Ütőfogás körítéssel

„Aztán, ha elkezdődnek a meccsek, csöndben maradni! Ha tapsolnak, akkor ti is tapsolhattok” – adja ki az ukázt a népes család feje a budaörsi sportcsarnok lelátóján, negyedórával az asztaliteniszezők Top12 bajnokságának elődöntői előtt.

Az ellesett életkép is jelzi: a településen – noha a női csapat a tavasszal, nem akármilyen szenzációt okozva, bajnoki aranyérmes lett – még csak barátkoznak a sportággal.

– Éppen az ismerkedés, a népszerűsítés szándékával szerveztük meg a budaörsi pingpongnapokat szombattól hétfőig – említi Somlyó Gergely, a helyi klub szakosztályvezetője. – Mivel a város csapatai közül a miénk az első, amely a Bajnokok Ligájában szerepelhet, a hétfői premiert megelőző hétvégére beiktattuk a programba a legjelentősebb hazai versenyek egyikét, a Top12-t, körítésként pedig cégvezetőknek, más sportágak képviselőinek, továbbá a helység amatőrjeinek is tornákat rendeztünk. S álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ekkora lesz az érdeklődés.

A másfél évtizede az NB II sereghajtói pozíciójából induló s mostanra élcsapattá avanzsáló budaörsiek szervezőkként is szépen kitesznek magukért. Bár a két igazi topjátékos, Jakab János, valamint Tóth Krisztina – sérülése, illetve klubbeli elfoglaltsága miatt – nem nevezett a viadalra, s távollétük a nívónak nem használ, az izgalmakat ez csak fokozza. A körmérkőzéses rendszerben kezdődő s kieséses formában záruló versenyen – melyen hajdanán, a hetvenes-nyolcvanas években roskadoztak a Nemzeti Sportcsarnok széksorai – ezúttal nem kell attól tartani, hogy leszakad a tribün, viszont a vasárnapi végjátékot a helyszínen megtekintők (köztük a sportágat egyaránt rajongásig kedvelő Koncz Gábor színművész és Polgár László hivatásos „sakkapuka”) majdnem olyan jól szórakoznak, mint annak idején Jónyer, Klampár, Faházi vagy Magos, Kisházi és Lotaller attrakcióit bámulva.

Az elődöntőben a legnagyobb hazai ígéretként jegyzett Kosiba Dániel sima 4:0-lal intézi el a veterán Lindner Ádámot, s a másik ágon is a „fiatalság” diadalmaskodik: Nagy Krisztián 4:3-ra múlja felül a játékot egy ideje szintén űző Vitsek Ivánt. A nőknél a Berlinben együtt légióskodó Póta Georgina és a címvédő Lovas Petra magyarországi randevúja előbbi sikerét hozza, éppen úgy, ahogyan a még ifjúsági korú Madarász Dóra és a még szintén tizenéves Ambrus Krisztina csatája is a mérkőzéslapon elöl álló játékosét (mindkettő 4:2). A döntőben aztán Kosiba 3:1-re is vezet már Nagy ellen, utóbbinak mégis sikerül fordítania (4:3), és kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint kerül a Top topjára Póta is Madarásszal szemben.

„Holnap is kijövünk, apa?” – szól a kérdés már a kijáratnál a lelátói megrendszabályozottak egyikétől, s bár a választ nem hallom, az aligha lehet más, mint hogy „még szép!”. A budaörsi „pingpongfesztivál” ma az iskolák közötti „ütésváltásokkal” folytatódik, majd este héttől a helyieknek az osztrák Ströck együttese elleni BL-csoportmeccsével zárul.

Átszellemült Póta
Átszellemült Póta FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.