diadalmenetét. Az istálló évek óta uralja a sorozatot, s ha nem csökken az autók közötti „tudáskülönbség”, akkor Vettel nyilván mesterhármast ünnepelhet az év végén...

3. GRAND SLAM TORNÁK A négy legnagyobb teniszverseny közül az ausztrál bajnokság a „legfiatalabb”: mindössze 1905-től rendezik meg. A „legöregebb” Wimbledon (1877-ben „született”), aztán –az évek számát tekintve – az amerikai (1881), majd a francia bajnokság (1891) következik. Az Open megjelölés 1968 óta használatos: hivatalosan akkor kezdődött a profi korszak.

Grand Slamet e hosszú idő alatt mindössze öt játékos produkált: az ausztrál Rod Laver kétszer (1962, 1969), az amerikai Don Budge (1938) és a „kicsi Mónak” becézett, szintén a nagy Államokat képviselő Maureen Connolly (1953), továbbá az ausztrál Margaret Smith-Court (1970) meg a német Steffi Graf (1988) egyszer-egyszer. Azaz a férfi és a női mesternégyesek állása 3:3, ám a hölgyek felé billenti a mérleg nyelvét, hogy Graf a Golden Slammel is büszkélkedhet, mert a tarolás évében olimpiai bajnoki címet is nyert. Ausztráliában januárban, Párizsban május–júniusban, Londonban június–júliusban, az Egyesült Államokban augusztus–szeptemberben gyűlik egybe a mezőny. S jellemző, hogyWimbledont még a labdarúgó Eb sem zavarja. Az All England Tennis Club akkor sem változtatott „A bajnokság” („The Championships”) hagyományos menetrendjén, amikor – 1996-ban – a futball-kontinenstornát Angliában rendezték. És az emberek, mint rendesen, kilométeres sorokban ültek a „szentélyhez” vezető úton, abban reménykedve, hogy valahogyan mégis bejutnak a tenisz katedrálisába...

Miközben – még szép – a labdarúgás londoni „temploma”, a Wembley is rendre zsúfolásig megtelt.

2. LABDARÚGÓ EB Június 8.–július 1.

Ez már régóta nem csupán kontinensünk ügye: 2004-ben például – a halmozott adatok alapján – többen nézték az Európa-bajnokság mérkőzéseit, mint ahány lakója van a földnek. A tévéközvetítések összesített közönsége 7,9 milliárd volt; a görög–portugál döntőre (1-0) éppen annyian kapcsoltak, ahányan az athéni nyári olimpia nyitóünnepségére. Négy évvel később, azaz a legutóbbi torna alkalmával minden egyes meccset legkevesebb 155 millió néző látott élőben, vagyis csupán az egyenes közvetítések 4,8 milliárdos publikumot produkáltak. A találkozókat a világ 231 országában (vagy azok csatolt részein) sugározták, tehát az Európán kívüli területek a vételkörzetek csaknem négyötödét tették ki.

A világszám jelleget tovább erősíti, hogy a FIFA-rangsor első három helyén Spanyolország, Hollandia és Németország válogatottja áll. Ez a három együttes a legesélyesebb az aranyéremre, de a hollandok és a németek helyzetét megnehezíti, hogy egymás társaságát – valamint a dánokét és a portugálokét – „élvezik” a B csoportban, míg a spanyolok az örök rivális olaszokkal, továbbá az egyaránt küzdőképes horvátokkal és írekkel találkoznak az első körben.

De hát Spanyolország az Európabajnok, a világbajnok, a FIFA-lista éllovasa...

Mi nem?

1. OLIMPIA, PARALIMPIA Július 27.–augusztus 12., illetve augusztus 29.–szeptember 9., London Naná, hogy a top ’12 éllovasa a nyári olimpia. London – 1908 és 1948 után – harmadszor ad otthont a játékok játékainak, s mint az aktuális szervezők rendesen, a britek is azt állítják: az övék lesz minden idők legmonumentálisabb és legjobban szervezett eseménye. Kétszázöt nemzet, tízezer-ötszáz sportoló, harminckét sportág, háromszázkét versenyszám: az adatok valóban impozánsak.

A magyarok visszafogott reményekkel készülnek a júliusi–augusztusi parádéra: noha a szerény pekingi aranytermés (három első hely) talán megismételhető, a létszám aligha: január elejéig nyolcvanhárom honfitársunk szerezte meg a jogot a részvételre. Bár tavasszal kvalifikációs versenyek sora vár még a mieinkre, a négy évvel korábbinál alighanem jóval kevesebb repülőjegyet kell majd vásárolniuk a Magyar Olimpiai Bizottság illetékeseinek. A győzelemre esélyesek sorában a mellúszó Gyurta Dánielt, a lólengés-specialista Berki Krisztiánt és a kalapácsvető Pars Krisztiánt kell kiemelnünk, na meg a magyar sport „húzó ágazatát” képviselő kajakosokat-kenusokat és a 2000 óta az olimpiákra szakosodott pólóválogatottat is.

Két és fél héttel az épek versenyei után ugyanazokon a helyszíneken tartják a mozgáskorlátozottak – ma már az egész világ figyelmét felkeltő – játékait, a paralimpiát. A mintegy négyezer-kétszáz fogyatékkal élő részvevőt felvonultató eseményt a földkerekség kétszázhúsz országában közvetítik a televíziócsatornák, s a marketingszempontból is egyre értékesebb „márka” erejét jelzi az a kimutatás is, amely szerint a pe kingi paralimpia megnyitóját csupán a BBC-n 2,2 millió néző követte nyomon.

További találkozók a második fél évben

Szeptember 6–9.: férfi és női röplabda Eb-selejtezők.

Szeptember 7.: Andorra–Magyarország futball-vb-selejtező.

Szeptember 11.: Magyarország–Hollandia futball-vb-selejtező.

Szeptember 14–16.: evezős-vb, Varese.ű

Szeptember 16–23.: kerékpár-vb, Hollandia.

Október 12.: Észtország–Magyarország futball-vb-selejtező.

Október 16.: Magyarország–Törökország futball-vb-selejtező.

Október 17–21.: asztalitenisz egyéni Eb, Herning.

Október 27–28.: cselgáncs csapat-világbajnokság, Salvador de Bahia.

November 22–25.: rövid pályás úszó Eb, Chartres.

December 12–16.: rövid pályás úszó-vb, Isztambul.

Tüzes Madárfészek. A grandiózus pekingi megnyitó
Tüzes Madárfészek. A grandiózus pekingi megnyitó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.