Korántsem szabadon választott

Hamarosan végleges formát kaphat az úgynevezett látványsportágakat (futball, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) támogató cégeknek társaságiadó-kedvezményt adó jogszabály. Bánki Erik, a sportbizottság elnöke módosító csomagot nyújtott be az Országgyűlésnek: a változásokat részint az Európai Bizottság útmutatása, részint a rendszer működésének tapasztalatai indokolják.

Több fontos pontosítás is föllelhető a sorban. Ha a képviselők elfogadják a javaslatok egyikét, akkor a sportcélú ingatlanok fejlesztői annál több támogatásra számíthatnak, minél több közcélú rendezvény (iskolás verseny, kulturális és turisztikai esemény, egyetemi sportnap) szervezését vállalják. Az építkezéseket segíti az a változás, amelynek nyomán a beépítetlen földterület megvásárlására is igényelhető pénz. (Azzal a feltétellel, hogy négy éven belül átadják a létesítményt, amely legalább tizenöt évig sportcélokat szolgál.)

Bánki pontosítaná azt is, mi számít sportcélú felhasználásnak. Az akkurátus megfogalmazás azt sejteti: szép számmal akadtak olyanok, akik fölöttébb szabadon értelmezték az előírásokat. Alighanem „a visszaélésre született” klubok pénzügyi sikereit kívánja megakadályozni az a paragrafus, amely rögzíti: csupán olyan sportszervezet vehet igénybe támogatást, amely legalább két éve működik.

A csomag arra utal, a magyar sportban sem árt az óvatosság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.