Federer: tizenöt-semmi

Ráijesztett ugyan Roger Federer a győzelmére fogadókra, ám ha el is maradt a sima siker, végül hozta a papírformát, s – makulátlan londoni produkcióját megőrizve – az ATP-világbajnokság B csoportjának zárónapján 6:1, 3:6, 6:3-ra nyert a vbújonc amerikai Fish ellen.

A volt világelső ezzel 15:0-ra alakította a US Open óta tartó mérlegét: két nyertes meccs a Davis Kupában, öt-öt siker a bázeli és párizsi elsőséghez vezető úton, s három diadal a mostani küzdelmek során. A csütörtöki szettvesztést pedig tudjuk be a svájci sztár előző esti kimaradásának... Éjszakázáson kapták ugyanis: kollégái játékának tanulmányozása helyett az Emirates stadionban fagyoskodott, ahol barátja, Thierry Henry társaságában az Arsenal–Dortmund Bajnokok Ligája-futballmeccset tekintette meg. Páholyból szemlélődhetett, akárcsak saját közegében, hiszen már a Fish elleni mérkőzés előtt tudta, hogy csoportelsőként léphet majd pályára a szombati elődöntőben.

Az, hogy ki jutott tovább másodikként ebből a négyesből, csak lapzártánk után tisztázódott a Nadal–Tsonga mérkőzésen. Tiszta ügy: a győztes elődöntős.

A másik ágon viszont teljes a káosz. Murray visszalépése és a beugró Tipszarevics azonnali veresége hétesélyes matematikai feladvánnyá alakította az A csoport pénteki programját. Az tuti, hogy Tipszarevics már nem lehet elődöntős, s az is biztos, hogy Ferrer mindenképpen ott van a legjobb négy között. Nem mindegy azonban számára, hogy első helyen (akkor elkerüli Federert) vagy a csoport másodikjaként jut-e tovább. A Berdych elleni meccsen a valenciainak egy szettet hoznia kell az elsőséghez. Ha a cseh nyeri kettejük meccsét, ő a csoportelső, s a Nadal–Tsonga derbi továbbjutója lesz az ellenfele, Ferrer pedig küszködhet a svájcival. Eddig sima a történet: Berdych csak győzelemmel juthat tovább, Ferrer vereséggel is, de nem mindegy, milyen arányúval…

Djokovics helyzete még bonyolultabb: adódhat, hogy a honfitársi segítőkészség sem húzza ki a slamasztikából, de megtörténhet az is, hogy még akkor is továbbjut, ha kikap Tipszarevicstől – ehhez az kell, hogy Ferrer legyőzze Berdychet. Viszont ha fordított a szereposztás, búcsút inthet világbajnoki álmainak. Értik? Nem értik? Egy a lényeg: bárhogy is alakul péntek délután a szerb házimeccs, este Djoko lesz Ferrer leghangosabb szurkolója…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.