Csapolnak és csápolnak?

„Reggel nyugodtan menjenek ki az utcára, de éjszaka semmiképp se” – ezt ajánlja Bázel lakosainak a város rendőrkapitánya a Manchester United elleni labdarúgó BL-mérkőzés napjára (másnapjára). A 160 ezer lakosú településre ugyan csak kétezer brit drukker érkezik – közülük két-háromszázan érvényes meccsjegy nélkül látogatnak Svájcba –, ám a viszonylag kis létszámú vendégtábor is nagy ramazurit tud okozni az idilli béke hazájában.

Az előőrsök már a helyszínen vannak, és a helyiek elborzadva nézik a plusz hatfokos enyhe télben félmeztelenül grasszáló drukkereket, akik a hátukra tetováltatták a Manchester United betűit, valamint az angol klub emblémáját.

A helyi sörözők tulajdonosai egyelőre inkább örülnek a vendégjárásnak: Bázel Pickwick Club elnevezésű brit pubja például ötezer liter sört „tankolt fel”, és az üzletvezető azt reméli, el is fogy e tetemes mennyiség. Annak ellenére, hogy hatszáz manchesteri szurkoló csak ma délelőtt utazik különgéppel, és közvetlenül a meccs után már repül is haza. Az FC Basel 1700 belépőt adott a Manchester Unitednek, azaz 34 300 bázeli mégiscsak kimozdul este, hiszen a St. Jakob Parkban telt ház, 36 ezer néző lesz.

Na ja, Svájcban „az év mérkőzésének” tartják a találkozót. Ha az FCB nyer, akkor a Benfica társaságában továbbjut; ha nem győz, kiesik. Heiko Vogel edző – akinek szigorára jellemző, hogy azt mondja magáról: „a pályán én még sosem voltam kedves Heiko” – a meccs kapcsán töprengve beszélt az „óriási rizikóról”, a bázeli hívek viszont azt emlegetik: ha az Old Trafford stadionban sikerült 3-3-at elérni (ráadásul úgy, hogy a United az utolsó pillanatokban egyenlített), akkor hazai környezetben igenis kivívható a diadal.

Svájcban egy másik 3-3-at is szívesen idéznek. Kilenc évvel ezelőtt, szintén a BL-csoportmérkőzések zárófordulójában, az FC Basel a Liverpoolt fogadta, és a döntetlennel kiejtette angol riválisát. Sőt fél óra múltán 3-0 volt az állás az alpesi együttes javára.

Most 1-0 is elég lenne, ha az a lefújáskor állna az eredményjelző táblán...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, HATODIK FORDULÓ

A csoport: Manchester City–Bayern München (Digi Sport, 20.15), Villarreal–Napoli. Az állás: 1. Bayern 13 pont (már továbbjutott), 2. Napoli 8, 3. Manchester City 7, 4. Villarreal 0.

B csoport: Internazionale–CSZKA Moszkva, Lille–Trabzonspor. Az állás: 1. Inter 10 (már továbbjutott), 2. Trabzonspor 6, 3. CSZKA 5, 4. Lille 5.

C csoport: FC Basel–Manchester United (Digi Sport Plus, 20.40 és Digi Sport, 22.35, felvételről), Benfica–Otelul Galati. Az állás: 1. Manchester United 9, 2. Benfica 9 (már továbbjutott), 3. Basel 8, 4. Galati 0.

D csoport: Ajax–Real Madrid, Dinamo Zagreb–Lyon. Az állás: 1. Real Madrid 13 (már továbbjutott), 2. Ajax 8, 3. Lyon 5, 4. Dinamo 0.

Kedden játszották

E csoport: Chelsea–Valencia 3-0, Genk–Leverkusen 1-1. A végeredmény: 1. Chelsea 11 pont (továbbjutott), 2. Leverkusen 9 (továbbjutott), 3. Valencia 8, 4. Genk 3.

F csoport: Olimpiakosz–Arsenal 3-1, Dortmund–Marseille 2-3. A végeredmény: 1. Arsenal 11 (továbbjutott), 2, Marseille 10 (továbbjutott), 3. Olimpiakosz 9, 4. Dortmund 4.

G csoport: Porto–Zenit Szentpétervár 0-0, APOEL Nicosia–Sahtyor Donyeck 0-2. A végeredmény: 1. APOEL 9 (továbbjutott), 2. Zenit 9 (továbbjutott), 3. Porto 8, 4. Donyeck 5.

H csoport: Barcelona–BATE Boriszov 4-0, Viktoria Plzen–Milan 2-2. A végeredmény: 1. Barcelona 16, 2. Milan 9 (mindkettő továbbjutott), 3. Plzen 5, 4. Boriszov 2.

Tour de Suisse. Bázeli labdarúgók kerékpáredzése
Tour de Suisse. Bázeli labdarúgók kerékpáredzése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.