Te jó jég!

„Hajnali fél négy. Ülök a szállodai szobában, nem tudok elaludni, mert a csodát meg kell élni és fel kell dolgozni” – írta üzenetében Gömöri Csaba, a női U18-as jégkorong-válogatott szakvezetője a csapat kedd esti bravúrja után.

Az együttes (amint azt tegnapi második kiadásunkban közöltük) 5:2-re nyert a házigazda Norvégia ellen a divízió I/A csoportos világbajnokságon, így az utolsó forduló eredményeitől függetlenül feljutott a nyolccsapatoselitbe.

Az együttes – a többi közt – Kanada, az Egyesült Államok, Oroszország és Svédország társaságában szerepel majd az A osztályban. Az ifjú hölgygarnitúra a második egység a hazai jégkorongsport történetében, amely bebocsátást nyert a csúcsmezőnybe. Ahogyan Gömöri tréner fogalmazott: e generáció a nők között olyan ígéretesnek számít, mint a Ladányi-, Ocskay-, Palkovics-féle férfi korosztály. A társaság előbb Olaszországban nyerte meg a kvalifikációs vb-t, majd első lett a norvégiai „másodosztályú” világbajnokságon is.

A szakmai vezetőknek komoly terveik vannak a fiatalokkal: szeretnék, ha az aktuális U18-as válogatott indulna a férfi EBEL mintájára szerveződő női ligában, az EWHL-ben. Ebben a bajnokságban sem csupán osztrák csapatok vesznek részt: a fehérorosz Minszk és a holland válogatott is tagja a mezőnynek. Gasparics Fanninak, a csapat egyik legjobb játékosának nem kell sokat várnia az ausztriai kirándulásra: a hamarosan kezdődő innsbrucki ifjúsági téli olimpia ügyességi versenyében a favoritok közt emlegetik...

A lelkesedés magával ragadta a sportág vezetőit is. Kovács Zoltán, a szervezet főtitkára közölte az MTI-vel: „Ez a fi atal csapat sokra hivatott, ezért úgy döntöttünk, a felnőtteket benevezzük az olimpiai előselejtezőre.” A válogatott jelenleg 25. a világranglistán, ám az U18-as együttes keretéből tizenhatan játszhatnak majd az ötkarikás játékok kvalifikációs viadalán. A fejlődési ütemet tekintve nincs kizárva, hogy Szocsiban fölléphet a magyar női jégkorong-válogatott. Sőt a szakemberek szerint az együttes hosszú távon ismegtarthatja helyét az A csoportban, a világ nyolc legjobb együttese közt.

A csapat a tegnapi zárómeccsen a briteket is legyőzte 5:3-ra. Pedig néhány héttel a norvégiai torna előtt Gömöri szakvezető még arról beszélt a káposztásmegyeri csarnokban: az A csoport az álma, de a lányoknak nem is említi ezt,mert túl hamar elhinnék, hogy reális cél az elit...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.