A győztesé a világ

Luis Alvaro Ribeiro, a Santos elnöke úgy tartja: „A Barcelona nem favoritja a klubvilágbajnokság döntőjének. Nekünk ugyanannyi esélyünk van a győzelemre, mint a katalán együttesnek.”

Hevesen tiltakoznánk, de elgondolkodtató, hogy Javier Mascherano, a Barca argentin labdarúgója ugyanezt mondja. „Jól ismerem a brazilokat, már csak azért is, mert játszottam a Corinthiansban. Ennélfogva állíthatom: olyan ellenféllel szemben, amilyen a Santos, ötven százaléknál több sanszot egyetlen csapat sem adhat magának a diadalra.”

Neymar, a brazil együttes első számú csillaga, akinek a bal bokáját igyekeznek rendbe hozni vasárnapra, másként vélekedik a kilátásokról. (Azzal a bokával amúgy nem lenne semmi baj, ha nem fájna.) „A Barcelona ellen nyerni? Nekem erről egy film címe jut az eszembe. A Mission: Impossible.”

Mint látható, a megítélések tekintetében nagy a szórás, de azt azért le kell szögezni, hogy Spanyolország és Európa legjobbja találkozik a brazil bajnokság tizedik helyezettjével. A dél-amerikai ország labdarúgására nézve hízelgő, hogy az első tíz közül a Corinthianst, a Vasco da Gamát, a Fluminensét, a Flamengót, az Internacionalt, a Sao Paulót, a Botafogót, sőt még a tizenegyedik Palmeirast vagy a tizenhatodik Cruzeirót sem parentálnák el előre, mégis meglepő volna, ha nem Pep Guardiola extraklasszis gárdája hódítaná el a serleget. A katalán edző egyébként mértéktartó, mint mindig: „Nehéz meccs előtt állunk, mert a Santos jó csapat, néhány játékosa pedig technikailag perfekt labdarúgó. Úgy készülünk: csak akkor győzhetünk, ha a legkitűnőbb formánkat tudjuk nyújtani.”

A nemzetközi sajtó Messi–Neymar párharcként harangozná be a találkozót, de most, hogy a brazil csatár játéka kétséges – csakúgy, mint a szintén sérült Elanóé és Leóé –, egyelőre el kell tekinteni a kettős meccsétől. A Barcelona végképp nem számíthat a sípcsonttörése miatt hazaszállított David Villára, ám lehet, hogy Alexis Sanchezre sem, mert a Villa helyett beküldött chilei csatár szintén megsérült az elődöntőben. A legjobb négy között Guardiola pihentette Daniel Alvest, Piquét, Xavit, Busquetset, Fabregast, s ez holnap sokat érhet, mert a Barcelona hatvanharmadik mérkőzése következik 2011-ben, a Santos pedig a hetvenhatodikat vívja ebben az évben. Pedro, a katalánok csatára azonban biztos benne, hogy a vörös-kékek nem fáradnak el: „Nagy hajtóerő, hogy David Villának szeretnénk megnyerni a Világ Kupát.”

A Santos pedig a klub – és alighanem a világfutball – valaha volt legnagyobb alakjának, Pelének ajánlaná a trófeát, mindenekelőtt azért, mert a „király” vezérelte fehér mezes együttes 1962-ben és 1963-ban elvitte a pálmát, de azóta egyszer sem nyerte el az interkontinentális kupát.

Ha Neymar szavaiból, a „lehetetlen küldetésből” indulunk ki, most sem fogja.

S egyebek közt az az összpontosítás is a Barcelona mellett szól, amely az utóbbi évek katalán hódítóit jellemzi. Guardiola még a Real Madrid elleni rangadó (3-1) előtt kijelentette: „Számunkra a jövő vasárnapi mérkőzés fontosabb.” Elvégre ez valóban az a találkozó, amelynek győzteséé a világ...

BARCELONA - SANTOS

Klubvilágbajnoki döntő, Jokohama, vasárnap, 19.30 (magyar idő szerint 11.30, tv: Eurosport2). Jv.: Irmatov (üzbég).

Barcelona: Valdes – Daniel Alves, Puyol, Piqué, Abidal vagy Adriano Correia – Xavi, Busquets, Iniesta – Messi, Fabregas, Alexis Sanchez vagy Pedro.

Santos: Rafael – Danilo, Edu Dracena, Durval, Bruno Rodrigo vagy Leo – Elano vagy Adriano Bispo, Henrique, Arouca, Paulo Henrique Ganso – Borges, Neymar.

Tornasorban. A barcelonai játékosok ünnepelnek
Tornasorban. A barcelonai játékosok ünnepelnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.