Top ’12

Rendhagyó módon ezúttal nem egyszerűen közöljük az év sportnaptárát, hanem megpróbáljuk rangsorolni a tizenkét legfontosabb eseményt. Összeállításunk első részét olvashatják.

12. ATLÉTIKAI EB Június 27.–július 1., Helsinki A sportág kontinensviadala annak ellenére is helyet követel magának az esztendő legjelesebb sporteseményeinek sorában, hogy tudvalevő: az atlétika nem feltétlenül Európáról szól. Hogy mást ne mondjunk: a férfiak érvényben lévő futóvilágcsúcsai közül egyet sem tartanak az „öreg földrész” versenyzői. Ezzel együtt a dobó- és ügyességi számokban még mindig hódítanak az európaiak, mi több: a helsinki eseményen kétségkívül az a francia Christophe Lemaitre lesz a legnagyobb médiafi gyelmet kiérdemlő sztár, aki egyéni csúcsával aranyérmet nyerhetett volna a tavalyi világbajnokság örök klasszikusában, a 100 méteres síkfutásban.

A 210-nél is több tagországával a világ legnagyobb szervezetei (tehát nem csupán sportszervezetei) közé tartozó nemzetközi szövetség, az IAAF hosszú évek, évtizedek kitartó és eredményes munkával – nem utolsósorban a néhai főtitkárnak, Gyulai Istvánnak köszönhetően – mára a futball utáni legfontosabb sportággá emelte az atlétikát, így aztán a kontinensversenyek is megkülönböztetett érdeklődés mellett zajlanak. S hogy megint csak hazabeszéljünk: a 2011-es kalapácsvető-világranglistát az első helyen záró Pars Krisztián miatt számunkra sem lesz közömbös, mi történik néhány héttel az olimpia előtt Helsinkiben.

11. DAVIS KUPA DÖNTŐ November 16–18. A hagyományok óriásiak (az első Davis Kupát 1900-ban rendezték), de talán még a tradícióknál is megindítóbb, ahogyan az utóbbi évtizedekmind jobban és jobban megfizetett sztárjai küzdenek hazájuk sikeréért. A DK-ban nem a pénz, hanem a csapat és az ország diadala a tét, itt a – tudáson kívül – a szív a lényeg, a bankszámla nem játszik. (Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy az ászok – akár a legnagyobbak, Djokovics, Federer, Nadal is – más alkalmakkor az átutalásra összpontosítanak elsősorban.)

Ráadásul a Davis Kupa valóban világtornává vált, hiszen 1973-ig csak Ausztrália, Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nyert, míg a győztesek közé azóta feliratkozott kilenc további nemzet is. A 2000-es években a jelenleg is címvédő spanyolok viszik a prímet, hiszen a tavalyi volt az ötödik elsőségük – e dominancia hasonlatos a svédek 1984 és 1994 közti négyes ugrásához –, miközben az utóbbi húsz esztendőben az amerikaiak háromszor, az ausztrálok csak kétszer hódították el a trófeát. Korábban nem ez a 3:2 járt a fejükben, ha a DK-ra gondoltak...

10. NHL DÖNTŐ Május vége, június eleje ...vagy inkább a Stanley Kupa-párharc, ahogyan a „közelmúlt”, 1893 óta nevezik a sporthistória legpatinásabb döntőinek egyikét. Az észak-amerikai profi liga maratoni hosszúságú sorozatának végjátéka ezúttal is négy nyert mérkőzésig tart majd, s a győztes átmenetileg az ezüst és nikkel ötvözetéből készült, 89,54 centiméter magas és 15 kg súlyú serleg birtokosa lesz. Azért csak átmenetileg, mert ez az egyetlen trófea a tengerentúli ligákban, amely kézről kézre (pontosabban csapatról csapatra) vándorol, tekintve, hogy nem készítenek belőle évente újat.

A büszke címért 2000 óta harminc kanadai és amerikai együttes küzd meg két-három naponta, s a legtöbb öröm mindeddig a Montreal Canadiens játékosait érte: ők huszonnégyszer voltak a jók között a legjobbak. Az elmúlt három évben a Pittsburgh Penguins, a Chicago Blackhawks, illetve a Boston Bruins csapata diadalmaskodott. Így aztán annyi biztos, hogy a döntő előtt Bostonból érkezik a kupa. De hogy hová kerül?

9. NBA DÖNTŐ Június Sokáig bizonytalan volt, hogy az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság döntője helyet kaphat-e a listán. Nem azért, mert a sportág csúcssorozatának színvonala kételyeket ébresztett volna, hanemmert korántsem volt biztos, hogy megrendezik az idei évadot. Lejárt a játékosok és a klubok közötti viszonyt szabályozó kollektív szerződés, s a felek nem jutottak egyezségre az új megállapodás részleteiről. Értsd: a pénzről. Ám a tárgyaló delegációk november végén – némiképp váratlanul – kezet ráztak, így karácsonykor megkezdődött a „csonka” évad, amelyben a csapatok nyolcvankettő helyett „csupán” hatvanhat meccsen lépnek pályára az alapszakaszban. A bajnokság utolsó mérkőzését június 26-án játsszák, amenynyiben a döntő részvevői hétmeccses krimit rendeznek a négy nyert találkozóig tartó párharcból. Tavaly a Dallas Mavericks már a hatodik mérkőzésen megszerezte a trófeát: 23 millió amerikai tévénéző látta Dirk Nowitzki és társai sikerét.

Arra még tippelni sem lehet, hogy mely csapatok jutnak a 2012-es döntőbe. Az azonban már az évad első hetében kiderült: a 33 éves Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers emblémája a legfiatalabb játékos a liga történetében, aki elérte a 28 ezer pontos álomhatárt. Nyilván bajnoki gyűrűvel szeretné ünnepelni a rekordot. Bár az ékszert semmiképp sem kapja ajándékba.

8. A CSOPORTOS JÉGKORONG VB Május 4–20., Helsinki és Stockholm Ellenfelekből társak, majd ismét ellenfelek? Így szól az idei A csoportos hoki-vb nagy kérdése, lévén, hogy az eseményt az a két ország rendezi közösen, amelynek válogatottja vívta tavaly Szlovákiában a döntőt. Méghozzá micsoda döntőt! Az első két harmad után 1:1 volt az állás, de az utolsó húsz percet kegyetlenül „megnyomták” a finnek, és öt gólt rámoltak az ősi rivális hálójába. A barátság azért a 6:1 dacára is él, s ennek ékes bizonyítéka, hogy nemcsak most májusban, hanem egy év múlva is ugyanez a két nemzet látja vendégül az elit mezőnyét. A különbség a két esemény között az, hogy az idén Helsinkiben, míg jövőre Stockholmban rendezik az aranyéremért zajló meccset.

A Hartwall, illetve a Globe Arenában egyaránt bő 13 ezer néző szurkolhat majd a tizenhárom európai, a két észak-amerikai vagy éppen az egyetlen ázsiai (kazah) együttesért. A tizenhat csapatot ezúttal két nyolcas csoportba osztották, s a körmérkőzéses szakasz nyomán mindkettőből az első négy helyezett jut a kieséses rendszerű negyeddöntőbe. Ám a finnek és a svédek mellett alighanem a kanadaiak, az oroszok és a csehek is merészebb célt tűztek maguk elé a nyolc közé kerülésnél, így legalábbis kétséges, hogy megismétlődik-e a tavalyi döntő. Ha mégis, akkor sporttörténeti különlegesség tanúi lehetünk majd: házigazdából kettő is lesz, vendégből egy sem...

7. SUPER BOWL Február 5., Indianapolis Az amerikaifutball-liga döntője – a Forbes magazin szerint – a legértékesebb sportmárka az egynapos események rangsorában. Magyarázatul szolgálhat, hogy a tavalyi csúcstalálkozót 103 ezer néző látta a dallasi stadionban és 163 millió tévénéző az Egyesült Államokban; a hirdetők hárommillió dollárt adtak egy félperces reklámért. Bár az idei döntő részvevői még nem ismertek, különösebb kockázat nélkül kijelenthető: a meccs újra átírja a szédítő rekordokat.Mi több, a reklámhelyek már el is keltek: ezúttal 3,5 millióért lehetett megjelenési lehetőséget vásárolni. A félidei show fellépője Madonna lesz, a Cirque du Soleil is megjelenik a pódiumon.

A februári csúcstalálkozónak Indianapolis ad otthont, de az már biztos, hogy a Peyton Manning fémjelezte helyi együttes nem lép föl a gálán, miután nem jutott tovább az alapszakaszból. Annak ellenére, hogy a helyi ideálok kiestek, a szervezőknek nem kell aggódniuk a jegyértékesítés miatt. A szerény 730 millió dollárból felhúzott Lucas Oil stadionban 70 000 drukker fér el. Annyi is lesz.

További fontos találkozók az első fél évben

Január 6–8.: gyorskorcsolya Eb, Budapest.

Január 15–19.: férfi kézilabda Eb, Szerbia.

Január 16–31.: vízilabda Eb, Eindhoven.

Február 4–5.: asztalitenisz Top 12, Lyon.

Március 6–11.: birkózó Eb, Belgrád.

Március 9–11.: fedett pályás atlétikai vb, Isztambul; rövid pályás gyorskorcsolyavb, Peking.

Március 25.–április 1.: asztalitenisz csapat-vb, Dortmund.

Április 2–8.: súlyemelő Eb, Antalya.

Április 6–8.: férfi kézilabda olimpiai selejtező (később kijelölendő helyszíneken).

Április 13–22.: olimpiai kvalifikációs ökölvívótorna, Isztambul.

Április 14–15.: vívó-vb, Kijev.

Április 15–21.: divízió I-es jégkorong-vb, Ljubljana.

Április 15–22.: olimpiai kvalifikációs női vízilabdatorna, Olaszország.

Április 20–22.: olimpiai kvalifikációs birkózóverseny, Szófia.

Április 21–22.: olimpiai kvalifikációs vívóverseny, Pozsony.

Április 26–29.: cselgáncs Eb, Cseljabinszk.

Május 4–6.: olimpiai kvalifikációs birkózóverseny, Helsinki.

Május 7–13.: öttusa-vb, Róma.

Május 10–13.: asztalitenisz olimpiai selejtező, Doha.

Május 11–13.: vízilabda BL, négyes döntő.

Május 14–27.: úszó Eb, Antwerpen.

Május 24–25.: FIFA-kongresszus, Budapest.

Június 15–20.: vívó Eb, Legnano.

Június 22–24.: kajakkenu Eb, Zágráb.

Talajgyakorlat. Nadal örül a Davis Kupa-győzelemnek
Talajgyakorlat. Nadal örül a Davis Kupa-győzelemnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.