Csak fiataloknak!

A jövő héten harmadszor lobban fel téli olimpián a láng Innsbruckban: a felnőttek 1964-es és 1976-os eseménye után január 13-tól 22-ig az ifjúságiak játékait rendezik a tiroli fővárosban.

 „Légy részese!” – ez a két éve Szingapúrban rendezett első nyári korosztályos játékokat követő téli „dzsembori” premierjének mottója, s a magyarok komolyan vették a jelszót. Kilenc ifjú sportoló vehet részt a „nagyokéhoz” hasonlóan a NOB égisze alatt tartandó vetélkedőn: ketten alpesi síben, ketten a jégkorong skills challenge változatában, ketten rövid pályás gyorskorcsolyában szerepelhetnek, míg egy-egy versenyző lesz ott a biatlonosok, a sífutók és a síugrók mezőnyében.

– Az ifjúsági olimpiák természetesen sok mindenben hasonlítanak a felnőttjátékokhoz, de több jellemzőjükben különböznek is azoktól –magyarázza Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, a küldöttség vezetője. – A differenciák közül az első, hogy a fiatalok esetében a részvétel szigorúan korosztályokhoz kötött, így csupán a tizennégy és tizennyolc év közötti sportolókból kerülhetnek ki a részvevők. Ugyancsak eltérés, hogy a tinédzserek játékain – miképpen azt a NOB deklarálta – mindössze egyharmad arányban meghatározó maga a sport, s ugyanilyen mértékben esik latba a kultúra és a nevelés is. Harmadrészt pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei ezeket a rendezvényeket tesztelésekre is felhasználják, így több sportágban, jó néhány szakágban kísérleti jelleggel iktatnak a programba számokat.

Ilyen lesz például a jégkorongozók említett egyéni viadala, amelyben a korcsolyát csatolók sebességi és ügyességi feladatokban mérik össze tudásukat. Érdekesség, hogy amikor Nagy Zsigmonddal az amúgy szerény esélyeket latolgatjuk, ő amondó: ebben a szakágban kifejezetten favoritnak számít a két magyar játékos.

– Mindent egybevetve – főképpen honfitársaink téli olimpiai múltját nézve – a kilenctagú csapatra kifejezetten büszkék lehetünk, a miénknél jóval komolyabb havas-jeges eredményekkel büszkélkedő nemzetek között is akad jó néhány, amelynek alig-alig lesz népesebb a küldöttsége – említi.

– Összesen egyébként ezerötszáz fiatal találkozik majd az innsbrucki pályákon, lejtőkön, melyeken pazar, minden igényt kielégítő körülmények várják az olimpikonokat.

Innsbruck más okból is ideális helyszínnek nevezhető. A mesebeli település a NOB ifjúsági olimpiákkal kapcsolatos alapelvének, a költségkímélésnek tökéletesen megfelel, hiszen egyetlen új létesítményt sem kellett felhúzni a játékok miatt. A közönség számára a belépés ingyenes lesz, ami garancia lehet a telt házas színhelyekre, s ezt tapasztalva a fiatalok – szintén fő rendezőelvként rögzített – ösztönzésére.

– Világszerte megfigyelhető jelenség, Magyarországra pedig különösképpen igaz: drámaian csökken a versenyzői létszám, s a sportolók éppen tizenéves koruk végén döntenek úgy, hogy befejezik aktív pályafutásukat –mondja az igazgató. – Ez az az időszak, amikor kinyílik a gyerekek előtt a világ, végérvényesen pályát kell választaniuk, ráadásul a hobbijukat addig finanszírozó szülők is elérkeznek teljesítőképességük határáig. Rengetegen hagyják abba még húszéves koruk előtt az élsportot, ezért is fontos, hogy célt lássanak maguk előtt, hogy olyan élmények érjék őket, amelyek hosszú távra a sporthoz kötik őket. Az ifjúsági olimpiákat – a legkevésbé sem mellékesen – ezért is hívták életre.

„Tiroli” magyarok

Alpesi sí: Kékesi Márton, Úry Zsuzsanna. Biatlon: Panyik Dávid. Jégkorong, skills challenge: Kovács Attila, Gasparics Fanni. Rövid pályás gyorskorcsolya: Farkas Tamás, Tóth Tímea. Sífutás: Bodnár Zénó. Síugrás: Szilágyi Ákos.

A jövő héttől tinédzserek szállják meg Innsbruckot
A jövő héttől tinédzserek szállják meg Innsbruckot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.