United, City a peremen

Egymás vállán zokoghatnak az „égszínkékek” és a „vörös ördögök”, a labdarúgó Premier Liga első két helyezettjének szurkolói.

A nagyobb szégyen természetesen a United BL-kiesése. Amint arra a The Times csütörtöki száma emlékeztetett, tizenhét év alatt ez mindössze a harmadik alkalom, hogy a tizenkilencszeres angol bajnok már a csoportmérkőzések után elbúcsúzzék. Az előző évadban a döntőt játszó csapat 45,4 millió fonthoz jutott; az idén legföljebb 23,3 millió jöhet össze.

A brit lapok az „igazi megaláztatás” okait keresve részletesen idézik az MU korábbi csapatkapitányát, Roy Keane-t, aki az ITV tele vízió szakkommentátoraként értékelte a történteket. „Az együttes nem szerzett elég gólt, és nem sikerült sem a Baselt, sem a Benficát legyőznie. A fiatal játékosok számára elérkezett az igazság pillanata. Jonest, Smallingot, Youngot nagy felhajtás vette körül, és most kiderült: mindhárom futballistának sokat kell még tanulnia. Jellemző, a mérkőzés legjobb manchesteri játékosa a harmincnyolc éves Giggs volt. Azaz a United azt kapta, amit megérdemelt.”

Sir Alex Ferguson szakvezető szerint „a csalódás feldolgozása része a futballnak, a fiatal labdarúgóknak túl kell tenniük magukat a kiábránduláson”. Patrice Evra, aki nem tartozik a United ifjú gárdájához, a 2-1-es bázeli vereség után – mely egy héttel követte a Liga Kupa-blamázst a másodosztályú Crystal Palace ellenében – „zavarba ejtőnek”, sőt „szégyenletesnek” nevezte, hogy az MU-nak az Európa Ligában kell folytatnia a nemzetközi szereplést.

A The Independent sót hintet a sebre, kiemelve, milyen szerény akadályt kellett volna leküzdenie a Manchester Unitednek: „Az az igazság, hogy Sir Alex maga sem tudott volna előnyösebb sorsolást összerakni.” A The Times szerint viszont „a balesetet előre meg lehetett jósolni”, és a karambol „csak megerősítette a szurkolók között régóta rebesgetett igényt a változtatásra. A keret kulcsfontosságú részei szorulnak megerősítésre, a középpálya egyenesen omladozik. Rio Ferdinand és Evra a korosodás jeleit mutatja. De Geára, a fiatal kapusra túl nagy teher nehezedik, a csatárok ellátása pedig jó ideje akadozik.”

Roberto Mancini edzőnek és az ő Cityjének sokkal kíméletesebb bánásmódban van része, mert újoncként szerepeltek a Bajnokok Ligájában, s mert a – tagadhatatlanul tartalékos – Bayern München ellen győzni tudtak, és mindössze 25 percre voltak a továbbjutástól. A tréner szerint „az Európa Liga nem fontos, de ha döntőt vívhatunk, másképp látjuk ezt is”. A The Independent úgy véli: a BL-csoportmérkőzések során „a City a töredékét sem volt képes nyújtani annak a magabiztosságnak, amely a bajnoki teljesítményét jellemzi, így hiába a sok tehetség, az együttesnek meg kell fejtenie az európai futball nehezen kiismerhető titkait”.

A United és „zajos szomszédja” kudarca után a lapok egybehangzó meggyőződése, hogy a Manchester City szerzi meg az angol bajnoki címet.

Most már tényleg főként a Premier Ligára kell tekinteni...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, HATODIK FORDULÓ

A csoport: Manchester City–Bayern 2-0, Villarreal–Napoli 0-2. A végeredmény: 1. Bayern 13 pont, 2. Napoli 11, 3. Manchester City 10, 4. Villarreal 0.

B csoport: Internazionale–CSZKA Moszkva 1-2, Lille–Trabzonspor 0-0. A végeredmény: 1. Inter 10, 2. CSZKA 8, 3. Trabzonspor 7, 4. Lille 6.

C csoport: FC Basel–Manchester United 2-1, Benfica–Otelul Galati 1-0. A végeredmény: 1. Benfica 12, 2. Basel 11, 3. Manchester United 9, 4. Galati 0.

D csoport: Ajax–Real Madrid 0-3, Dinamo Zagreb–Lyon 1-7. A végeredmény: 1. Real Madrid 18, 2. Lyon 8, 3. Ajax 8, 4. Dinamo 0.

E csoport: Chelsea–Valencia 3-0, Genk–Leverkusen 1-1. A végeredmény: 1. Chelsea 11, 2. Leverkusen 10, 3. Valencia 8, 4. Genk 3.

F csoport: Olimpiakosz–Arsenal 3-1, Dortmund–Marseille 2-3. A végeredmény: 1. Arsenal 11, 2, Marseille 10, 3. Olimpiakosz 9, 4. Dortmund 4.

G csoport: Porto–Zenit Szentpétervár 0-0, APOEL Nicosia–Sahtyor Donyeck 0-2. A végeredmény: 1. APOEL 9, 2. Zenit 9, 3. Porto 8, 4. Donyeck 5.

H csoport: Barcelona–BATE Boriszov 4-0, Viktoria Plzen–Milan 2-2. A végeredmény: 1. Barce lona 16, 2. Milan 9, 3. Plzen 5, 4. Boriszov 2.

Ferguson: nagy a baj
Ferguson: nagy a baj
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.