Suarez: fekete leves

Röviddel a szeretet ünnepe előtt áll a bál a Liverpool és „ellenfelei”, az Angol Labdarúgó Szövetség, a Manchester United, valamint Patrice Evra között.

A közleményeken kívül mindenekelőtt a Twitter társasági portálon keresztül zajló háború azt követően durvult el, hogy a zéró toleranciát zászlajára tűző szövetség által kinevezett független fegyelmi bizottság ötnapos vizsgálat után bűnösnek mondta ki Luis Suarezt. A Liverpool 24 éves játékosát azzal vádolták meg, hogy az október 15-i, Manchester United elleni mérkőzésen legalább tíz alkalommal a bőrének színére vonatkozó rasszista megjegyzéseket tett Patrice Evrára, a fekete francia válogatottra. Az FA az uruguayi nemzeti tizenegy csatárát nyolc mérkőzésről eltiltotta, és 40 ezer fontos pénzbírsággal is sújtotta. Hasonló összegű büntetést egész országok szövetségeivel szoktak megfi zettetni. A volt spanyol szövetségi kapitány, Luis Aragones például mindössze kétezer fontot perkált le azután, hogy Thierry Henryt „fekete sz…nak” nevezte.

Evra rögtön a paprikás hangulatú, szabálytalanságokkal tarkított meccs után, egy francia tévétársaságnak adott interjújában említette meg az őt ért sérelmeket. Ám sem a játékvezető, sem három kollégája, sem a többi játékos nem támasztotta alá meggyőző bizonyítékokkal a történteket. Ugyanakkor Suarez maga ismerte el, hogy „negrónak” nevezte Evrát, de hozzátette, hazájában, Uruguayban a „negrito” nem számít fajgyűlölő szóhasználatnak. A Manchester United hátvédje egyébként az első perctől kezdve hangoztatta – és ezt az FA is megerősítette –, hogy Suarezt, akinek egyik nagyapja maga is fekete, nem tartják rasszistának. Az ítélet ellen fellebbezés nyújtható be, és a büntetések addig nem lépnek életbe, amíg az apellátát nem bírálják el.

A Liverpool nyomban határozott és szenvedélyes hangú közleményben tiltakozott, melyben „rendkívülinek” minősítette, hogy Suarezt pusztán Evra tanúvallomása alapján találták bűnösnek. A fellebbezésre készülő klub benyomása szerint a szövetség már azt megelőzően döntött Suarez megbélyegzéséről, hogy november elején meghallgatta volna. Az FA nyilvánvalóan a FIFA-val szemben is bizonyítani akart. Mint emlékezetes, a labdarúgás világszervezetének vezetője, Sepp Blatter nemrégiben kijelentette, hogy ha egy mérkőzés során el is hangzanak fajgyűlölő megjegyzések, a haragot a hármas sípszó elhangzása után egy kézfogással felejtetni lehet.

Suarez – Twitter-bejegyzése szerint – „mind maga, mind családja szempontjából nagyon súlyosnak és fájdalmasnak” tartja az FA döntését.Ugyanezen a portálon Kenny Dalglish edző teljes támogatásáról biztosította Suarezt. A „vörösök” legendás jelmondatára – „You will never walk alone” –utalva kérte: „Ne hagyjuk magára!”

A dél-amerikai csatárnak amúgy nem először gyűlik meg a baja a hatóságokkal. Állandó jelzője az „Ajax kannibálja”, azóta, hogy egy évvel ezelőtt a holland szövetség hét mérkőzéstől eltiltotta, mert beleharapott a PSV Eindhoven játékosa, Otman Bakkal vállába. A Liverpool a kényszerpihenő idején, ez év januárjában 23 millió fontért igazolta le, és bár azóta ő a Mersey-partiak gólrekordere, sem gyakori Jászai Mari-díjas földre zuhanásai, sem például a minapi, a Fulham szurkolói felé mutatott félreérthetetlen, egyujjas gesztusa miatt nem örvend különösebb népszerűségnek.

Terry a bíróság előtt

Szerda délután újabb megdöbbentő hír látott napvilágot: a londoni fővádló, Alison Saunders bejelentette, hogy bűnügyi eljárás indul John Terry ellen.

Az angol válogatott és a Chelsea csapatkapitánya „a közrend rasszista alapon való megsértése miatt” kerül bíróság elé. A 31 éves középhátvéd október 23-án, a Chelsea QPR elleni mérkőzése során tett fajgyűlöletre utaló kijelentéseket a rivális védőinek egyikére, Anton Ferdinandra. Az ügyész közölte: Terrynek joga van az igazságos, elfogulatlan tárgyalásra. A bűnügyi pert február 1-jén tartják meg a nyugat-londoni elsőfokú bíróságon.

A BBC online kiadása szerint a Terryre kiróható legsúlyosabb büntetés 2500 fontos pénzbírság lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.