Elefánt a kerékpárboltban

Sorozatunkban a sporttal hivatásosan nem foglalkozó kollégáink írnak a legnagyobb szenvedélyükről. Ami persze erősen összeköti őket – mi mással? – a sporttal...

A film olyan, mint az élet, amelyből kivágták az unalmas részeket. Ha igaz az Alfred Hitchcocknak tulajdonított mondás, akkor a kerékpársport a film nyersanyaga: kisebb megszakításokkal maga az unalom. A Tour de France minden évben három hétig tart, az idén az ausztrál Cadel Evans teljesítette a legrövidebb idő – 68 óra és 12 perc alatt – a távot. Nincs mit szépíteni a dolgon, a normál szakaszok utolsó két percében van egyáltalán történés, míg a néhány hegyi etapon jó esetben fél óráig tart a feszültség. Aki pedig véletlenül élvezi, hogy egymásodpercszámlálót néz folyamatosan, az a két egyenkénti indítású versenynap legvégén is tud szórakozni vagy negyedórát.

A Tour egy megpróbáltatás, de csak így, a monotóniától elgyötörve kerül közel az ember a csodált sportolókhoz. Számukra ennek a három hétnek még a legjobb része az, amit láthatunk. Fújjon a szél, essen az eső vagy perzseljen a nap, az igazi szenvedés a nyeregről leszállva várja a bringásokat. Először is: a szobabiciklin még levezetnek egy órát, ha kikapcsoltak a kamerák. A masszírozás után jön a horror: el kell fogyasztani annyi kalóriát, amennyit elégettek. Egy egészséges felnőtt napi táplálékának négyszeresét kell betolni esténként, ha törik, ha szakad, hullafáradtan. Aki ezt a meccset elbukja, másnap a biciklin sokkol be. Utána valahogyan le kell ápolni a menetrendszerű esések okozta sebeket, megmosni a véresre tört lábujjakat, és aludni is kellene, ha akadna egy kényelmes póz!

Kamaszként szerettem bele a kerékpársportba, amikor Németországban tanuló cserediákként úgy hozta a sorsom, hogy néhányszor együtt tekertem Tobias Steinhauser junior csapatvilágbajnokkal és Jan Ullrichhal, aki később a Tour győztese, majd örök ezüstérmese lett.

A legendás Miguel Indurain uralkodásának a végén kapcsolódtam be a Tour közvetítéseibe. Először a lovagiasság tűnt fel a mezőnyben, az íratlan szabályok, amelyek alapján a favoritok bevárják bukott társukat, a szökevények pedig megköszönik egymásnak a közös munkát, mielőtt megvívnának a szakaszgyőzelemért. Ahogyan kezdtem kitanulni a szakágat, észrevettem csapatsportjellegét ennek a látszatra egyéni sportágnak. Hirtelen megláttam a taktikát a legunalmasabb sík szakaszokban, láttam a zseniális húzását egy-egy csapatnak, amikor lecsapott a bolyra a kegyetlen oldalszél. Még mindig unalmas volt, de már vághatatlan.

A Tourból nem lehet élvezhető öszszefoglalót készíteni. Látni kell, hogyan fárasztják egymást a csapatkapitányok, hogy a három hét korábban említett néhány döntő pillanatában meglegyen a minimális erőfölény, ami a sárga pólóhoz kell.

Ez az írás azonban csak idáig szerelmi vallomás. A dopping szép lassan tönkretette a sportomat. Pontosabban az edzők, az orvosok, a versenyszervezők és maguk a kerékpárosok döntötték romba, amikor nem tanultak egyetlen botrányból sem. Sohasem akarták feladni a sumákolást. Próbálták annak a látszatát kelteni, hogy tiszták, miközben azt suttogták, hogy ha mindenki csinálja, akkor a legerősebb nyer. Milyen aljas és hazug indoklás! Nem az erős, hanem az „ügyes” – lefordítva: a drágább szereket megfizetni képes, a saját testével szemben könyörtelen, a nézőkkel szemben pedig végtelenül pofátlan sportoló – győz.

És nem csak azt kellett többször átélnem, hogy egy általam csodált versenyzőről, köztük Ullrichról kiderült, hogy „ügyes”. A legnagyobb kedvencem ugyanis a kis elefánt volt, ahogyan – elálló fülei miatt – olasz barátai hívták Marco Pantanit. A vasággyal együtt ötvenkilós kerekes egy frontális balesetben majdnem az életét vesztette. Eldöntötte hát, hogy leborotválja a fejét, hogy soha többé ne vesszen el egyetlen napsugár sem, ami érheti. Ebben az időben még nem hordtak sisakot kötelező jelleggel, s a Tour- meg Giro-győztes kis kopasz őrületbe kergetett mindenkit a meredek emelkedőkön bemutatott ritmusváltásaival.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az ő sikerei is gyógyszerekre épültek, de tabletták tették elviselhetővé a régi sebek okozta fájdalmakat is, majd még több kábítószer a bukás és mellőzés depresszióját. 2004 februárjában egy biciklitesztelésre repültem Andalúziába, a repülőn olvastam, hogy Pantani belehalt a sport mellékhatásaiba.

Azóta csak a saját kerékpáromba vagyok szerelmes.

Marco Pantani a legendásan kegyetlen Mont Ventoux-n próbál elszakadni az őt üldöző Lance Armstrongtól és Jan Ullrichtól
Marco Pantani of Italy (R) climbs the Mont Ventoux ahead Lance Armstrong of the USA, Jan Ullrich of Germany and Joseba Beloki of Spain during the 149 km 12th stage of the Tour de France cycling race from Carpentras to the Mont Ventoux July 13. Marco Pantani of Italy won the stage and Armstrong retains his yellow jersey. JNA/
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.