Karácsonyi ajándékkosár

Öt találkozóval kezdődött december 25-én az NBA „csonka” évadja. A csapatok a megszokott nyolcvankét meccs helyett, „csupán” hatvanhatot játszanak az alapszakaszban. Ennek oka, hogy a játékosok és a klubok közti bérvita miatt csúszott a start.

A kosarasok és a liga kollektív szerződése a nyáron lejárt, s a feleknek sokáig nem sikerült megegyezniük az új megállapodás részleteiről. Az elöljárók csökkenteni szerették volna a sportolók fizetésére fordított összeget, ám a játékosok tetszését nem nyerte el a javaslat... A tárgyalások többször is megszakadtak, s úgy tetszett, akár az egész évad is elmaradhat. Ám a partnerek – némiképp váratlanul – kezet ráztak egymással, így a klasszisok karácsonykor végre pályára léptek. A hosszú kényszerszünet nem látszott meg teljesítményükön: nem okoztak csalódást a drukkereknek.

Az idény első meccsén a New York Knicks 106:104-re felülmúlta a Bostont. Az első félidőben tizenhét pontos hátrányban lévő Celtics tíz ponttal vezetett a fordulatos meccs záró játékrészében, mégis alulmaradt. A mérkőzés utolsó kosarát a harminchét pontig jutó Carmelo Anthony szerezte.

Vereséggel kezdte a bajnokságot a címvédő Dallas: a Mavericks hazai pályán kapott ki 105:94-re a Miami Heat együttesétől. A Chris Bosh, LeBron James, Dwyane Wade szupertriót fölvonultató vendégcsapat dermesztő fölényben játszott. A mérkőzésnek volt olyan pillanata, amikor a Heat 78:43-ra vezetett... Meglehet, a texasiak csupán azért kerülték el a kiütést, mert a látogatók a pihenésre fókuszáltak a mérkőzés zárószakaszában.

A Dallas mellett a Lamar Odomról lemondó Los Angeles Lakers is zakóval kezdte az idényt: a Chicago Bulls kiélezett találkozón 88:87-re nyert Kaliforniában. Ám Bryanték veresége ellenére sem maradt győzelem nélkül a metropolis az ünnepi fordulóban: a Clippers ugyanis 105:86-ra nyert a Golden State Warriors ellen. A fölöttébb erősnek mutatkozó Chris Paul, Chauncey Billups, De-Andre Jordan, Blake Griffin, Caron Butler kezdőötössel pályára lépő Los Angeles-i csapat nem sok esélyt adott ellenfelének a bravúrra. Az együttesben debütáló Paul 20 pontot és 9 asszisztot, Billups 21 pontot és 4 gólpasszt jegyzett, a garnitúra legjobbja Griffin volt (22 pont, 9 lepattanó).

Az Oklahoma City Thunder, a bajnoki cím nem is annyira titkos esélyeseinek egyike az Orlando Magicet múlta felül hazai pályán 97:89-re. Kevin Durant harmincpontos produkcióval köszöntötte az új évadot, s a gárda másik ifjú klasszisa, Russell Westbrook (14 pont) sem tétlenkedett. Az orlandói társulat esélyeit nem növelte, hogy tovább tart legnagyobb sztárjának, Dwight Howardnak az átigazolási szappanoperája. Már David Stern, a liga vezetője is megjegyzést tett a príma center körüli hercehurcára. Igaz, alighanem egyre kevesebb figyelmet kap majd a Howard-sztori, mert már a játék került a középpontba: a remek Clippers, a szenvedő Dallas, a lopakodó Oklahoma...

És még csak a karácsonyi kosárból szemezgettünk.

A miami Bosh (jobbra) felül, a dallasi Marion alul
A miami Bosh (jobbra) felül, a dallasi Marion alul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.