A láb a fontos, nem a haj

Középkorú apuka állt kisfiával a jokohamai vasútállomás előtt. Jegyet veszek! – hirdette a kezében tartott kartonlap.

Nem sok esélye volt, kevesen akartak megszabadulni a klubvilágbajnokság idei döntőjére nehezen megszerzett jegyektől. Japánban is sokan szerették volna látni ugyanis a világ jelenleg legjobb csapatait, s főként azok csatárait. Merthogy a kétéves közel-keleti kitérő után újabb két esztendőre Japánba visszatérő vb Barcelona–Santos döntőjét a világ sportsajtója a jelen és a jövő csatárcsillaga, azaz Messi és Neymar párharcként hirdette meg.

Azt is várták, hogy a Barcelona ezúttal is bizonyítja: valóban a világ legjobbja. A Santosnak ehhez legföljebb a meccs előtt volt néhány szava. Pelé, a klub örök ideálja arra emlékeztetett: lehet, hogy a Barca most jobb, de a Santosnak sokkal több trófeája és szebb történeleme van. A dél-amerikaiak – utólag nézve kissé eltúlzott – bizakodását jól mutatja, hogy az O Globo című brazil napilap az elődöntő után amiatt elégedetlenkedett, hogy Neymar és társai csak három és nem tíz góllal tömték ki a japán Kashiwa Reysol együttesét.

A vasárnapi mérkőzés is brazil fölényben kezdődött – a nézőtéren. A Japánban élő kétszázhúszezer brazil (a harmadik legnagyobb kisebbség az ázsiai országban) gondoskodott arról, hogy elég Santos-szurkoló látogasson ki a meccsre, és a hatvannyolcezres stadion egy részét fekete-fehérre fesse. Tizenegy percig még füttyszót is kapott a Barcelona, amire a tizenhetedik percben góllal válaszolt: Xavi gyönyörű labdaátvétele és átadása után Messi emelt a kapuba (1-0). Ettől fogva mintha nem azonos kategóriába tartozott volna a két csapat. A Barca hetvenegy százalékos labdabirtoklással hengerelt, s a huszonnegyedik percben Xavi középről növelte az előnyt (2-0). A harmincadik percben Muricy Ramalho, a Santos edzője önmagának is beismerte, hogy nem jött be az öt hátvédes taktika, amin a középpályás Elano beállításával próbált javítani. Valamelyest változott is a játék, de a Barcelona a szünet előtt növelte előnyét: Rafael két nagy védése után Fabregas lőtt közelről a kapuba (3-0).

A második félidő több Santostámadást hozott ugyan, mint az első, de varázslataival továbbra is a Messi & Co. tartotta ámulatban a közönséget. A nyolcvankettedik percben a meccs legjobbjának megválasztott argentin zseni adta meg a kegyelemdöfést (4-0).

A mérkőzés előtt Pep Guardiola, a Barca sikeredzője a Santost a Real Madridhoz hasonlította. Igaza volt, hiszen csapata olyan könnyen győzte le a brazilokat, mint a madridi csapatot. Jokohamában az is kiderült: lehet, hogy Neymar haja jobban áll, de Messi játéka jelenleg utolérhetetlen. Kétség nem fér hozzá, hogy ő napjaink futballjának legnagyobb királya, aki a labdarúgó-történelem valaha volt legjobb csapatainak egyikében játszik.

BARCELONA SANTOS 4-0 (3-0)

Klub-vb-döntő, Jokohama, -8 166 néző.

Jv.: Irmatov (üzbég).

Barcelona: Valdes – Daniel Alves, Puyol (Fontas, 85.), Piqué (Mascherano, 56.), Abidal – Xavi, Busquets, Fabregas, Thiago (Pedro, 78.), Iniesta – Messi.

Santos: Rafael – Edu Dracena – Danilo (Elano, 31.), Bruno Rodrigo, Durval, Leo – Henrique, Arouca, Paulo Henrique Ganso (Ibson, 84.) – Borges (Alan Kardec, 78.), Neymar.

Gól: Messi (17. és 84.), Xavi (24.), Fabregas (44.).

Messi, mámor, mágia
Messi, mámor, mágia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.