Bye-bye, London

Két óra 42 percen át gyötörte egymást az O2 csarnok publikuma előtt a két gladiátor, s végül az esélytelenebb francia 7:6, 4:6, 6:3-as győzelemmel küldte haza spanyol vetélytársát: Tsonga így helyet harcolt ki magának a világbajnokság szombati elődöntőjében, a tavalyi finalista Nadal viszont szedhette sátorfáját, s immár gőzerővel készülhet a december 2–4. között esedékes Davis Kupa-döntőre.

S noha az argentinok elleni sevillai aranycsata kellő motiváció a lángolásra, a londoni vb-n azt tapasztalhattuk, hogy az esztendőt még világelsőként kezdő Nadal nem ég teljes tűzön. Nem az akarat, a küzdés hibádzott, inkább a fáradtság jeleit lehetett látni. Annak ellenére, hogy a mallorcai klasszis a US Open után öthetes „szabadságot vett ki”. A vb-n mégis csupán az újonc Fish ellen tudott nyerni, Federertől megalázó vereséget szenvedett, s aztán Tsonga ellen sem tudott igazán emlékezetes játékkal kirukkolni, s ahogyan közeledett a meccs vége, úgy tetszett mind erőtlenebbnek Nadal.

– A szokottnál jobban kimerített a tenisz – fogalmazott, s jelezte, hogy nem csupán a mostani vb-re gondol, hanem az egész esztendőre. Hatodik Roland Garros-elsősége ellenére lecsúszott a világrangsor éléről, az őt detronizáló Djokovics ellenmind a hat idei összecsapását elveszítette, s 2004 óta először fordult vele elő, hogy csak a salakon tudott tornát nyerni (Párizs, Barcelona, Monte-Carlo). – Meg kell találnom a visszaesés okát, keményen kell dolgoznom, hogy a jelenlegi második helyről ismét az élre kerüljek, s a nagy versenyeken újból én diadalmaskodjak. A Davis Kupa-döntő után az elemzés és a komoly munka hetei jönnek számomra, mert azt akarom, hogy 2012 ismét a régi Nadalról szóljon – készített éjféli számvetést a londoni búcsút jelentő vereség után a 25 esztendős spanyol teniszező.

A világbajnokság csoportkörének zárónapján Federer, Tsonga és Ferrer mellé „kerestek” negyedik elődöntős játékost. A világelső Novak Djokovics nem könnyítette meg saját helyzetét azzal, hogy – akaratlanul is cáfolva a szerb bundáról kerengő pletykákat – kikapott honfitársától, a továbbjutásra már esélytelen Janko Tipszarevicstől (3:6, 6:3, 6:3). Ezzel együtt a lapzártánk után befejeződött Ferrer (spanyol)–Berdych (cseh) összecsapás hozhatott számára kedvező eredményt: az ibériai teniszező győzelme elődöntőbe húzhatja Djokót. A már továbbjutott valenciai számára kellő motiváció, hogy nem csupán veretlenségét őrizheti meg az újabb 120 ezer dollárt hozó győzelemmel, de csoportelsőként elkerülheti az elődöntőben Federert.

Szomorú szerb: a vesztes Djokovics
Szomorú szerb: a vesztes Djokovics
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.