Budapest, kínai negyed

Negyedszázada nem rendeztek olyan rangos asztalitenisz-versenyt hazánkban, mint amilyen a január 17-e és 21-e közötti viadal lesz: a jövőre debütáló World Tour-sorozat első, Syma-csarnokbeli állomásán világklasszisok sora lép fel. Amint azt Barsai Emese, a hazai sportági szövetség főtitkára lapunk érdeklődésére elmondta, igazi kuriózum, hogy a közönség várhatóan szinte a teljes kínai válogatottat megcsodálhatja.

A pingpongban már-már egyeduralkodó ázsiaiak küldöttségében – az előzetes nevezés szerint – helyet kap a férfi világranglistát vezető Ma Long, az ugyanott második (nem mellékesen: aktuális vb-aranyérmes) Zhang Ji-ke, továbbá a lajstromban harmadik Wang Hao, illetve a hetedik Ma Lin. A női csapat sem kevésbé „ütős”: itt lesz a világbajnoki címvédő Ding Ning (első a rangsorban), valamint Li Xiao-xia (2.), Guo Yan (3.) és Guo Yue (6.) is.

A Pro Tour-széria örökébe lépő, összesen tizenhat versenyt magába foglaló World Tour év végi döntőjének összdíjazása egymillió dollár, ami a sportágban a valaha kiosztott legnagyobb summa. Ehhez képest a tizenhat (mamutmezőny esetén húsz) asztalon rendezendő budapesti viadalon meglehetősen szerény összeget, 35 ezer dollárt kasszírozhatnak a részvevők.

S hogy akkor mégis mi vonzza ide a játék királyait és királynőit?

– Alighanem részint az, hogy közvetlenül a mi versenyünk után a szomszédos Szlovénia lesz a házigazda, így a kínaiak egy füst alatt két fellépést tudhatnak le. Részint pedig az, hogy legjobbjaik az olimpiára készülnek, ám – mivel London után már aligha vállalnak komolyabb megméretéseket – szeretnék addig begyűjteni a 2012-es világdöntőbe kerüléshez szükséges pontokat – magyarázza a főtitkár.

A januári eseményre eddig 33 nemzet 184 játékosa jelezte részvételi szándékát, a nevezési határidő azonban csak a hét végén jár le. A hírek szerint a kínaiak mellett a dél-koreaiak, a szingapúriak és a tajvaniak is asztalhoz állnak – az ázsiai nagymenők közül csak a japánok hiányoznak majd –, s persze eljönnek az európai elit tagjai is.

A magyarországi pingpongversenyekhez képest rendhagyó módon ezúttal nem ingyenes a belépés, de a 700 forintos felnőtt- és a 350 forintos diákjegy vagy a 2800 forintos, öt napra érvényes bérlet – semmi kétség – ezúttal bőven megéri az árát...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.